[...] mleku Serwatka i kazeina to dwa główne białka mleczne. W mleku krowim, które do przetworów wykorzystywane jest najczęściej, występuje przeważnie kazeina, natomiast serwatka stanowi mniejszość. Serwatka przez wiele lat traktowana była wyłącznie jako produkt uboczny produkcji serów, jednak obecnie wiedzie prym, jeśli chodzi o surowce [...]
[...] ubocznych m.in. może oddziaływać na układ sercowo-naczyniowy. Istnieją dziesiątki doniesień, iż stosunkowo łagodny nandrolone powodował m.in. zwłóknienie, przekrwienie i stan zapalny nerek królików. Mało tego, nandrolone w dawkach 4 i 10 mg na kilogram masy ciała 2 x w tygodniu przez 6 miesięcy, spowodował zwłóknienia i nacieki zapalne serca. [...]
Witamina D tak naprawdę jest hormonem mającym wpływ na cały organizm. Ostatnio okazuje się, że mega dawki mogą znacząco wpływać na infekcję koronawirusem. Komentarz i wnioski Podanie dużej dawki kalcyfediolu lub 25-hydroksywitaminy D, głównego metabolitu układu hormonalnego witaminy D, znacznie zmniejszyło potrzebę intensywnego leczenia [...]
[...] kiedykolwiek stosowały dietę redukcyjną, nawet z powodzeniem, a następnie obserwowały powrót utraconej tkanki tłuszczowej, niejednokrotnie wspominają o tym, że często zastanawiają się: czy ta walka w ogóle ma sens…? Odpowiedź brzmi: jak najbardziej, warto było zredukować tkankę tłuszczową, nie tylko dla własnej satysfakcji tego, co widzi [...]
[...] we krwi i ciśnienia tętniczego, czy nawet apetytu. Zaniedbanie tego aspektu przy bilansowaniu codziennych jadłospisów skutecznie może utrudnić starania o lepszą sylwetkę, stan zdrowia, czy samopoczucie psychiczne. Budowa i rodzaje błonnika Nazwa błonnika odnosi się do włókienkowatej budowy ścian komórkowych roślin. Pod względem chemicznym [...]
[...] wychodzimy z domu, nie jedząc nic. Niestety badania wskazują, że unikanie śniadań (pomijając krótkie okresy redukcji tkanki tłuszczowej) nie zawsze wpływa korzystnie na nasz stan zdrowia, wiele z nich pokazuje, że rezygnowanie tego posiłku wiąże się ze wzrostem ryzyka występowania cukrzycy, chorób krążenia, czy nawet otyłości. Co w takim wypadku [...]
[...] Na zapotrzebowanie energetyczne człowieka ma wpływ wiele czynników, a do jego precyzyjnego określenia niezbędne są informacje: płeć wiek wzrost masa ciała aktywność fizyczna stan fizjologiczny Każda osoba wyliczająca zapotrzebowanie energetyczne, zawsze w pierwszej kolejności określa dietę normokaloryczną, a dopiero kolejnym etapem są ewentualne [...]
[...] właściwości na organizm człowieka. Wykazuje ona działanie neuroprotekcyjne, kardioprotekcyjne, wzmacnia układ immunologiczny oraz co najważniejsze jest adaptogenem, czyli substancją, która zwiększa poziom odporności na sytuacje stresogenne. Co daje różeniec górski, kiedy warto go stosować? Najczęściej osoby sięgające po różeniec górski, chcą [...]
[...] Mikrobiota jelitowa jest niezwykle wrażliwa na liczne czynniki działające zarówno z wewnątrz, jak i zewnątrz organizmu. Dużą rolę odgrywają geny danej osoby oraz jej stan zdrowia i ogólna kondycja. Mikrobiota jelitowa różnić może się u dzieci urodzonych naturalnie oraz tych, które przyszły na świat poprzez cesarskie cięcie. Nieco inne [...]
Stres i niepokój, to dwa stany, które, choć są ze sobą powiązane, to nieco się różnią. Oba występują w sytuacji, kiedy człowiek może być narażony na niebezpieczeństwo i musi albo uciekać, albo walczyć z przeciwnościami losu. Każdy z nas z pewnością doświadczył jednego i drugiego stanu. Są one całkowicie normalne, jednak mogą przytłaczać ludzi. [...]
Wykorzystanie melatoniny posiada główne zastosowanie jako wsparcie w leczeniu zaburzeń snu. Melatonina ma na celu nie tylko pomóc w szybkim zaśnięciu, ale i przyczyniać się do tego, aby sen był głębszy i dawał więcej korzyści pod kątem regeneracyjnym. Hormon wykazuje jednak jeszcze jedną ciekawą właściwość, o której mało co się wspomina, a może [...]
[...] roztwór z 2 małych łyżeczek suplementu wraz z wodą. Po spożyciu l-cytruliny zwiększone stężenie l-argininy pojawia się po ok. 1-2 h. Okazało się, iż l-cytrulina zmniejsza stan zapalny redukując TNF-ALFA, IL-6 oraz c-reaktywną proteinę. Mógłbym tu zasugerować, by dodawać 5-10 g l-cytruliny dziennie do „cyklu”, jeśli ktoś nadużywa [...]
Naukowcy spekulują, iż kreatyna ma duże znaczenie dla terapii antynowotworowej. Układ kreatyna odgrywa kluczową rolę w buforowaniu i transporcie energii komórkowej, z czego korzystają od dobrych 30 lat sportowcy. Jest na najlepszy, skuteczny i do tego tani suplement. Komentarz Proszę nie włączać trybu „Jerzy Zięba”. Cytowane badanie, dotyczą [...]
[...] ogólnie prowadzą niezdrowy tryb życia, nie są aktywne fizycznie, sięgają po alkohol, palą papierosy, unikają warzyw i owoców, dostarczają za mało błonnika, indukują stan zapalny w ciele nierównowagą kwasów tłuszczowych, bazują na żywności, która jest smażona - i tak można pisać przez dziesiątki stron. Niemniej, wiele wskazuje, iż [...]
[...] mięśni. Bez względu na to, jak dobrze wyglądają, bez względu na to, jakich są rozmiarów, według nich, wciąż są za mali. Film ten rzuca także światło na często pomijany stan psychiczny, który ma głęboki i trwały wpływ na osoby, które cierpią z powodu tego zaburzenia. Warto wspomnieć, że bigoreksja nie dotyczy tylko osób zawodowo związanych z [...]
Wiemy, iż tłuszcze, węglowodany i białka nie oddziałują tak samo na nasz ustrój. W innym stopniu przyczyniają się do wzrostu masy ciała i stanu zapalnego. Inaczej wpływają na rozwój rozmaitych schorzeń. Potwierdzają to liczne badania prowadzone np. na zwierzętach. Eksperymenty W jednym z eksperymentów zwierzętom podawano: dużą porcję glukozy, bez [...]
[...] pierwiastek znany jest z roli, jaką odgrywa w metabolizmie węglowodanów, a zatem i stabilizacji gospodarki glukozowo-insulinowej organizmu. Niedobory magnezu mogą zatem stanowić zagrożenie dla wielu osób zaniedbujących dietę i stan zdrowia. Hipomagnezemia u takich osób może objawić się poprzez szybsze nadejście problemów z nadciśnieniem, [...]
[...] suplementacji witaminy D w zapobieganiu cukrzycy typu 2 (T2DM) wykazała, że jej podawanie zmniejsza ryzyko rozwoju T2DM z 23% do 13 % (redukcja 10%) u osób mających stan przedcukrzycowy, niewyselekcjonowanych z powodu niedoboru witaminy D. Obniża ryzyko raka Metaanaliza badań sugeruje, że suplementacja witaminą D powoduje niewielki [...]
[...] (AD), jak i cukrzycę typu 2 (T2D) łączy wiele podobnych cech patologicznych. AD jest scharakteryzowana jako zaburzenie metabolizmu glukozy w mózgu. Proces bardzo przypomina stan insulinooporności charakterystyczny dla T2D (glukoza na czczo powyżej 126 mg/dl) i stanu przedcukrzycowego (u takich osób glukoza na czczo mieści się pomiędzy 100 mg/dl, [...]
[...] że rooibos nie zawiera kofeiny, to śmiało można go/ją pić, także przed snem. Herbatę tę można pić o każdej porze dnia, bez obawy, że nas za bardzo pobudzi, wprawi w nerwowy stan itp. Ciekawy smak czerwonej herbaty Warto jeszcze wspomnieć, że czerwona herbata ma dość oryginalny smak. Jest naturalnie słodka, a przynajmniej słodsza niż herbata [...]