[...] Oczywiście istnieją również inne jej źródła, jak choćby wątróbka czy warzywa liściaste. Witamina A może pomóc w utrzymaniu lepszej kondycji skóry, jak i ogólnego stanu zdrowia, poprzez ograniczenie szkód wyrządzanych przez wolne rodniki. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Witamina A należy do witamin posiadających [...]
[...] oraz łagodny. Tak kultowego sosu nie mogło również zabraknąć w linii produktów SFD Nutrition. KECZUPOS, bo taką nazwę nosi nowy produkt, jest jednak wyjątkowy i różni się od standardowych sosów pomidorowych. W czym tkwi ta wyjątkowość produktu SFD? Przeciętny ketchup z półki sklepowej ma mniej lub bardziej skomplikowany skład, który statystycznie [...]
Symbolem potasu w układzie okresowym jest K i niestety niektórzy z nas mogą utożsamiać ten symbol z witaminą K. Jednak potas a witamina K to zupełnie inne związki. Niezależnie od tego oba mikroelementy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale każdy z nich ma inne właściwości. Podsumowanie Witamina K i potas są niezbędne dla [...]
[...] uważają, że tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia. Ignorują przy tym fakt, iż tłuszcze to potężna rodzina odrębnych związków, z których każdy wywiera inny wpływ na zdrowie, stan zapalny, ciśnienie krwi, stężenie cholesterolu czy trójglicerydów. Skąd czerpać Omega-3? Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) omega-3 EPA i DHA dostarczają: ryby [...]
[...] o sam fakt, że różne czynniki mogą się przyczynić do spadku masy ciała. Działanie w celu odchudzającym, czyli np. celowe ucinanie kalorii, stosowanie różnych diet jest w tym stanie nieodpowiedzialną praktyką. Ciąża to czas, kiedy odpowiadamy za rozwój naszego przyszłego dziecka. Priorytetem powinno być wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych [...]
[...] głowy, bólu karku, problemów ze wzrokiem i nadmiernej wrażliwości na światło oraz dźwięki. Często napad migreny określają jako dni wyjęte z życiorysu, ponieważ nie są w stanie normalnie funkcjonować. Niestety, ale zrozumie to tylko ten, kto sam przechodził migrenę/ napad migrenowy. Co więcej, dolegliwości oraz brak zrozumienia przez [...]
[...] owocowe i soki owocowe są dobrym źródłem mikroelementów i bioaktywnych fitochemikaliów. Wiele z nich odgrywa rolę we wspieraniu odpowiedzi immunologicznej, kontrolowaniu stanu zapalnego oraz zapobieganiu lub kontrolowaniu stresu oksydacyjnego. Jeśli intensywnie trenujesz, to serce bije o wiele szybciej niż normalnie, nasila się przepływ krwi [...]
[...] niż 0,8 u kobiet, lub 1 u mężczyzn, wówczas prawdopodobnie ma sporo tłuszczu trzewnego, który zwiększa ryzyko chorób takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca, a także wielu stanów zapalnych w organizmie. Nie jest to jednak wyrok, w wielu przypadkach możliwa jest redukcja tego tłuszczu poprzez wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, [...]
[...] śniadaniowych zawierających sterole roślinne, już nie. Nawet sok pomarańczowy ze względu na wysoką zawartość cukru nie będzie zbyt dobrym wyborem, jeśli masz cukrzycę lub stan przedcukrzycowy. Czy należy spożywać żywność wzbogaconą sterolami roślinnymi? Jeśli masz wysoki poziom cholesterolu, możesz pokusić się o dodanie do swojej diety [...]
[...] stawu kolanowego, efekt placebo, zmiany w diecie, zapewnienie dłuższego czasu wypoczynku, zmiana nawyków, wdrożenie aktywności fizycznej, likwidacja nadwagi (indukującej stan zapalny i zmiany w stawach kolanowych). Ponadto jak można oceniać, czy środek pomaga, poprzez rozmowę telefoniczną? Mierzenie bólu jest skrajnie trudne, ponieważ to [...]
Dobry sen w nocy jest bardzo ważny nie tylko dla naszego samopoczucia, ale dla ogólnej kondycji zdrowotnej organizmu. Taka regeneracja sprawia, że Twój organizm jest w stanie funkcjonować w dzień. Funkcjonować, czyli pracować, uczyć się, zajmować domem, dziećmi, realizować swoje pasje, trenować, a także po prostu żyć pełną piersią. Sen pomaga [...]
[...] poprawa stabilności, koordynacji, mobilności stopy i wzmocnienie mięśni. Należy mieć na uwadze, że istnieje pewne ryzyko kontuzji podczas treningu bez obuwia. Warto ocenić stan podłoża i dobrać odpowiedni rodzaj aktywności, jaką wykonujesz, zanim zdecydujesz się na trening boso. Reakcja naszego organizmu na ćwiczenie bez butów może być różna w [...]
Czasem w dziale suplementacji na SFD spotykamy się z tematami, w których to autorzy pytają co zrobić, aby zachować jak najwięcej wypracowanych efektów podczas cyklu suplementacyjnego, bazującego na kreatynie. Czy warto zmienić trening? Czy trenować lżej na okres "oczyszczenia organizmu"? Czy zmienić coś w diecie? Jak postępować? Kolejny element [...]
[...] Jednak na pewno każdemu z nas pojęcie to obiło się o uszy. Indeks glikemiczny vs indeks sytości Jednakże na ile indeks glikemiczny może mieć przełożenie na naszą dietę, stan naszej sylwetki oraz zdrowia? Poza indeksem glikemicznym istnieje również inny system, dużo mniej powszechny, któremu jednak zaufało mnóstwo osób stosujących dietę i [...]
[...] czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół pieczywo nie jest uznawane za najdoskonalszy produkt. Jednak, gdy zachowujemy umiar, dbamy o wartościowe dodatki i wybieramy dobre jakościowo pieczywo to nic złego się nie stanie. Pełne ziarna to kolejne źródło energii i bogactwo mineralne, dzięki któremu utrzymujemy wysoki poziom energii przez długi czas.
[...] z wielu słów, które można wykorzystać do opisania tego człowieka. Czemu? Bo Henry Fraser jest definicją kogoś, kto się nie poddaje. Codziennie pracuje, aby poprawić swój stan zdrowia chociaż o 1%. To, co osiągnął do tej pory jest naprawdę godne podziwu. Jako młody człowiek Henry Fraser trenował rugby i był dobrze zapowiadającym się [...]
Gdyby spytać osoby doświadczone, trenerów lub dietetyków, co jest najważniejsze w kształtowaniu sylwetki, zdecydowana większość z nich bez wątpienia stwierdziłaby, że: odpowiednia dieta dobrze dobrany trening siłowy regeneracja organizmu Są to 3 podstawowe filary nie tylko kształtowania sylwetki, czyli budowania masy mięśniowej lub redukcji tkanki [...]
Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wyobrazić sobie działanie wolnych rodników? Obierz jabłko i zostaw je na stole. Po kilkunastu minutach jabłko zacznie brązowieć - wynika to z uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jest pożądane przez [...]
Przetrenowanie jest tematem kontrowersyjnym. Jedni uważają, że taki problem nie ma miejsca, inni natomiast, że przetrenowanie to realne zagrożenie. Z pewnością nie ma wątpliwości co do tego, że ludzkie ciało ma ograniczenia, o czym niektórzy z nas wydają się czasami zapominać. Wysokie tętno spoczynkowe może wskazywać na niekorzystne zmiany w [...]