SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Synteza białek mięsniowych (anabolizm) - EAA vs NEAA

temat działu:

Badania naukowe

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 18885

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Temat przeniesiony przez TomQ-MAG z działu Odżywki i suplementy. Zgłoś naruszenie
solaros Moderator
Ekspert
Szacuny 2565 Napisanych postów 29960 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 200163
Kiedy podnosisz ciężary, powodujesz mikrouszkodzenia włókien mięśniowych. To pobudza proces nazywany syntezą białek mięśniowych, który używa aminokwasów do naprawy i wzmocnienia włókien. Dzięki temu robią się one bardziej odporne na przyszłe uszkodzenia.
Mięsień, który kurczy się przeciwko dużemu oporowi, adoptuje się do niego, stając się większym i silniejszym. Podobnie gdy zmuszany jest do pracy przez długie okresy czasu, staje się bardziej odporny na zmęczenie. Ta adaptacja pojawia się, aby zredukować stres dla organizmu, dlatego możemy wykonywać codzienne czynności - jak wchodzenie po schodach i podnoszenie lekkich przedmiotów - z minimalnym wysiłkiem.

Co kieruję syntezą białek mięśniowych?

Na pewno tempo syntezy białka musi przewyższać tempo jego degradacji (anabolizm > katabolizm).
Musisz dostarczać białko mięśniom szybciej, niż ulega ono rozpadowi.

Badanie przeprowadzone w McMaster University w Hamikon w Kanadzie że synteza białka mięśniowego wykazywała większy poziom 4 godziny oraz 24 godziny po ćwiczeniu, ale po 36 godzinach powróciła do poziomu sprzed ćwiczeń (mierzyli synteze po 2,24 i 36h).

Inne badania wykazały, że tempo syntezy białek mięśniowych jest podwyższone do 48 godzin po sesji treningowej.

Mixed muscle protein synthesis and breakdown after resistance exercise in humans

Exercise resulted in significant increases above rest in muscle FSR at all times: 3 h = 112%, 24 h = 65%, 48 h = 34% (P < 0.01). Muscle FBR was also increased by exercise at 3 h (31%; P < 0.05) and 24 h (18%; P < 0.05) postexercise but returned to resting levels by 48 h. Muscle net balance was significantly increased after exercise at all time points [(in %/h) rest = -0.0573 +/- 0.003 (SE), 3 h = -0.0298 +/- 0.003, 24 h = -0.0413 +/- 0.004, and 48 h = -0.0440 +/- 0.005], and was significantly different from zero at all time points (P < 0.05). There was also a significant correlation between FSR and FBR (r = 0.88, P < 0.001). We conclude that exercise resulted in an increase in muscle net protein balance that persisted for up to 48 h after the exercise bout and was unrelated to the type of muscle contraction performed.

http://ajpendo.physiology.org/content/273/1/E99.abstract


Poprzez trening siłowy stymulujemy syntezę białka w organizmie, natomiast efekt ten spada nieznacznie po treningu. Oznacza to, że stężenie aminokwasów we krwi poprzez dostarczenie ich bezpośrednio lub krótko po treningu jest takie samo jak kilka godzin po treningu.

Ale:
-dopływ krwi do komórek mięśniowych jest wyższy aż kilkaset % w porównaniu z fazą spoczynku (większy przeplyw krwi).
Oznacza to, że bezpośrednio lub krótko po treningu transport aminokwasów do komórek mięśniowych jest nawet do 100% wyższy, niż w fazie spoczynku,
a synteza białka w mięśniach jest dwukrotnie wyższa po treningu, niż w fazie spoczynku.

Dlatego najważniejszym elementem jest wykorzystanie tych możliwości jakie daje nam trening i nasze ciało poprzez prawidłową suplementacją potreningową:
http://www.sfd.pl/Potreningowa_suplementacja__potreningowe_okno_anaboliczne-t699437.html

Dodatkowo, jeżeli nie zadbamy o suplementację przed treningiem to podczas treningu bilans netto białka jest negatywny, co oznacza, że spada synteza a rośnie degradacja białka w organizmie a to w konsekwencji prowadzi do spadku masy mięśniowej.

Odpowiednia suplementacja przedtreningowa nie dopuści do tego typu efektów i dodatkowo usprawni dopływ krwi do mięśni.
Dlatego też jest bardzo ważne spozycie odpowiedniego posiłku przed treningiem.

Nigdy nie trenujcie na ‘pusty’ żołądek!

Jeśli nic nie jecie - wypijcie przynajmniej shake skladający się z bialka albo przynajmniej BCAA/EAA.

http://www.sfd.pl/Przedtreningowa_suplementacja__nieodzowna_cześć_potreningowej_suplementacji_-t702606.html

BCAA, a w szczególności L-leucyna odgrywa tu znaczną rolę. BCAA, inaczej niż inne aminokwasy, nie są degradowane w układzie pokarmowym i w wątrobie, lecz od razu bezpośrednio wnikają do krwiobiegu, następnie stymulują syntezę białka w mięśniach. Dodatkowo L-leucyna daje sygnał organizmowi, iż została dostarczona znaczna ilość białka, co pobudza organizm do zwiększenia syntezy.

W wielu badaniach zostało udowodnione, że wysoka koncentracja EAA w komórkach mięśniowych stymuluje syntezę białek. Oznacza to, że niskie stężenie EAA informuje organizm sportowca, że nie może zostać przeprowadzona efektywna odbudowa komórek mięśniowych po intensywnym treningu, ponieważ organizm posiada za mało aminokwasów.

Dla przypomnienia leucyna znajduje się w BCAA (+ izoleucyna i walina)
a BCAA w EAA.

Wiec jeśli chodzi o EAA ( aminokwasy niezbędne) to mamy:
Leucyna
Izoleucyna
Walina
Lizyna
Metionina
Histydyna
Fenyloalanina
Treonina
Tryptofan


Aminokwasy egzogenne są to aminokwasy, które nie są syntezowane w organizmie ludzkim, a ich obecność w białkach spożywanych decyduje o wartości odżywczej.

Istnieja jeszcze aminokwasy endogenne (NEAA) które są syntezowane w organizmie ludzkim:
Alanina
Glicyna
Aspargina
Glutamina
Seryna
Cysteina
Prolina
Hydroksyprolina
Arginina
Tyrozyna


Poniżej znajduje się kilka badań porównujących wpływ EAA i/lub NEAA na synteze bialka (anabolizm).


**************************************

EAA a synteza białek mięśniowych:


Essential amino acids and muscle protein recovery from resistance exercise

This study tests the hypothesis that a dose of 6 g of orally administered essential amino acids (EAAs) stimulates net muscle protein balance in healthy volunteers when consumed 1 and 2 h after resistance exercise. Subjects received a primed constant infusion ofl-[2H5]phenylalanine andl-[1-13C]leucine. Samples from femoral artery and vein and biopsies from vastus lateralis were obtained. Arterial EAA concentrations increased severalfold after drinks. Net muscle protein balance (NB) increased proportionally more than arterial AA concentrations in response to drinks, and it returned rapidly to basal values when AA concentrations decreased. Area under the curve for net phenylalanine uptake above basal value was similar for the first hour after each drink (67 ± 17 vs. 77 ± 20 mg/leg, respectively). Because the NB response was double the response to two doses of a mixture of 3 g of EAA + 3 g of nonessential AA (NEAA) (14), we conclude that NEAA are not necessary for stimulation of NB and that there is a dose-dependent effect of EAA ingestion on muscle protein synthesis.

http://ajpendo.physiology.org/content/283/4/E648.full

6 osob spozywajace 1h oraz 2h po treningu:
-0.087g EAA/kgmc (~6g EAA)




D-napoj
B-biopsja
*-badanie krwi

wyniki:

poziom fenyloalaniny we krwi




stezenie fenyloalaniny w miesniach (przed/po 150min):
57/115 nmol/ml

stezenie fenyloalaniny w miesniach (przed/po 240min):
57/88

kinetyka fenyloalaniny




poziom leucyny we krwi (przed/po 20min)
118/407 nmol/ml

poziom leucyny w miesniach (przed/po 150min)
144/307 nmol/ml

kinetyka leucyny




poziom EAA:



-wiekszosc EAA wzroslo o ∼75-150%
-leucyna +212%
-izoleucyna +317%

wnioski calkowite:
-badanie pokazalo ze spozycie malej ilosci EAA (6g) powoduje zwiekszenie bilansu bialkowego
Nie poprzez zahamowanie katabolimu bialek miesniowych ale poprzez znaczny wzrost syntezy białek.
Ponadto poziom czesci NEAA wzrosl pomimo tego ze spozywano tylko EAA - co sklania do wnioskow ze spozywanie NEAA (aminokwasów endogennych) nie jest wymagane do syntezy białek miesniowych.
Poziom NEAA nie decyduje o syntezie bialka - nawet brak NEAA powoduje zwiekszenie syntezy.


Na skutek spozycia 2x6g EAA po treningu (12g) - skutkowalo wzrostem białka miesniowego o ~7g w 2 nogach.
Ale bialko miesniowe to nie tylko AEE ale rowniez NEAA - wiec to stanowi ~27% spozytych AEE po treningu.
Ale biorac pod uwage calkowita tkanke miesniowa - gdzie 73% to woda - spozycie 12g EAA spowodowalo wzrost tkanki mięsniowej o ~26g!



An oral essential amino acid-carbohydrate supplement enhances muscle protein anabolism after resistance exercise

This study was designed to determine the response of muscle protein to the bolus ingestion of a drink containing essential amino acids and carbohydrate after resistance exercise. Six subjects (3 men, 3 women) randomly consumed a treatment drink (6 g essential amino acids, 35 g sucrose) or a flavored placebo drink 1 h or 3 h after a bout of resistance exercise on two separate occasions. We used a three-compartment model for determination of leg muscle protein kinetics. The model involves the infusion ofring-2H5-phenylalanine, femoral arterial and venous blood sampling, and muscle biopsies. Phenylalanine net balance and muscle protein synthesis were significantly increased above the predrink and corresponding placebo value (P < 0.05) when the drink was taken 1 or 3 h after exercise but not when the placebo was ingested at 1 or 3 h. The response to the amino acid-carbohydrate drink produced similar anabolic responses at 1 and 3 h. Muscle protein breakdown did not change in response to the drink. We conclude that essential amino acids with carbohydrates stimulate muscle protein anabolism by increasing muscle protein synthesis when ingested 1 or 3 h after resistance exercise.

http://jap.physiology.org/content/88/2/386.full

6 osob spozywalo 1h lub 3h po treningu napoj:
-6g EAA + 35g sacharozy
lub
-napoj placebo





wyniki:

poziom insuliny:



napoj spozyty 1 lub 3h po treningu

bilans fenyloalaniny



napoj spozyty 1 lub 3h po treningu


synteza bialka mięsniowego:



napoj spozyty 1 lub 3h po treningu

rozpad bialka miesniowego



napoj spozyty 1 lub 3h po treningu

Wnioski:
Podobnie jak w badaniu wyzej.
Z tym ze zauwazono synergistyczne dzialanie aminokwasow w polaczeniu z weglowodanami
Jak wiadomo weglowodany powoduja wzrost insuliny
ale insulina praktycznie nie ma wplywu na synteze bialka - przy braku aminokwasow nie ma wogole wplywu na synteze!
Isulina jest potrzebna do wzrostu syntezy bialek miesniowych - ale sama nie powoduje wzrostu syntezy!

W tym badaniu polaczenie weglowodanow z EAA spowodowalo wzrost syntezy bialka o ~400%

To badanie - jak i kilka wczesniejszych powoduje wyciagniecie nastepujacych wnioskow.

Na wzrost syntezy białek miesniowych ma wplyw:
w porownaniu do na okresu kiedy sie nie cwiczy i kiedy sie nie je!
-insulina ~+50%
-cwiczenia ~+100%
-aminokwasy ~+150%
-aminokwasy po cwiczeniach >+200%
-aminokwasy + węglowodany po cwiczeniach ~+400%


**************************************

NEAA a synteza białka :

Effects of flooding amino acids on incorporation of labeled amino acids into human muscle protein

We investigated the effects of the nature of the flooding amino acid on the rate of incorporation of tracer leucine into human skeletal muscle sampled by biopsy. Twenty-three healthy young men (24.5 ± 5.0 yr, 76.2 ± 8.3 kg) were studied in groups of four or five. First, the effects of flooding with phenylalanine, threonine, or arginine (all at 0.05 g/kg body wt) on the incorporation of tracer [13C]leucine were studied. Then the effects of flooding with labeled [13C]glycine [0.1 g/kg body wt, 20 atoms percent excess (APE)] and [13C]serine (0.05 g/kg body wt, 15 APE) on the incorporation of simultaneously infused [13C]leucine were investigated. When a large dose of phenylalanine or threonine was administered, incorporation of the tracer leucine was significantly increased (from 0.036 to 0.067 %/h and 0.037 to 0.070 %/h, respectively; each P < 0.01). However, when arginine, glycine, or serine was administered as a flooding dose, no stimulation of tracer leucine incorporation could be observed. These results, together with those previously obtained, suggest that large doses of individual essential, but not nonessential, amino acids are able to stimulate incorporation of constantly infused tracer amino acids into human muscle protein.

http://ajpendo.physiology.org/content/275/1/E73.full

badano wplyw na synteze bialka u 23 mezczyzn ktorym podawano rozne aminokwasy

podawano:
fenyloalanine,treonine,arginine,glicyne i seryne

wplyw aminokwasow na synteze bialka:




-kiedy podano fenyloalanine,treonine zauwazono ze poziom leucyny wzrosl,
wzrosla tez synteza bialka

-kiedy podano NEAA - arginine,glicyne i seryne - poziom leucyny nie zmienil sie

Podawanie NEAA nie powoduje syntezy białek mieśniowych!


**************************************

EAA vs NEAA - a synteza białek mięśniowych:

Independent and combined effects of amino acids and glucose after resistance exercise.

PURPOSE: This study was designed to assess the independent and combined effects of a dose of amino acids (approximately 6 g) and/or carbohydrate (approximately 35 g) consumed at 1 and 2 h after resistance exercise on muscle protein metabolism.

METHODS: Following initiation of a primed constant infusion of H -phenylalanine and N-urea, volunteers performed leg resistance exercise and then ingested one of three drinks (amino acids (AA), carbohydrate (CHO), or AA and CHO (MIX)) at 1- and 2-h postexercise.(5)

RESULTS: Total net uptake of phenylalanine across the leg over 3 h was greatest in response to MIX and least in CHO. The individual values for CHO, MIX, and AA were 53 +/- 6, 114 +/- 38, and 71 +/- 13 mg x leg x 3h. Stimulation of net uptake in MIX was due to increased muscle protein synthesis.

CONCLUSIONS: These findings indicate that the combined effect on net muscle protein synthesis of carbohydrate and amino acids given together after resistance exercise is roughly equivalent to the sum of the independent effects of either given alone. The individual effects of carbohydrate and amino acids are likely dependent on the amount of each that is ingested. Further, prior intake of amino acids and carbohydrate does not diminish the metabolic response to a second comparable dose ingested 1h later.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12618575?dopt=Abstract

uczeestnikow podzielono na grupy i po treningu:
-podawano 6g EAA + NEAA (3g + 3g) (MAA)
-podawano 6g EAA + NEAA + 35g sacharozy (MAA + CHO)
-podawano 6g EAA (EAA)
-podawano 6g EAA + 35g sacharozy (EAA + CHO)

wplyw napojów na anabolizm:






Nonessential amino acids are not necessary to stimulate net muscle protein synthesis in healthy volunteers.

The present study was performed to test the hypothesis that orally administered essential amino acids, in combination with carbohydrate, will stimulate net muscle protein synthesis in resting human muscle in vivo. Four volunteers ingested 500 mL of a solution containing 13.4 g of essential amino acids and 35 g sucrose (EAA). Blood samples were taken from femoral arterial and venous catheters over a 2-hour period following the ingestion of EAA to measure arteriovenous concentrations of amino acids across the muscle. Two muscle biopsies were taken during the study, one before administration of the drink and one approximately 2 hours after consumption of EAA. Serum insulin increased from normal physiologic levels at baseline (9.2 +/- 0.8 microU/mL) and peaked (48 +/- 7.1 microU/mL) 30 minutes after EAA ingestion. Arterial essential amino acid concentrations increased approximately 100 to 400% above basal levels between 10 and 30 minutes following drink ingestion. Net nitrogen (N) balance changed from negative (-495 +/- 128 nmol/mL) prior to consumption of EAA to a peak positive value (416 +/- 140 nmol/mL) within 10 minutes of ingestion of the drink. EAA resulted in an estimated positive net N uptake of 307.3 mg N above basal levels over the 2-hour period. Muscle amino acid concentrations were similar prior to and 2 hours following ingestion of EAA. We conclude that ingestion of a solution composed of carbohydrates to stimulate insulin release and a small amount of essential amino acids to increase amino acid availability for protein synthesis is an effective stimulator of muscle protein anabolism.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15539275

4 zdrowym mlodym mezczyznom podano
13,4g EAA + 35g sacharozy

przed i po ok.2h zrobiono badania

wyniki:

poziom insuliny przed/po 30min :
9.2/48 microU/mL

zawartość aminokwasów EAA we krwi wzrosl od 100 do 400%

bilans azotowy (przed/po 10min);
-495/+416nmol/mL

Podanie weglowodanow wraz z mala iloscia EAA jest najlpeszym sposobem na podniesienie syntezy bialek miesniowych
NEAA nie sa konieczne



Essential amino acids are primarily responsible for the amino acid stimulation of muscle protein anabolism in healthy elderly adults

Background: Nutritional supplementation may be used to treat muscle loss with aging (sarcopenia). However, if physical activity does not increase, the elderly tend to compensate for the increased energy delivered by the supplements with reduced food intake, which results in a calorie substitution rather than supplementation. Thus, an effective supplement should stimulate muscle anabolism more efficiently than food or common protein supplements. We have shown that balanced amino acids stimulate muscle protein anabolism in the elderly, but it is unknown whether all amino acids are necessary to achieve this effect.

Objective: We assessed whether nonessential amino acids are required in a nutritional supplement to stimulate muscle protein anabolism in the elderly.

Design: We compared the response of muscle protein metabolism to either 18 g essential amino acids (EAA group: n = 6, age 69 ± 2 y; ± SD) or 40 g balanced amino acids (18 g essential amino acids + 22 g nonessential amino acids, BAA group; n = 8, age 71 ± 2 y) given orally in small boluses every 10 min for 3 h to healthy elderly volunteers. Muscle protein metabolism was measured in the basal state and during amino acid administration via L-[ring-2H5]phenylalanine infusion, femoral arterial and venous catheterization, and muscle biopsies.

Results: Phenylalanine net balance (in nmol • min-1 • 100 mL leg volume-1) increased from the basal state (P < 0.01), with no differences between groups (BAA: from -16 ± 5 to 16 ± 4; EAA: from -18 ± 5 to 14 ± 13) because of an increase (P < 0.01) in muscle protein synthesis and no change in breakdown.

Conclusion: Essential amino acids are primarily responsible for the amino acid-induced stimulation of muscle protein anabolism in the elderly.


http://www.ajcn.org/content/78/2/250.full

14-u starszym osobom podawano:
-18g EAA (grupa EAA) ≈0.2g/kg
-18g EAA + 22g NEAA (grupa BAA) ≈0.4g/kg

wyniki:

przeplyw krwi przez noge (przed/po):
EAA 2.84/3.24
BAA 2.98/3.23 mL • min-1 • 100 mL leg volume-1

poziom insuliny (przed/po);
EAA 2.9/4.1 µU/mL
BAA 4.6/8.8

bilans fenyloalaniny
udzial fenyloalaniny w syntezie bialka wzrosl u obu grup bez widocznych roznic

-poziom fenyloalaniny (przed/po):
EAA -18/14
BAA -16/16 nmol•min-1•100 mL leg volume-1

-uzycie do syntezy bialek (przed/po):
EAA 62/75
BAA 43/67 nmol•min-1•100 mL leg volume-1

synteza białek mięsniowych:





wnioski:
-magnituda anabolizmu roznila sie nizeznacznie
-aminokwasy nie mialy znaczacego wplywu na rozpad bialek
-podwojenie dawki aminokwasów (18g EAA vs 18g EAA + 22g NEAA)
nie przynioslo wymiernych efektow -> wyniki byly podobne
-potwierdza sie ze synteza bialek nie zalezy tylko od ilosci wszystkich aminokwasow - ale przedewszystkim od ilosci kilku specyficznych aminokwasow egzogennych



Postexercise net protein synthesis in human muscle from orally administered amino acids

We examined the response of net muscle protein synthesis to ingestion of amino acids after a bout of resistance exercise. A primed, constant infusion ofl-[ring-2H5]phenylalanine was used to measure net muscle protein balance in three male and three female volunteers on three occasions. Subjects consumed in random order 1 liter of 1) a mixed amino acid (40 g) solution (MAA), 2) an essential amino acid (40 g) solution (EAA), and3) a placebo solution (PLA). Arterial amino acid concentrations increased ∼150-640% above baseline during ingestion of MAA and EAA. Net muscle protein balance was significantly increased from negative during PLA ingestion (−50 ± 23 nmol ⋅ min−1 ⋅ 100 ml leg volume−1) to positive during MAA ingestion (17 ± 13 nmol ⋅ min−1 ⋅ 100 ml leg volume−1) and EAA (29 ± 14 nmol ⋅ min−1 ⋅ 100 ml leg volume−1;P < 0.05). Because net balance was similar for MAA and EAA, it does not appear necessary to include nonessential amino acids in a formulation designed to elicit an anabolic response from muscle after exercise. We concluded that ingestion of oral essential amino acids results in a change from net muscle protein degradation to net muscle protein synthesis after heavy resistance exercise in humans similar to that seen when the amino acids were infused.

http://ajpendo.physiology.org/content/276/4/E628.full

6 osob po treningu podzielono na 3 grupy spozywajace:
-40g EAA + NEAA (MAA)
-40g EAA (EAA)
-placebo (PLA)

wyniki:

poziom aminokwasow:




poziom fenyloalaniny we kwi (w porownaniu do placebo):
MAA ∼90%
EAA ∼160%

poziom leucyny we kwi (w porownaniu do placebo):
MAA ∼400%
EAA ∼640%

poziom lizyny we kwi (w porownaniu do placebo):
MAA ∼90%
EAA ∼190%


poziom fenyloalaniny w miesniach (w porownaniu do placebo):
MAA ∼30%
EAA ∼120%

poziom leucyny w miesniach (w porownaniu do placebo):
MAA ∼150%
EAA ∼ 400%

poziom lizyny w miesniach (w porownaniu do placebo):
MAA ∼10%
EAA ∼50%

Synteza i rozpad białek mięsniowych:



PS-synteza
PB-rozpad
NB-bilans azotowy

MAA-40g EAA+NEAA
EAA-40g EAA
PLA-placebo


Część informacji zaczerpniętych z:
http://zschpraca.webpark.pl/podzial_aminokwasow.htm
http://www.kulturystyka.org.pl/modules/news/article.php?storyid=305
http://www.menshealth.pl/fitness/Nowa-szkola-budowania-miesni-3935-2.html
http://www.hitec.home.pl/publikacje/1595148949


Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-04-01 03:18:29

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 13 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1627
Jestem trochę zagubiony. Piszesz, że w pracy "An oral essential amino acid-carbohydrate supplement enhances muscle protein anabolism after resistance exercise" zauważono synergistyczne działanie eaa z węglowodanami. Faktycznie, jeśli się porówna sentezę i rozpad białka, to wychodzi lepiej niż w poprzednim badaniu, ale grupa z badania z sacharozą miała mniej fenyloalaniny we krwi niż ta z badania bez sacharozy. Najgorsze jest to, że w kolejnym badaniu("Independent and combined effects of amino acids and glucose after resistance exercise") okazało się, że przyjmowanie sacharozy znacznie obniża anabolizm(nie wiem co to za parametr "net incorporation of phe into protein").
Jak to w końcu jest? Brać eaa z węglami, czy nie i na węgle trochę poczekać? Ktoś ostatnio pisał, że branie węgli zaraz po treningu nie ma sensu jeśli chodzi tylko o uzupełnianie glikogenu, bo to i tak trwa długo i nie ma znaczenia większego kiedy zaczniemy, węgle się wtedy bierze żeby zwiększyć poziom insuliny. Jeśli prawdą są procenty które podajesz(skąd je wziąłeś?) to jest podbija ona anabolizm tylko o 50%, co w porównaniu z 400% gaci przez głowę nie ściąga.:)

Zmieniony przez - Warionucha w dniu 2011-11-23 23:35:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
solaros Moderator
Ekspert
Szacuny 2565 Napisanych postów 29960 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 200163
w innych tematach masz o glikogenie

po treningu wegle nie powoduja wyrzutu insu!
tzn. miesnie dzialaja na zasadzie gąbki - glukoza jest wsysana

w kazdej innej porze potrzebna jest insulina!

w tej jednej jedynej - NIE!

tak wiec jesli ktos pisze nie jedz wegli po treningu,zjedz w innej porze - ma racje?
zapytaj sie jak i co uzuplenia glikogen,czy tuz zaraz po tak samo bedzie uzupelniany jak 5h pozniej

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 43 Napisanych postów 1874 Wiek 44 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 15320
Ale w ogóle insulina nie bierze udziału w uzupełnianiu glikogenu? To nie zależy też od treningu? Jak przyładuje po treningu jakąś wielką ilość węgli, to organizm nie wyprodukuje insuliny ?
Jak to jest z syntezą - gdy wypijemy EAA+NEAA synteza jest najwyższa. Ale rozkład białek jest mniejszy po samym EAA. Bilans azotowy też jest niższy niż po samym EAA. Co by było gdyby zamiast 40g EAA+NEAA zbadali 40g EAA + ileś NEAA vs 40 g tylko EAA ? Czy wtedy EAA+NEAA miało by przewagę dla samym EAA na "całej linii"?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 38 Napisanych postów 9424 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 52877
bardzo ciekawy artykol solaros sog ,a powiedz

mi jeszcze jedno czyli mam rozumieć ze dobrze by było
spożywać EAA po i przed treningiem?

Zmieniony przez - gigantmasx w dniu 2011-11-29 22:58:25

Zmieniony przez - gigantmasx w dniu 2011-11-29 22:59:52

"Trening,dieta,suplementacja,farmakologia-mój żywioł "

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 13 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1627
Solaros:
Właśnie słyszałem, że z tym glikogenem to nie do końca się trzeba tak spieszyć. Tu masz badanie w którym wyszło, że carbo po treningu przyspiesza uzupełnianie glikogenu tylko o jakieś 15%:

The purpose of this investigation was to determine the influence of post-exercise carbohydrate (CHO) intake on the rate of muscle glycogen resynthesis after high intensity weight resistance exercise in subjects not currently weight training. In a cross-over design, eight male subjects performed sets (mean = 8.8) of six single leg knee extensions at 70% of one repetition max until 50% of full knee extension was no longer possible. Total force application was equated between trials using a strain gauge interfaced to a computer. The subjects exercised in the fasted state. Post-exercise feedings were administered at 0 and 1 h consisting of either a 23% CHO solution (1.5 g.kg-1) or an equal volume of water (H2O). Total force production, preexercise muscle glycogen content, and degree of depletion (-40.6 and -44.3 mmol.kg-1 wet weight) were not significantly different between H2O and CHO trials. As anticipated during the initial 2-h recovery, the CHO trial had a significantly greater rate of muscle glycogen resynthesis as compared with the H2O trial. The muscle glycogen content was restored to 91% and 75% of preexercise levels when water and CHO were provided after 6 h, respectively.
Pascoe DD, Costill DL, Fink WJ, Robergs RA, Zachwieja JJ. Glycogen resynthesis in skeletal muscle following resistive exercise. Med Sci Sports Exerc. 1993 Mar;25(3):349-54.

Zatem skoro węgle nie powodują wyrzutu insuliny po treningu (której wyrzut jest i tak spowodowany przez sam trening, i która jest nam potrzebna wtedy, co wynika z badań wrzuconych rzez Ciebie), to po co je jemy? Po necie chodzi jakaś teoria, że przyspieszają syntezę białek, ale z tych kilku badań powyżej nie wynika to w oczywisty sposób. Może więc to wcale nie jest takie oczywiste, że powinniśmy jeść te węgle?

Adramel:
Na stronie Muscular Development znalazłem coś takiego:
Jeśli sądzisz, że tylko EAA jest tym, co ważne dla regeneracji, częściowo masz rację. Ale w białku serwatkowym jest coś jeszcze, co daje możliwości regeneracji, której nie osiągniesz biorąc tylko EAA. Oto dowód. Eksperymentalnie podano niedoświadczonym ochotnikom 25 g wyizolowanego białka serwatkowego lub 25 g hydrolizatu białka serwatkowego. Jak się okazało, izometryczny moment siły mięśni był w pełni zregenerowany 6 godz. po obciążających ćwiczeniach ekscentrycznych dla tych, którzy spożyli hydrolizat białka serwatkowego! Zatem mamy dwa źródła białka z identycznym składem jeśli chodzi o aminokwasy, ale w hydrolizacie było coś, co wzmocniło efekt regeneracji w porównaniu z izolowanym białkiem serwatkowym.
Dodatkowo we wcześniejszych badaniach przeprowadzonych w zeszłym roku, stwierdzono, że spożywanie napojów zawierających białko serwatkowe (około 15 g) u starszych mężczyzn i kobiet w spoczynku, skutkowało zwiększoną kinetyką białek mięśni w porównaniu do przypadku spożycia odpowiadającej dawki EAA (6,7 g). To pokazuje, że istnieje tajemniczy składnik, który stymuluje dodatkowo syntezę białek. Ten przegląd rzucił nieco światła na sprawę, badacze doszli do wniosku, że „wciąż wypływają nowe odkrycia dotyczące bioaktywnych peptydów w sektorze mleczarskim, a w szczególności serwatki, mogą one poprawić zdolność regeneracji, pojemność antyoksydacyjną i wspomóc fizjologiczne możliwości przystosowania się do treningu”.
Nie zrozumcie mnie źle, sądzę, że wszyscy kulturyści w swoich planach żywieniowych powinni uwzględnić EAA między posiłkami, ale wygląda na to, że w białku serwatkowym jest coś, co daje dodatkowego kopa wspomagającego anabolizm i regenerację mięśni.

W kilku innych miejscach widziałem, że ludzie odnoszą się do tych drugich badań, ale nie udało mi się do nich dotrzeć.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1416 Napisanych postów 35562 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 150814
Warionucha - po pierwsze trening nie powoduje wyrzutu insuliny.

Po drugie po wysiłku pożycie węglowodanów i białek razem wyrzut insuliny powoduje.

Sugeruje się raczej łączyć węglowodany i białko w posiłku potreningowym po to właśnie by uzyskać lepszą odpowiedź insulinową - a nie po to by szybciej czy lepiej uzupełnić glikogen.

Szybkość uzupełniania glikogenu ma szczególne znaczenie tylko wtedy gdy w ciągu kilku następnych godzin mamy kolejny wysiłek w innym wypadku nie zawracałbym sobie tym głowy. W ogóle koncentrowanie się na szybkim uzupełnianiu glikogenu w sportach siłowych, na poziome njie-wyczynowym, przy 3 - 5 treningach w tyg - nie ma chyba uzasadnienia.

Co do informacji zawartych w MD to ja zauważam pewien problem: bogatszym źródłem rozmaitych bioaktywnych związków jest izolat serwatkowy, a nie hydrolizat serwatkowy. Nie rozumiem więc zawartego tam wnioskowania. Prędzej upatrywałbym przyczyn różnić pomiędzy w/w w odpowiedzi insulinowej, która jest odrobinę lepsza w wypadku hydrolizatów niż izolatów czy koncentratów. W każdym wypadku zwielokrotnić ją można jednak przez dodatnie węgli i wolnej leucyny.

Z resztą przydałyby się jakieś referencje dla zamieszczonych tam teorii.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-30 12:33:55
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1416 Napisanych postów 35562 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 150814
Istotne jeszcze jest, że po klasycznym treningu siłowym proces odnowy glikogenu mięśniowego zachodzi inaczej niż po treningach aerobowych czy glikolityczno-melczanowych. Jednak zagadnienie uzuepłeniania glikogenu po wysiłku nigdy jakoś specjalnie mnie nie interesowało.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 13 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1627
Dzięki, to jest właśnie odpowiedź, którą chciałem usłyszeć.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
solaros Moderator
Ekspert
Szacuny 2565 Napisanych postów 29960 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 200163
co do tych badan - to podejrzewam ze hydrolizat jest góra ale tylko u osob starszych!
u osob mlodych i zdrowych - nie ma kompletnie roznicy czy to wpc czy hydrolizat

u osob 50+ -> ma i to duze!

wiec podejrzewam ze to pierwsze badanie tez dotyczylo osob starszych!

ed.
Białka - PORÓWNANIA dot. szybkosci trawienia,poziomu insuliny,etc.


'osoby starsze inaczej reaguja na wiekszosc jesli nie na wszystko
-slabiej reaguja na insuline - insulina w polaczeniu z aminokwasami slabiej wplywa na synteze białek mięsniowych u ludzi starszych niz u mlodszych!
-rowniez przeplyw krwi przez miesnie jest mnijeszy u ludzi starszych niz u mlodych - wiec potrzeba caliem innych 'bodzcow/warunkow' niz u ludzi młodszych

synteza bialek mięsniowych znacznie jest wieksza podczas hyperinsulinemii u ludzi mlodszych niz u ludzi starszych - wiec szybciej wchlanialne bialko spowoduje lepsze rezultaty u ludzi starszych niz wolne bialko - gdyz efekt działania insuliny u osob starszych jest stlumiony!

opornosc na insuline białek miesniowych - ograniczona/zmniejszona mozliwosc syntezy - jest podstawowa przyczyna ograniczenia anabolicznych wlasciwosci karmienia

jak widac na ponizszym rysunku:


anaboliczna wrazliwosc na insuline spada wraz ze wzrostem wieku -
metabolizm białek jest 'oporny' na wplyw insuliny

U osob starszych (!) spozywanie hydrolizowanej formy białka (wstepnie strawionego) polepsza trawienie i absorbcje tego białka,tym samym zwiększa poziom aminokwasow we krwi jak i poziom samej insuliny - tym samym tempo syntezy białek mieśniowych.
'

Tak wiec tym co pisza w MD nie sugerowalbym sie na 100%
Dzis poisza tak
jutro wrecz przeciwnie
po jutrze jeszcze co innego


Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-11-30 18:57:30

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 121 Napisanych postów 11601 Wiek 31 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 70678
a co sadzicie na temat picia izotoniku na treningu (30g wegli) i wpc z mlekiem po treningu silowym? bedzie to gorsza opcja od woda na treningu i gainer po treningu?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kwas gymnemowy (Gymnema sylvestre) - wpływ na insuline,poziom cukru i inne

Następny temat

Białka - PORÓWNANIA dot. szybkosci trawienia,poziomu insuliny,etc.

Zestaw 1