Szczególną uwagę na wysokość podaży witaminy C w codziennej diecie zwraca się w okresach jesiennym i wiosennym, kiedy to organizm w największym stopniu narażony jest na przeziębienia. Zarówno sama, jak i w połączeniu z substancjami synergicznymi zapewnia ona bowiem wzmocnienie ochrony antyoksydacyjnej, co przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i ochronę tkanek. Związki i substancje pochodzenia naturalnego, które mogą wspomóc działanie witaminy C, to m.in. rutyna z cytrusów oraz ekstrakt z dzikiej róży.

Skąd popularność witaminy C?

Od kiedy noblista Linus Pauling (1954 r.) zasygnalizował publicznie duży potencjał witaminy C w kierunku prewencji i terapii przeziębień, witamina ta zaczęła zyskiwać na popularności. Zainteresowali się nią zarówno medycy, jak i naukowcy, a także z czasem również laicy w temacie zdrowia i żywności oraz żywienia.

Odkrycia dotyczące powiązań witaminy C z odpornością człowieka z czasem doprowadziły do ustabilizowania się jej pozycji wśród preparatów wspomagających funkcje immunologiczne organizmu. Na rynku preparatów wspierających stan odżywienia człowieka pojawił się szereg suplementów, które znacząco ułatwić mogą zaspokajanie codziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy, czyli właśnie witaminę C.

witamina C

Co ważne, popularność omawianej witaminy nie jest skutkiem jedynie obserwacji dotyczących odporności. Otóż dowiedziono również, że kwas askorbinowy jest istotnym elementem uczestniczącym w procesie wytwarzania kolagenu. Nieświadomie po raz pierwszy zaobserwował to James Lind, który dzięki temu stał się pierwszym autorem badania eksperymentalnego w historii (1747 r.).

Zauważył on, że podawanie owoców cytrusowych żeglarzom zmagającym się ze szkorbutem (chorobą tkanki łącznej, która objawiała się przede wszystkim zapaleniem dziąseł), prowadzi do poprawy ich stanu zdrowia. Zarówno dzięki działaniu antyoksydacyjnemu, jak i wspierającemu syntezę kolagenu, witamina C wykazuje potencjał m.in. w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Efekt ten szczególnie widoczny jest u osób z dietą odbiegającą od norm uważanych za dobre dla zdrowia.

Pod jaką postacią kupić witaminę C?

Kiedy dieta nie dostarcza odpowiednich ilości witaminy C do organizmu, warto rozejrzeć się za preparatami, które będą mogły być z łatwością spożywane na co dzień, bez zmuszania się do tego, czy też ustawiania przypomnień. Przy szacowaniu swojego średniego dziennego poziomu spożycia kwasu askorbinowego należy uwzględnić to, że obróbka kulinarna (krojenie, obieranie), a zwłaszcza termiczna (gotowanie, pieczenie) i logistyka związana z przechowywaniem (przygotowywanie potraw na dwa dni) mogą doprowadzić do strat witaminy C bliskich 90%. Im drobniej kroi się produkty i im dłużej się je podgrzewa oraz przechowuje, tym straty są większe.

Dodatkowo zapotrzebowanie na ten związek zwiększać mogą takie czynniki jak aktywność fizyczna, palenie papierosów, czy niektóre choroby przewlekłe. Suplementy z witaminą C dostępne są obecnie nie tylko pod postacią proszku, tabletek czy kapsułek i tabletek musujących, shotów, ale również pastylek do ssania.

Ta ostatnia forma wydaje się być szczególnie atrakcyjna, gdyż umożliwia wygodne dawkowanie (250 – 1000 mg kwasu askorbinowego w 1 – 4 tabletkach), a jednocześnie jest słodko-kwaśna i może być wartościową przekąską bez cukru. Dzięki dodatkowi ekstraktu z dzikiej róży oraz rutyny występującej naturalnie w cytrusach tabletki do ssania zwiększają dostępność witaminy C dla organizmu.

Komentarze (0)