[...] Spożywanie węglowodanów i spalanie tłuszczu egzystuje w dynamicznym związku szczególnie u tych osób, które posiadają większą ilość tkanki tłuszczowej. Kiedy szybko rośnie zawartość węglowodanów z dietą wysokowęglowodanową, mobilizacja kwasów tłuszczowych z komórek tłuszczu wirtualnie dochodzi do martwego zatrzymania. Z drugiej strony, kiedy [...]
[...] ich ilości w wątrobie, co świadczyło o nasileniu procesu oczyszczania krwi z powstających wolnych rodników. Dokładna analiza systemu antyoksydacyjnego mięśni wykazywała, że zawartość enzymów antyoksydacyjnych jak też ich aktywność jest zależna od rodzaju wysiłku jak i rodzaju pracujących mięśni! Poddano wysiłkom na ergonometrze 11 [...]
[...] mleku stosunek ten wynosi 1,83 : 1, a więc niemal idealny. Zawartość bezwzględna wapnia dla mleka krowiego i ludzkiego wynosi odpowiednio 118 i 33 mg / 100 g mleka. Duża zawartość hormonu wzrostu oraz wapnia w mleku krowim może naruszyć stosunek wapnia i fosforu w organizmie ludzkim. Jeżeli równowaga ta zostanie zachwiana, w ustach pojawia [...]
[...] stanowi dla płynącego prądu elektrycznego. Sygnały elektryczne przechodzą przez ciało poprzez elektrody znajdujące się na platformie analizatora. Metoda BIA pozwala określić zawartość wody i tkanki tłuszczowej w organizmie oraz indywidualny poziom podstawowej przemiany materii. Umożliwia także poznanie wpływu niektórych czynników na kierunki [...]
[...] ułatwiają wypróżnianie. Zaleca się stosowanie jej w przypadku zaparć . Babkę płesznik można polecić osobom, które mają problemy żołądkowo - jelitowe, ze względu na sporą zawartość błonnika. Działa ona też osłonowo i przeciwzapalnie. Badania wskazały, że substancje zawarte w nasionach tej rośliny mają zdolność do regulowania poziomu glukozy [...]
[...] AB Większość produktów żywnościowych, które są niedobre dla grup A i B, nie poprawią też Twojego stanu zdrowia, np. czerwone mięso, kukurydza czy pszenica.(Bardzo niska zawartość i poziom kwasów żołądkowych poniżej 0.5% dlatego przetwory mięsne będą magazynowane w postaci tłuszczu co bardzo obciąża wątrobie a zwłaszcza woreczek żółciowy [...]
[...] przykładu obnóże pszczele zebrane wiosną dość znacznie różni się zawartością aminokwasów w porównaniu do obnóża zebranego przez pszczoły latem. Zróżnicowana jest wyraźnie zawartość karotenoidów i witaminy C w obnóżach pochodzących z różnych roślin zbieranych przez pszczoły w tej samej porze roku, nawet od 30 do 400-krotnie. Poza tym odmienny [...]
[...] 4 zdrowym mlodym mezczyznom podano 13,4g EAA + 35g sacharozy przed i po ok.2h zrobiono badania wyniki: poziom insuliny przed/po 30min : 9.2/48 microU/mL zawartość aminokwasów EAA we krwi wzrosl od 100 do 400% bilans azotowy (przed/po 10min); -495/+416nmol/mL Podanie weglowodanow wraz z mala iloscia EAA jest najlpeszym [...]
[...] badania naukowe analizując diety 38 policjantów. Demling odkrył, że, chociaż policjanci mieli zaniżoną podaż bilansu kalorycznego, to przez ostatnie pięć lat zyskali dużą zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie. Skoro wszystko co musieli robić by stracić tkankę tłuszczową to zachować ujemny bilans kaloryczny, to przecież efekt zyskali [...]
W organizmie człowieka występuje około 60 pierwiastków w postaci wielu różnych związków chemicznych. Stanowią one około 4% masy ciała dorosłego człowieka. Biorąc pod uwagę zawartość w organizmie człowieka oraz dzienne zapotrzebowanie składniki mineralne dzielą się na: makroelementy (dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 mg/osobę) i są to: Ca, P, [...]
Ostatnio kolega pytał mnie o zawartość tłuszczu i omega 3 w różnych gatunkach ryb. Pomyślałem, że taka informacja mogłaby się przydać na forum. Na chybcika sprawdziłem w wyszukiwarce, czy nie ma już czegoś takiego. Kompleksowej informacji o rybkach nie znalazłem, więc pozwalam sobie tu wkleić kilka rzeczy znalezionych w necie i skompilowanych. [...]
[...] umieściła na opakowaniu wiarygodną informację dotyczącą zawartości białka w swoim produkcie, wcześniej musi on być przeanalizowany. Jedną z najstarszych metod analizy na zawartość białka jest tzw. metoda Kjeldahl’a. ( niestety nie jest to dokładna metoda ) Zasada tej metody jest bardzo prosta. Każde białko zawiera określoną ilość azotu. [...]
[...] daje regularne jedzenie? Otóż, częste jedzenie w regularnych odstępach czasowych powoduje, że mamy optymalną regeneracje powysiłkową. W swojej codziennej diecie ograniczam zawartość cukrów w jedzeniu dlatego nie jem słodyczy, nie pijam słodkich napojów gazowanych itd. Pije za to dużo wody niegazowanej. Staram się unikać jedzenia [...]
[...] wieloletnich obserwacji bardzo ważne działanie regulujące czynność tarczycy mają pierwiastki śladowe i przewód pokarmowy. Pierwiastki te to przede wszystkim: Wapń - jego zawartość w organizmie u osób z niedoczynnością tarczycy wzrasta w wyniku zwolnienia przemian metabolicznych; zmniejsza się pula wapnia wymiennego oraz wydalanie z moczem i [...]
[...] Względną ilość alkoholu we krwi można przedstawić w formie odsetkowej, na przykład u osoby ważącej ok. 70kg, która wypiła cztery lub pięć drinków w ciągu godziny, odsetkowa zawartość alkoholu będzie wynosiła ponad jedną dziesiątą procenta (lub jedną tysięczną całkowitej objętości krwi w organizmie). Oczywiste jest, że im większy jest człowiek [...]
[...] zerowym poziomem tłuszczu oraz laktozy, co czyni to białko idealnym do stosowania przez sportowców. Innym kluczowym elementem dla skutecznego działania białka jest zawartość aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Izolat białka serwatki posiada najwyższą zawartość aminokwasów BCAA spośród wszystkich białek, a dodatkowo zawartość tych [...]
[...] Otrzymuje się ją w wyniku obróbki skrobi w wodnej zawiesinie pod chlorynem sodu w temp 40C w ph 9. W tych warunkach następuje ci sieniowa depolimeryzacja skrobi( maksymalna zawartość chloru 5,5%) E1404. Żelatyna - jest otrzymywana z kolagenu w wyniku jego chemicznej hydrolizy. Im silniejsza jest hydroliza tym większą wydajność żelatyny lecz [...]
[...] oprócz tłuszczów jadalnych (masło, smalec, słonina) są mięso i wędliny, ryby, jaja oraz produkty mleczne. W mięsie, zależnie od gatunku zwierzęcia i części tuszy, zawartość tłuszczu może się wahać od 3- 55% , podobnie w wędlinach. Ryby zawierają około 0,1-13% tłuszczu, mleko pełne 3-3,5%, sery twarogowe 1-9%, sery podpuszczkowe [...]
[...] one zostały przez tłuszcze roślinne takie jak olej sojowy, słonecznikowy rzepakowy, kukurydziany. De facto wiele badan wskazuje ze kierunek obrany przez nas jest złym i zawartość tluszczy roślinnych w diecie nie powinna przekraczać 4%, zawartych w zbożach, warzywach strączkowych ziarnach i orzechach oraz oliwie z oliwek. Problemem związanym [...]
[...] również oczywiście na bazie białek pochodzenia krowiego, ale przez dodatek białek serwatkowych pochodzenia koziego czy owczego zwiększa się ich różnorodność. Oczywiście zawartość tych białek pochodzenia innego niż krowie jest niestety mała. Tak więc białka serwatkowe inne niż krowie są w odżywkach bardzo pożądane i nie jest to absolutnie [...]