[...] suplementacji witaminy D w zapobieganiu cukrzycy typu 2 (T2DM) wykazała, że jej podawanie zmniejsza ryzyko rozwoju T2DM z 23% do 13 % (redukcja 10%) u osób mających stan przedcukrzycowy, niewyselekcjonowanych z powodu niedoboru witaminy D. Obniża ryzyko raka Metaanaliza badań sugeruje, że suplementacja witaminą D powoduje niewielki [...]
[...] (AD), jak i cukrzycę typu 2 (T2D) łączy wiele podobnych cech patologicznych. AD jest scharakteryzowana jako zaburzenie metabolizmu glukozy w mózgu. Proces bardzo przypomina stan insulinooporności charakterystyczny dla T2D (glukoza na czczo powyżej 126 mg/dl) i stanu przedcukrzycowego (u takich osób glukoza na czczo mieści się pomiędzy 100 mg/dl, [...]
[...] że rooibos nie zawiera kofeiny, to śmiało można go/ją pić, także przed snem. Herbatę tę można pić o każdej porze dnia, bez obawy, że nas za bardzo pobudzi, wprawi w nerwowy stan itp. Ciekawy smak czerwonej herbaty Warto jeszcze wspomnieć, że czerwona herbata ma dość oryginalny smak. Jest naturalnie słodka, a przynajmniej słodsza niż herbata [...]
Stres to stan, kiedy czujesz się niespokojny z jakiegoś powodu. Może być wywołany trudną sytuacją życiową, materialną, zbliżającym się wydarzeniem, np. wystąpieniem publicznym, egzaminem itp. Stres, jaki odczuwa nasz organizm, może także być wynikiem nieodpowiedniej ilości snu, nadmiernego wysiłku fizycznego lub ubogiej diety. Wiadomo jest, że [...]
[...] na treningu? Czy witamina D wspomaga odchudzanie i utrzymanie prawidłowej wagi? Witamina D okazuje się niezmiernie ważna dla utrzymania zdrowia, a jej niskie stężenia w stanach patologicznych mogą zwiastować szybsze zakończenie życia. Referencje: Pietro Ravani i in. Vitamin D levels and patient outcome in chronic kidney disease [...]
[...] ubocznych m.in. może oddziaływać na układ sercowo-naczyniowy. Istnieją dziesiątki doniesień, iż stosunkowo łagodny nandrolone powodował m.in. zwłóknienie, przekrwienie i stan zapalny nerek królików. Mało tego, nandrolone w dawkach 4 i 10 mg na kilogram masy ciała 2 x w tygodniu przez 6 miesięcy, spowodował zwłóknienia i nacieki zapalne serca. [...]
Witamina D tak naprawdę jest hormonem mającym wpływ na cały organizm. Ostatnio okazuje się, że mega dawki mogą znacząco wpływać na infekcję koronawirusem. Komentarz i wnioski Podanie dużej dawki kalcyfediolu lub 25-hydroksywitaminy D, głównego metabolitu układu hormonalnego witaminy D, znacznie zmniejszyło potrzebę intensywnego leczenia [...]
[...] kiedykolwiek stosowały dietę redukcyjną, nawet z powodzeniem, a następnie obserwowały powrót utraconej tkanki tłuszczowej, niejednokrotnie wspominają o tym, że często zastanawiają się: czy ta walka w ogóle ma sens…? Odpowiedź brzmi: jak najbardziej, warto było zredukować tkankę tłuszczową, nie tylko dla własnej satysfakcji tego, co widzi [...]
[...] we krwi i ciśnienia tętniczego, czy nawet apetytu. Zaniedbanie tego aspektu przy bilansowaniu codziennych jadłospisów skutecznie może utrudnić starania o lepszą sylwetkę, stan zdrowia, czy samopoczucie psychiczne. Budowa i rodzaje błonnika Nazwa błonnika odnosi się do włókienkowatej budowy ścian komórkowych roślin. Pod względem chemicznym [...]
[...] wychodzimy z domu, nie jedząc nic. Niestety badania wskazują, że unikanie śniadań (pomijając krótkie okresy redukcji tkanki tłuszczowej) nie zawsze wpływa korzystnie na nasz stan zdrowia, wiele z nich pokazuje, że rezygnowanie tego posiłku wiąże się ze wzrostem ryzyka występowania cukrzycy, chorób krążenia, czy nawet otyłości. Co w takim wypadku [...]
[...] Na zapotrzebowanie energetyczne człowieka ma wpływ wiele czynników, a do jego precyzyjnego określenia niezbędne są informacje: płeć wiek wzrost masa ciała aktywność fizyczna stan fizjologiczny Każda osoba wyliczająca zapotrzebowanie energetyczne, zawsze w pierwszej kolejności określa dietę normokaloryczną, a dopiero kolejnym etapem są ewentualne [...]
[...] właściwości na organizm człowieka. Wykazuje ona działanie neuroprotekcyjne, kardioprotekcyjne, wzmacnia układ immunologiczny oraz co najważniejsze jest adaptogenem, czyli substancją, która zwiększa poziom odporności na sytuacje stresogenne. Co daje różeniec górski, kiedy warto go stosować? Najczęściej osoby sięgające po różeniec górski, chcą [...]
[...] Mikrobiota jelitowa jest niezwykle wrażliwa na liczne czynniki działające zarówno z wewnątrz, jak i zewnątrz organizmu. Dużą rolę odgrywają geny danej osoby oraz jej stan zdrowia i ogólna kondycja. Mikrobiota jelitowa różnić może się u dzieci urodzonych naturalnie oraz tych, które przyszły na świat poprzez cesarskie cięcie. Nieco inne [...]
Stres i niepokój, to dwa stany, które, choć są ze sobą powiązane, to nieco się różnią. Oba występują w sytuacji, kiedy człowiek może być narażony na niebezpieczeństwo i musi albo uciekać, albo walczyć z przeciwnościami losu. Każdy z nas z pewnością doświadczył jednego i drugiego stanu. Są one całkowicie normalne, jednak mogą przytłaczać ludzi. [...]
O tym, że warzywa i owoce stanowić mogą cenne źródło witamin, flawonoidów, błonnika i składników mineralnych, wiedzą chyba wszyscy. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że włączenie konkretnych produktów tego typu do diety może nieść za sobą namacalne korzyści zdrowotne. Tymczasem istnieją dowody na to, że regularne spożywanie owoców, może [...]
Od dawna wiemy, iż zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Naukowcy podali, że u osób dorosłych z nadwagą odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Wnioski z badań Wyniki kilku badań sugerują, że zielona herbata wykazuje właściwości [...]
Naukowcy dziesiątki razy sprawdzali, czy kreatyna jest bezpieczna dla nerek. Okazało się, że suplementacja kreatyną nie tylko nie szkodzi, ale nawet wspiera nerki. Aby ocenić czynność nerek, oznaczono ilościowo nowe biomarkery nerek, cząsteczkę-1 uszkodzenia nerek i białko chemoatraktanta monocytów-1 (MCP-1). Mierzono również albuminy w [...]
Dzikie Róże to piękne kwiaty charakteryzujące się miękkimi płatkami oraz kolcami. Liczą ponad 100 gatunków i uznawane są za symbol piękna. Mniej znaną częścią róży są okrągłe, wypełnione nasionami owoce, które znajdują się pod płatkami. Dlaczego witamina C jest tak ważna? zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych pomaga obniżyć ciśnienie krwi u osób z [...]
Zdrowe jelita to lepsze i szczęśliwsze życie... Stan naszych jelit i prawidłowa flora bakteryjna wpływają na wiele aspektów naszego zdrowia od kondycji psychicznej, przez układ odpornościowy, aż po choroby skóry. Podsumowanie Jak widzisz, nie tylko żywność jest źródłem ważnych dla jelit składników odżywczych. Znajdziesz je również w wymienionych [...]
Dla niektórych z nas pikantne potrawy są nie do przyjęcia, inni przepadają za nimi, wręcz potrzebują ich. Czy jest coś, co sprawia, że niektórzy szczególnie mocno pożądają tego smaku? Okazuje się, że tak. Podsumowanie Jest wiele różnych czynników, które mogą powodować Twoją obsesję na punkcie ostrego smaku, ale nie ma na to naukowych dowodów. [...]