[...] odżywiania. Ogromny wpływ na to ma zarówno ilość spożywanego pożywienia, jak i jego jakość oraz sam wybór produktów… A teraz to, co najważniejsze - wnioski Suplementacja kminkiem przyczyniała się do: obniżania poziomu cholesterolu całkowitego obniżania poziomu frakcji LDL cholesterolu zwiększania poziomu HDL Wszystko to przy braku istotnych [...]
[...] swojego potencjału sportowego muszą być regularnie i dobrze odżywiane. Oczywiście dbanie o stan „nasycenia” organizmu substancjami energetycznymi, czy budulcowymi i innymi nie zawsze jest proste, biorąc pod uwagę takie aspekty jak preferencje smakowe, czy alergie i nietolerancje pokarmowe. Podstawy Dieta młodego sportowca musi spełniać [...]
[...] choroby cywilizacyjne, w tym choroby serca, co roku zabijają coraz więcej ludzi. Dotyczy to zwłaszcza osób starszych, gdyż z wiekiem rośnie ryzyko zgonu z przyczyn między innymi sercowo-naczyniowych. Jednym z podstawowych elementów niezbędnych przy wdrażaniu zdrowszych nawyków jest diagnostyka stanu zdrowia i regularna kontrola poziomu [...]
[...] osób pracujących, czy uprawiających sport może okazać się zbyt męczący. Założenia diety OMAD Dieta one meal a day jest jednym z wariantów coraz popularniejszych diet intermittent fasting (IF), polegających na spożyciu dziennej racji pokarmowej w przedziale godzinowym krótszym, niż zwykle. Flagowym przykładem tego typu diet jest podział [...]
Wypadanie włosów to naturalny proces, ale niekiedy większa ilość wypadających włosów może niepokoić. Kiedy mówimy o typowej ilości straconych włosów, a kiedy powinniśmy się martwić? Spróbujemy to wyjaśnić. Ile jest włosów na ludzkiej głowie? Większość ludzi ma na głowie ponad 100 000 mieszków włosowych. Włosy rosną cyklicznie. Wyróżniamy fazę [...]
[...] leczenia oraz ryzyko występowania niechcianych skutków ubocznych. Leków nie można popijać alkoholem Alkohole - nieważne, czy słabsze, czy mocniejsze – stanowczo nigdy nie powinny być stosowane równolegle do terapii farmakologicznej. Spożycie alkoholu wraz z lekami może spowodować obniżenie lub zanik aktywności biologicznej danego środka, lub [...]
[...] Warte uwagi jest to, że modulujące zdrowie gospodarza właściwości probiotyków nie ograniczają się do samego przewodu pokarmowego. Za jego pośrednictwem bakterie modulują m.in. aktywność układu immunologicznego. Ponadto znane są z licznych interakcji z układem nerwowym. Usprawniają trawienie i wchłanianie substancji odżywczych, a także produkują [...]
Według Institute of Medicine kobiety w ciąży powinny pić dziennie dziesięć szklanek wody, co daje nam ok. 2,5 litra. U kobiet karmiących liczba ta powinna wzrosnąć do trzynastu szklanek, zakładając, że szklanka ma ok. 250 ml. To nieco więcej niż u kobiet, które nie spodziewają się dziecka, ani nie są w ciąży. Szacuje się też, że wraz z [...]
Spirulina oraz chlorella należą do słodkowodnych mikroalg. Wykorzystywane są przez ludzi od wieków i często zalicza się je do tak zwanych super-foods, czyli produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i / lub odżywczych. Osoby zainteresowane składem i działaniem takiej super-żywności często sięgają po spirulinę i chlorellę [...]
Czy platforma wibracyjna jest lepsza od klasycznego treningu aerobowego i ćwiczeń oporowych? To sugerują wyniki badania belgijskich naukowców pod wodzą Dirka Vissersa. Celem badania było określenie wpływu wibracji całego ciała (WBV), w połączeniu z ograniczeniem kalorii, na wagę, skład ciała i metaboliczne czynniki ryzyka u otyłych dorosłych. [...]
Nasze ciało zmienia się wraz z wiekiem i nie chodzi tu tylko o pojawienie się zmarszczek. Spada masa mięśniowa, wzrasta poziom tkanki tłuszczowej, a przyczynami m.in są: malejące zapotrzebowanie na energię, unikanie aktywności fizycznej i mniejsza uważność w wyborze produktów spożywczych. Warto zatem na każdym etapie swojego życia weryfikować [...]
Szczególną uwagę na wysokość podaży witaminy C w codziennej diecie zwraca się w okresach jesiennym i wiosennym, kiedy to organizm w największym stopniu narażony jest na przeziębienia. Zarówno sama, jak i w połączeniu z substancjami synergicznymi zapewnia ona bowiem wzmocnienie ochrony antyoksydacyjnej, co przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie [...]
[...] się, ile czasu mu to zajmie? To normalne — chcemy wiedzieć, kiedy osiągniemy dany efekt. To tak samo, gdy składamy zamówienie na kuchnię na wymiar — chcemy znać termin wykonania. Niestety w przypadku odchudzania nie da się tego tak zaprogramować, przewidzieć i ustalić czasu trwania tego procesu, ponieważ na tempo chudnięcia składa się [...]
[...] łzawienie, a także suchość. To wszystko sprawia, że poranki mogą wydawać się "niewyraźne". Dlaczego tak się dzieje? Alergeny bardzo często kumulują się o wczesnych porach, m.in. pyłki, roztocza, sierść zwierzęca, nasilają objawy alergii. Zwróć też uwagę, czy nie używasz płynu do prania lub płukania pościeli, który Cię podrażnia i wywołuje reakcje [...]
Wielokrotnie w zaleceniach zdrowotnych pojawiają się sugestie, by trenować co najmniej 300 minut tygodniowo (niska i średnia intensywność wysiłku) lub przy o połowę mniejszej objętości, ale większej intensywności sesji. Niemniej wydaje się, że obok treningu wykonywanego w klubie (trening siłowy, interwałowy, aerobowy, mieszany), na macie (sporty [...]
[...] cukrzycy może odgrywać berberyna, znaczenie ma również regularna aktywność fizyczna oraz zmiana nawyków żywieniowych (dieta antycukrzycowa). Cukrzyca poprzez wiele mechanizmów wywiera szkodliwy wpływ na jakość snu. Referencje: Salim Surani i in. Effect of diabetes mellitus on sleep quality https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4478581/
[...] nadciśnienia płucnego itd. Niestety, rekreacyjne stosowanie środka z tej grupy razem z marihuaną, może być groźne dla zdrowia, czasem dla życia. Referencje: AL. MCLEOD i in. Myocardial Infarction Following the Combined Recreational Use of Viagra® and Cannabis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6654297/pdf/CLC-25-133.pdf Kathleen [...]
[...] chęć słodkiego i jednocześnie dostarczyć nieco wartościowych składników odżywczych. Czym słodzić? Ważnym elementem przejścia na dietę odchudzającą lub dążącą do wyeliminowania produktów mających wpływ negatywny na zdrowie metaboliczne, jest eliminacja cukru rafinowanego. Jednak zazwyczaj rodzi się problem, czym zastąpić cukier stołowy, aby [...]
[...] jak kwas kaprylowy i laurynowy sprawia, że olej kokosowy wykazuje właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybicze. Z tego też tytułu znajduje swoje zastosowanie w walce z infekcjami bakteryjnymi skóry, jak i trądzikiem. Dodatkowo kwas linolowy, który w naszej skórze posiada rolę fizjologicznego spoiwa, ułatwia nawilżenie i poprawia działanie [...]
[...] procesu energetycznego nadzorowanego przez nasz metabolizm. Gdy znacznie ograniczymy dostęp tlenu, tkanki przestają spełniać swoją funkcję, a nasza wydolność spadnie. m.in. sprawność wymiany tlenowej odpowiada za to, jak nasze mięśnie pracują i jak generują siłę. Jednak, co ze wstrzymywaniem oddechu podczas fazy kluczowej wyciśnięcia [...]