[...] różnią się znacząco od tych obowiązujących jeszcze 30-40 lat temu. Jednak kulturyści nie są głupi i nawet, gdy oficjalnie proponowano niską lub umiarkowaną podaż protein, oni już od dawna stosowali wysokobiałkowe programy żywieniowe. Dopiero na początku XXI wieku zliberalizowano podejście do ilości białka w diecie - wcześniej sądzono, iż w [...]
Coraz więcej osób ma problem z odkładaniem się nadmiarowej tkanki tłuszczowej. Jednocześnie czasopisma, filmy, reklamy, materiały internetowe prezentują szczupłe, niejednokrotnie atletyczne sylwetki. Bardzo często zdarza się, iż młodzi mężczyźni porównują się do zawodowców, którzy poświęcili 10,20 czy 30 lat życia na harówkę, niejednokrotnie przy [...]
[...] zgromadzi niechciane „zapasy”. Estrogen a tłuszcz wisceralny U kobiet wystarczająco niskie stężenie estrogenów sprzyja gromadzeniu tłuszczu trzewnego. I mam tu fatalną informację dla pań „odchudzających się” przy użyciu masteronu, winstrolu, oral-turinabolu czy oxandrolonu. Pochodne DHT mają wpływ na blokowanie wytwarzania hormonów u [...]
[...] Dają mnóstwo korzyści zdrowotnych dla naszego ciała, w tym także pracy mózgu. Jest to też jeden z najdokładniej przebadanych suplementów, dzięki temu mamy dostęp do wielu informacji i badań naukowych. Omega-3 są dobre dla Twojej skóry DHA to także składnik strukturalny Twojej skóry. Odpowiada za zdrowie błon komórkowych, które stanowią dużą [...]
[...] są te same mity. Nadal niektóre osoby bez zastanowienia przypisują „białku w proszku” same szkodliwe właściwości. Tymczasem przekonania mogą być oparte na błędnych informacjach, mitach, legendach i obiegowych opiniach. W tę samą pułapkę często wpadają nawet lekarze, czego przykład pokażę na końcu artykułu. Zamiast zakończenia: białko [...]
Lookmaxing to praktyki mające na celu zwiększenie atrakcyjności, poprzez stosowanie uznanych, kontrowersyjnych, jak i szkodliwych dla zdrowia metod. Termin powstał kilka lat temu. Tego rodzaju interwencje są znane od stuleci, celowały w nich kobiety, ponieważ u nich okno atrakcyjności było niezwykle krótkie. Obecnie zostało ono w sztuczny sposób [...]
[...] ale przy tym drastycznie ograniczają stężenie jego efektora, czyli IGF-1. A takie postępowanie jest zupełnie bez sensu. Zamiast zakończenia Niestety terapia trenbolonem, innymi SAA czy hormonem wzrostu wywołuje lawinę lżejszych lub cięższych dolegliwości. Potrzeba ogromnej wiedzy, by nie zrobić sobie krzywdy. Większe dawki rhGH wymagają już [...]
[...] oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. Ile cukru rocznie spożywają Amerykanie? Nowsze szacunki [...]
Gdyby kofeinę zsyntetyzowano czy też odkryto w roślinach, wyekstrahowano i próbowano dopuścić do obrotu teraz, zapewne podzieliłaby los DMAA (do dzisiaj toczą się spory o dopuszczenie geranium ponownie do obrotu np. w USA), efedryny (wycofana i zakazana do stosowania w suplementach diety w USA i UE, pozostała w nielicznych lekarstwach) czy [...]
Proszę nie sugerować się kinem akcji, szczególnie z USA. Podobne filmy nie mają nic wspólnego z życiem. W filmach z USA „napakowani herosi” biegają ze stertami ciężkiej broni przez całe godziny. Podciąganie się na drążku wysokim - odbywa się w stroju sportowym. Minimalna wysokość drążka wysokiego do wykonania ćwiczenia – 220 cm. Na komendę [...]
Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]
[...] do tego celu jest bardzo duża - stąd czasem bardzo zróżnicowane składy boosterów testosteronu. Osoby prowadzące bardzo aktywny tryb życia, dość często mają problemy m.in. z optymalną regeneracją organizmu. Objawiać się to może m.in. w postaci: utrzymującego się długo bólu mięśni obniżoną motywacją przygnębieniem obniżonym pożądaniem i [...]
[...] opłakane mogą być skutki faszerowanie się zbyt dużą ilością (nawet superzdrowych) tłuszczów => otyłość, spadek stężenia testosteronu, zaburzenia tolerancji węglowodanów (insulinooporność), cukrzyca, nowotwory. Prawda leży sobie gdzieś pośrodku sporu o tłuszcze i węglowodany. Referencje: Heitor Oliveira Santos „Ketogenic diet and testosterone [...]
[...] jest wiele produktów, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Łatwo dzięki nim nabierać zbędnych kilogramów, pogarszać stan swojego zdrowia, zwiększać stężenie insuliny i glukozy, wywoływać huśtawkę glikemiczną. Jest też cała grupa stosunkowo bezpiecznych, niskokalorycznych produktów. Czy istnieją takie, które można jeść [...]
Wbrew obiegowym opiniom wyciskanie sztangi leżąc na ławce poziomej, nie jest wcale najlepszym, pierwszoplanowym ćwiczeniem dla rozwijania klatki piersiowej. Powiem więcej: większość osób nie skorzysta, z wyciskania leżąc tak, jak tego oczekują pod kątem wzrostu mięśni piersiowych. Istnieje na ten temat bardzo wiele badań, w poniższym artykule [...]
[...] (tj. uzyskania tzw. pro card), a nie życie przeciętnego ćwiczącego amatorsko zawodnika. Jednak nie da się ukryć, iż wiele z tych przemyśleń da się odnieść do stosujących doping amatorów. Co według Amita powoduje farmakologia stosowana przez kulturystów? Hormon wzrostu - nie tylko korzyści Niestety podawanie rhGH nie miało wcale znaczącego [...]
Kulbila Samuel jest afrykańskim kulturystą z Ghany, który ćwiczy w domowej siłowni, bez profesjonalnego sprzętu i suplementów. Samuel zaczął swoją przygodę z treningiem w wieku 21 lat, gdy przyjaciel zabrał go na siłownię w 2011 roku. Okazało się, że ten dzień zmienił jego życie! Co prawda po pierwszym treningu Samuel doznał poważnych okaleczeń i [...]
Węglowodany występują w pokarmie w postaci cukrów prostych, dwucukrów, skrobi i błonnika. Błonnik jest dla człowieka nieprzyswajalny, ale pełni istotną rolę (m.in. przez swój wpływ na jelita, wydzielanie śliny, wiązanie wody, wpływ na ukrwienie jelit itd.). Do monosacharydów zaliczamy np. fruktozę, glukozę, erytroza , rybozę, rybulozę, glicerozę, [...]
Wąkrota azjatycka (Centella asiatica) znana jest także, jako gotu kola, indian pennywort, jal brahmi i mandookaparni (bądź mandukparni), brahmi, tsubokusa. Nie należy jej mylić z orzechem kola – źródłem kofeiny. Wąkrotka posiada wiele ciekawych właściwości nietypowych dla większości roślin spotykanych w suplementach diety. Centella asiatica [...]
Kiwi to cenny owoc – dosłownie i w przenośni. Charakteryzuje go wysoka zawartość witaminy C, choć nie najwyższa wśród warzyw i owoców (istnieją na ten temat rozbieżności). Witamina C bierze udział w procesach oksydoredukcyjnych (jest silnym czynnikiem redukującym). Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi, ponieważ [...]