Gaja przepis z pamięci nie powiem :-) Ten sos to moja dziewczyna robi pycha , jak byłem mały i gruby tz pulchny bardzo to placki ziemniaczane śmietana i dużooo cukru
[...] i 2-3 jajka. Ale jakby tak zrobić z jaglanej zapiekankę? Kurczak jakoś nie bardzo, mielone też, ale może z łopatka? Do tego brokuły, marchew i ser żółty? Jak myślicie? z łososiem jest bardzo smaczna :) a zapiekankę robiłam z mielonym udźcem krowy albo mielonym cycem indyka. duszę te mielone w pomidorach i czosnku, dodaję bazylii, by wyszedł [...]
Gocha, tez lubie :-) Z przepisow, ktore wyprobowalam, najbardziej smakowal mi ten: http://www.blue-kitchen.com/2011/03/23/braised-rabbit-italian-grandmother-style/. Sos jest tak dobry, ze paluchami z patelni wyjadalam }:-(
no normalnie ;p bierzesz mąkę razową (pszenna lepsza niż żytnia bo lepiej rośnie), drożdże (proporcjonalnie do ilości maki) rozpuszczasz w letniej wodzie/mleku i karmisz je odrobiną cukru/miodu jak je rozmieszasz to dajesz do mąki i zagniatasz. Zostawiasz przykryte sciereczką do wyrośnięcia i potem już na blachę i sos+składniki
śmietane bym zastąpił jogurtem naturalnym, sos spaghetti kupny lepiej zrobić sobie samemu z koncentratu (wcale nie tak duzo roboty doprawić) paprykarz raczej średnia rzecz lepiej do tego chleba zjedz twaróg na noc i jakąś szynke z piersi. dorzuć jeszcze jeden posiłek z węglami i białkiem. serek wiejski lepszy na kolacje. na śniadanie zjedz sobie [...]
[...] żółtko jajka z musztardą, solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Z pieprzem nie przesadzam, jeśli musztarda jest ostra. Potem dodaję kilka kropli oleju i całość ubijam mikserem. Gdy ta pierwsza porcja zgęstnieje, cieniutkim strumieniem wlewam resztę oleju cały czas ubijając i z przyjemnością obserwuję jak sos powoli zmienia się w gęstą emulsję.
Al, z jakim sosem ten makaron? Na fotce widac sos do sałatki, ten do makaronu jest z porcja mięska w małym termosie. Skład- ser pleśniowy lazur, smietana 18%, troszke wody,mąka ryzowa do zagęszczenia, bo jest neutralna w smaku, cytryna, sól, pieprz, gałka muszkatałowa.
A W NIEDZIELE będę ucztować i zjem burgera, o takiego: LOFT79 wołowina, sos, sałata, ogórek konserwowy, pomidor, boczek, ser cheddar, karmelizowana cebula