Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
Nutella i dzieciństwo było piękniejsze. Świeżutki chlebek z masełkiem, na to tona Nutelli i śniadanie nabierało nowego znaczenia. Mimo upływu czasu nadal jest jednym z najczęściej kupowanych kremów czekoladowych. Zazwyczaj przez ludzi, którzy niekoniecznie dbają o swoją sylwetkę i zdrowie. Osoby bardziej aktywne, będące na diecie, szukają [...]
[...] Warto mieć na uwadze, że nie każda metoda znaleziona w Internecie będzie dla nas zdrowa. Niektóre diety niskokaloryczne np. takie, które zalecają dzienne spożycie ok. 500 kcal, albo tylko jeden rodzaj produktu mogą spowodować spustoszenie w naszym organizmie. I mowa tu nie tylko o anemii spowodowanej niedoborami składników odżywczych, ale też [...]
[...] organizmie, które z kolei składają się z przemian anabolicznych, jak i katabolicznych. Jednostka, która charakteryzuje owe przemiany, to ilość wykorzystywanej energii w kcal. Co ważne, reakcje anabolizmu i katabolizmu występują w tym samym czasie i w warunkach optymalnych się równoważą, co sprawia, że organizm człowieka jest w fazie [...]
[...] i droga by przyniosła oczekiwany sukces. Zbilansowana dietę z deficytem energetycznym oraz aktywność. Przedstawiono tutaj 3-dniowy jadłospis, który dostarcza około 2500 kcal, około 170-180 g białka, przy jednoczesnym zachowanym umiarkowanym udziale tłuszczów 75-85 g. Podany kosztorys nie obejmuje cen z promocji tylko regularne, jednak [...]
[...] fitness a „zwykłe” kobiety W jednym z badań bardzo aktywne fizycznie zawodniczki fitness, ważące ~65 kg, skutecznie pozbyły się 7,5 kg tłuszczu w 4 miesiące przy podaży 1885 kcal dziennie. Trenowały średnio 4,4 h aerobowo/interwałowo oraz ~4,7 h siłowo w skali tygodnia. Teraz porównajmy drugą stronę medalu, czyli osoby, które nie wygrały na [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
Od połowy lat 90. XX wieku widoczny jest trend dotyczący promowania węglowodanów po treningu siłowym, aerobowym, interwałowym, sportów walki. Czy faktycznie „futrowanie się” węglowodanami jest konieczne? Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Postaram się rozważyć różne warianty i odpowiedzieć na tytułowe pytanie. Podsumowanie biegasz na sesji [...]
Brian Shaw należy do najsilniejszych ludzi na ziemi, 4-krotnie zdobywał tytuł WSM. Deklaruje rekord w przysiadzie 410 kg i 465 kg w martwym ciągu. W „dokumencie” zawierającym propagandę wegańską („The game changers”) podano, iż wegański strongman, Patrik Baboumian, ustanowił rekord świata w spacerze z yokiem (ciężar umieszczony na barkach). Ten [...]
Omawiając we wcześniejszej części artykułu kwestie dotyczące wiecznej masy, czas zająć się zagadnieniem przeciwnym, czyli źle zaplanowaną redukcją, która czasem sprawia wrażenie, że nie ma końca. Osoby początkujące dość często zaczynają przygodę z treningiem siłowym właśnie poprzez działania zmierzające do redukcji masy ciała. Po osiągnięciu [...]
[...] w wypiekach, w których dotychczas używaliśmy wyłącznie mąk ze zbóż (mieszamy 2/3 zwykłej mąki z 1/3 kokosowej). Wartości odżywcze 100 g mąki kokosowej dostarczy 443 kcal, w tym: 18 g białka 15 g tłuszczu (w tym 14 g kwasów tłuszczów nasyconych) 59 g węglowodanów (w tym 38 g błonnika, 7 g cukrów) 0,15 g soli Witaminy i minerały 3,3 mg [...]
Nie ma wątpliwości, że największą ikoną kulturystyki jest Arnold Schwarzenegger, który najczęściej wymieniany jest przez tę grupę osób, które nie mają pojęcia zbytnio o żelaznym sporcie. Swoją popularność jednak zawdzięcza nie tylko samemu sportu, ale i rolom kinowym, gdzie z dumą mógł prezentować swoje ciało. Jakimi zasadami treningowymi się [...]
[...] dietę. Dlaczego tak się dzieje? Przykładowo, jeśli próbujesz schudnąć i zmniejszasz spożycie kalorii o 500 dziennie, na przestrzeni 6. dni osiągniesz deficyt wielkości 3000 kcal. Jeśli dzień 7. będzie dniem oszustwa, a Ty spożyjesz dodatkowe 1500 kalorii, zmniejszysz połowę deficytu kalorii, jaką udało Ci się osiągnąć w ciągu tygodnia. Co [...]
Masz swoje ulubione orzechy? Bez względu na to, które orzechy lubisz najbardziej, mają one wiele cennych składników odżywczych w przeciwieństwie do innych przekąsek, takich jak frytki, chipsy, precelki etc. Osoby jedzące orzechy otrzymują wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład, regularne spożywanie orzechów wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób [...]
We współczesnym świecie cukier jest często demonizowany. Przypisuje mu się wywoływanie wielu chorób, dziesiątkujących ludzkość. Niektórzy producenci fast food znaleźli idealny sposób prowadzenia kampanii dezinformacyjnej. Cóż, wystarczy obficie podsypać pieniędzmi odpowiednie grupy naukowców, a udowodnią oni, że słodzone napoje są głównym [...]
Większość z nas wie i rozumie, że pożywienie jest istotne dla naszego życia. Jest to przede wszystkim paliwo, ale także różne składniki odżywcze, które kształtują nasze zdrowie i samopoczucie. Nie każdy jednak ma dobrą relację z jedzeniem. Co to znaczy? Niektórzy wiążą mocno jedzenie lub niejedzenie ze swoim stanem emocjonalnym. Przejadanie się [...]
Jestem przekonany, że po okresie zimowego zastoju, zdecydowana większość z nas chcąc latem na plażę prezentować wspaniałą sylwetkę, będzie zmuszona zredukować tkankę tłuszczową. Jak do tego podejść? Jaką systematykę warto zachować i o czym pamiętać? Postaraj się utrzymać schemat 3 lub 4 posiłki i nie podjadaj pomiędzy nimi. Warto wykluczyć [...]
[...] dieta na odchudzanie dla chłopca w wieku 13-15 lat o umiarkowanej aktywności.? Według aktualnych norm dla populacji Polski, dieta taka powinna dostarczyć około 3000 kcal, w tym około 10-20% energii powinno pochodzić z białka, 20-35% energii powinno pochodzić z tłuszczów, a pozostałe kalorie z węglowodanów. Przykładowy jadłospis dla [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
[...] oleju cebulę, dodaj pokrojoną paprykę, pieczarki i ugotowaną wcześniej brukselkę. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ugotowaną soczewicę i dokładnie wymieszaj. Dusz całość na małym ogniu przez kilka minut, aby smaki się połączyły. Podsumowanie Energia: 1509 kcal Białko: 105g Tłuszcze: 45g Węglowodany 172g Jadłospis przygotowała: Dietetyk Anna Zięba