Artykuł zaczerpnięty ze strony www.mt.com.pl/num/07_01/katany.htm Obowiązujący w Japonii od XII w. honorowy kodeks bushido jednoznacznie określał miejsca na ciele przeciwnika, które mogły być atakowane mieczem. Były to: wierzchołek głowy, nadgarstek ręki, bok oraz noga poniżej kolana. Już to daje wyobrażenie o jakości i możliwościach bojowych [...]
[...] (beta), które są odpowiedzialne za reakcję mięśni na te suplementy. Kupując substancje termogenne wybieraj preparaty zawierające standaryzowane wyciągi i określające zawartość każdego ze składników. Używając wiarygodnych produktów ze sprawdzonych, pewnych Źródeł, z podaną specyfikacją można monitorować i kontrolować ich spożycie i [...]
Witam Wszystkich. W załącznikach przesyłam specyfikacje dla albuminy jaj z firmy Ovovita (czy generalnie białko jaja) Czy ktos moze z was to stosował, macie jakies opinie o tym produkcie Albumina Specyfikacja nr PT 02.03/1 z dnia 02.01.2009 roku Dane producenta: OVOVITA Prawda 60 95-030 Rzgów Tel. 042 22 52 997 Fax 042 22 52 998 [...]
[...] dwie odzywki są bardzo podobne do wyżej opisanych, jest niewielka różnicą miedzy nimi, bilans Aminokwasów - BCAA i EEA - w tych odzywkach jest nieco lepszy oraz maja niższa zawartość tłuszczu i węglowodanów. Te odzywki są przeznaczone dla osób uprawiających sport na poziomie wyczynowym gdzie niewielkie różnice mogą zadecydować o wygranej. Osoby [...]
[...] twórca artykułu przedstawia nam wyniki owych badań. Kolumny są napisane w sposób bardzo niejasny i niezrozumiały. Zawartość aminokwasów można określać w różny sposób: - zawartość aminokwasów w 100g produktu - zawartość aminokwasów w 100g białka Oczywiście te dwie wartości różnią się bardzo znacząco. Dla przykładu odżywka białkowa, której [...]
[...] do każdego posiłku ( można wyłączyć je z posiłków około treningowych. Warzywa mogą być zbawieniem przy odchudzaniu w przypadku osób o ostrym apetycie, gdyż poprzez niską zawartość energetyczną i wysoką objętość - dostarczają niewielkiej ilości energii pomagając nam się ‘zapchać’. ‘A posiłki ? Ile ma ich być?’ Posiłków musi być minimum 4. [...]
[...] bialka oraz żółtka. Skorupa stanowi 10% masy jajka, zawiera ok. 3,5% skladników organicznych oraz ok.95% składników mineralnych (głównie węglan wapnia). Skorupa zabezpiecza zawartość jajka przed zanieczyszczeniami oraz umożliwia wymianę gazów. Bialko stanowi ok. 60% masy jajka, natomiast właściwa komórka jajowa (żółtko) ok 30% jego masy. [...]
[...] w stanach pourazowych i rekonwalescencji po zabiegach, itp. Mr. Big Muscle Protein została wzbogacona o kompleks witamin. Zawiera całe spektrum aminokwasów w tym zwiększoną zawartość aminokwasów rozgałęzionych, a także frakcje serwatkowe mające wpływ na produkcję w organizmie hormonu IGF-1 powodującego wzrost masy mięśniowej. Nie zawiera [...]
[...] wytwarzając kanał przepukliny, worek przepukliny: zgrubiała tkanka otrzewnej wytworzona pod wpływem bodźców mechanicznych, będąca najbardziej istotną częścią przepukliny, zawartość przepukliny: zawartość worka przepukliny, są to najczęściej pętle jelita cienkiego. W ściankach jamy brzusznej są typowe miejsca, które charakteryzują się obniżoną [...]
[...] nie pełniących . Ze względu na to, iż miody dzielone są na spadziowe czy kwiatowe, a te kolejne na miody w zależności od kwiatów z jakich został pobrany pyłek kwiatowy, zawartość związków czynnych oraz skład chemiczny będzie różny . Największą ich ilość, wykazują miody ciemne, w miodach jasnych, aktywność i zawartość zw. fenolowych jest [...]
[...] owoców lub warzyw opryskiwanych preparatami cynkowymi lub produktów przechowywanych w naczyniach cynkowych. Dawka Łatwo dostępny cynk występuje w mleku .W kobiecym mleku zawartość wynosi 0, 4-8 mg/l), ponieważ występuje w połączeniach z drobnocząsteczkowymi białkami. Dzienne zapotrzebowanie cynku przez człowieka dorosłego wynosi średnio 15 [...]
[...] herbaty (cukier to "puste kalorie"). Zwiększone spożycie warzyw i owoców Świeże warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin i soli mineralnych. Ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego i wody oraz minimalną zawartość tłuszczu ich wartość kaloryczna jest niższa w porównaniu do innych produktów. Produkty pochodzenia roślinnego [...]
[...] białkom błony komórkowej, aktywowanym przez insulinę. Hormon ten jest zatem odpowiedzialny za wychwyt kreatyny przez komórki mięśniowe. U człowieka o masie 70 kg całkowita zawartość kreatyny wynosi przeciętnie 120 gram, z czego aż 95% znajduje się w mięśniach, a pozostałe 5% w sercu, mózgu i jądrach. Pula kreatyny obejmuje kreatynę wolną (ok. [...]
[...] dniach kiełkowania posiadają największą ilość substancji odżywczych, takich jak pierwiastki śladowe, witaminy, enzymy, aminokwasy, wielokrotnie w tym okresie zwiększając ich zawartość, co stało się podstawą spożywania kiełków przez poszukujących zdrowia konsumentów (tab. 1). Spożywając skiełkowane ziarno organizm otrzymuje zharmonizowane [...]
[...] gazowanymi napojami „light" nie tylko w upalne dni? Zresztą bardzo często zawierające słodziki wyroby „light" wcale nie są wolne od cukru. Producenci obniżają jedynie jego zawartość w stosunku do produktów „pełnocukrowych". Drużyny kontrolerów Mamy wiele różnych inspekcji badających żywność. I wszystkie niewydolne. Nie ma między nimi dobrego [...]
[...] w cytrynie. Mit o zdrowym szpinaku pochodzi jeszcze sprzed wojny. Wykazano wtedy, że warzywo to jest wyjątkowo zasobne w żelazo. W tamtych czasach badano jedynie chemiczną zawartość, natomiast nie potrafiono zbadać wchłanialności. Dzisiaj dzięki metodzie izotopowej wiemy, że po zjedzeniu szpinaku żelazo w nim zawarte wchłania się zaledwie w [...]
[...] jak dżemy, konfitury, syropy. Ziemniaki, warzywa okopowe, owoce i napoje zawierają zazwyczaj do 25% węglowodanów. Znikome ilości występują również w produktach mlecznych tam zawartość laktozy kształtuje się na poziomie 4-4,5%. W zakresie spożycia węglowodanów obserwuje się malejący udział energii pochodzącej z węglowodanów złożonych (przetworów [...]
Pewnie nie raz spotkaliscie sie z pytaniem - ile moge dać maxymalnie bialka w jednym posilku? odpowiedz byla z reguly 20-30g czy tak jest naprawde? I z reguly przytaczano to badanie: Ingested protein dose response of muscle and albumin protein synthesis after resistance exercise in young men BACKGROUND: The anabolic effect of resistance exercise [...]