Najprościej mówiąc ph to substancje które konwertują w układzie pokarmowym do właściwych SAA. Tyle z definicji natomiast tak naprawdę większość z nich zawiera substancję aktywną która do niczego już nie konwertuje - uznać je można zatem za SAA. Kwesta legalności Sprawa wygląda tak że nie są nielegalne a zarazem nie są legalne. Na etykietach mają [...]
[...] trochę danych i natrafiłem na coś takiego: Co to jest kumaryna? Zgodnie z unijnym prawem, obowiązującym również w Polsce, w produktach spożywczych maksymalna dopuszczalna zawartość kumaryny wynosi 2 mg/kg produktu. Jedynie w przypadku cynamonu jako przyprawy nie ma regulacji prawnych odnośnie limitu kumaryny. Mimo to wykryte ilości kumaryny w [...]
Jeden z nowszych raportów: Łoźna.K.; Biernat.J. Występowanie aresenu w środowisku i żywności. ROCZN. PZH 2008, 59, NR 1, 1-7 I kilka starszych, dotyczących różnych grup żywności: Zawadzka T. , Mazur H.: Ocena higieniczna środków spożywczych w zakresie zawartości metali szkodliwych dla zdrowia. Roczn. PZH 1985, 36(5), 361 – 371 Zawadzka T., Mazur [...]
ale mąka razowa to jest mąka pszenna tylko tym 2000 Typy mąki pszennej z pszenicy zwyczajnej według PN-A-74022:2003: typ 450: tortowa, "pięćsetka" - zawartość popiołu do 0,50% typ 550: luksusowa - zawartość popiołu od 0,51% do 0,58% typ 650 - zawartość popiołu od 0,59% do 0,69% typ 750: chlebowa - zawartość popiołu od [...]
[...] nie. Nie, ponieważ w surowej marchwce skrobia jest chroniona przed trawieniem przez błony komórkowe zbudowane z niestrawnej celulozy. W gotowaniu błony ulegają rozerwaniu i zawartość staje się dostępna dla enzymów trzustkowych. Natomiast surowa marchewka dociera niestrawiona do jelita grubego, gdzie dopiero bakterie uwalniają substancje odżywcze [...]
[...] Zmuszanie ustroju do pracy z zupełnie pustym żołądkiem jest dla niego dużym obciążeniem. To prawie tak samo, jak wymaganie od samochodu jazdy z pustym bakiem. Nad ranem zawartość glukozy we krwi jest najniższa, dlatego konieczne jest spożycie posiłku umożliwiającego wzrost poziomu glukozy. ŚNIADANIE - WAŻNE DANIE Jako najistotniejszy posiłek [...]
[...] je nawet pogarszać! Zapotrzebowanie na białko u poszczególnych osób jest bardzo różne i uzależnione od wielu czynników, szczególnie żywieniowych, takich jak: skład diety, zawartość węglowodanów i tłuszczów w pożywieniu oraz sama jakość białka. Zapotrzebowanie to zmienia się także w zależności od wieku, płci, stanu organizmu, oraz stopnia [...]
[...] Ale pamiętam, że przed wakacjami jak robiłem szkolenie w Wawie z suplementacji dla dietetyków to pojawiały się głosy z sali, że jeśli wit D to tylko leki, bo w suplach zawartość tego związku bywa różna, padło stwierdzenie że na 7 przebadanych preparatów w żadnym zawartośc nie była tożsama z deklarowaną. Ale nie zatrzymałem się przy tym [...]
[...] Ale producenci, dbający o swoich konsumentów, stosują takie technologie, gdzie po procesie palenia usuwane są dodatkowo tzw. łuski kawowe. W ten sposób także obniża się zawartość substancji drażniących, mimo iż na rynku te kawy nie występują pod nazwą "niskodrażniących". Również, aby w naparach było mniej substancji drażniących i [...]
Nie znam dokładnie swojej wagi, bo mi się waga popsuła i do tej pory nie kupiłam, ale myślę,że tak koło 52 - 54 kg ważę. Wzrost 161 cm, wiek 36 lat, zawartość tłuszczu w organiźmie - jakieś 21% z hakiem (mierzone wg sposobu Khaina). Przyjęłam ok. 108 g białka na kg wagi ciała, ww do 30 g dziennie, reszta tłuszcz. Jem jaja, makrelę wędzoną, ser [...]
sadze ze lepiej wazyc po smazeniu (oczywiscie w tym konkretnym przypadku) z racji tej, ze z pyrek umyka woda . Jednak po zastanowieniu stwierdzam ze PRZED, poniewaz zawartosc wody w produktach zostala uwzgledniona wlasnie przed obrobka cieplna. pozdrawiam Zmieniony przez - CzarnyOlek w dniu 2004-09-26 00:23:11
wiec koło (mniej więcej) 20mg maja 3 włąsnie - toć mówie (koło 18mg dokładniej) 3tabsy / 3x dziennie zacznij od 1 jak chcesz - po 2 dniach zwieksz do 2 i po nastepnych 2 dniach do 3 i jak to pierwsza Twoja przygoda z ewą - to wystarczy Ci - zreszta sam zobaczysz ale dawka 60mg to takie minimum (no ..powiedzmy minimum-optimum) - i raczej tego [...]
[...] i jeśli jest go zbyt dużo (załóżmy więcej niż 10-12 %) to czy mnożenie przez całą masę ciała nie daje wyniku błędnego??? przykład I osoba ma 190 cm wzrostu i waży 120 kilo a zawartość tłuszczu to 7% II osoba 190 cm wzrostu i waży 120 kilo a zawartość tłuszczu to 20 % czy makroskładniki w obydwu przypadkach mają być przeliczane do 120 kilo???
średnio tyle ale należy pamiętać że wraz ze spadkiem poziomu % tkanki tłuszczowej spada zawartość tłuszczu w tej tkance,na rzecz wody juz nie będzie dajmy na to te 80-90% fatu ale 70 czy 60%,więc i mniej kcal będziemy potrzebowali spalić aby pozbyć się tego kilograma smalcu 'Entenman, Goldwater, Ayres and Behnke analyzed samples of adipose [...]
[...] mięsa zawierają witaminy i składniki mineralne w różnych proporcjach. Dlatego warto wybierać różne gatunki mięsa. 3/ Wybieranie chudego mięsa pomaga zmniejszyć w diecie zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych a tym samym zmniejszyć zagrożenie miażdżycą. 4/ Wybieranie chudego mięsa i przygotowywanie go bez dodatku lub tylko z niewielkim [...]
[...] polecana jest oliwa z oliwek tłoczona na zimno), należy pamiętać, że ogólne spożycie tłuszczu powinno być mniejsze, niż to wynika ze zwyczajów żywieniowych. Duża zawartość tłuszczu niekorzystnego dla zdrowia znajduje się także w tłustym mięsie, tłustych wędlinach, lodach, ciastach, kremach, chipsach. Przygotowując mięso do spożycia, [...]