SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witamin

  • Fakty i mity dotyczące zdrowej diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] gorszą sławę, a na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej zdrowych produktów. Co więcej, spożywanie wyłącznie gotowych posiłków w proszku wiąże się z dużym niedoborem witamin i minerałów, pogorszonym stanem samopoczucia oraz wieloma chorobami. Nic nie zastąpi zdrowej, zbilansowanej diety, dietetyczne posiłki mogą być jedynie dodatkiem do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7363 Data: 2017-08-06 13:38:30
  • Co zamiast ryżu na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Okres budowania masy mięśniowej wbrew pozorom nie jest prosty. Jest to bardzo złożony i trudny okres, który powinien zostać dobrze przemyślany. Niestety, zarówno redukcja, jak i masa nie przychodzi szybko. Budując masę mięśniową, po pierwsze powinniśmy zadbać o odpowiedni bodziec dla wzrostu mięśni w postaci treningu. Kolejną kwestią jest dobra [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4481 Data: 2017-11-19 10:47:41
  • Wykorzystanie suplementacji, której celem jest wsparcie procesów odchudzania, jest bez wątpienia działaniem dużo bardziej skutecznym niż trzymanie się samej diety. Jeżeli zależy nam na redukcji wagi, to nie tylko wykorzystanie odpowiednio zaplanowanego treningu i jadłospisu będzie warunkowało poprawę naszego wyglądu, ale i odpowiednie zastosowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5974 Data: 2018-10-15 13:08:53
  • Czy dieta roślinna może przedłużyć życie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Idea diety wegetariańskiej lub wegańskiej przywodzi na myśl wizje jedzenia tofu i ogromnych ilości warzyw. Jednak prawda jest taka, że nie każdy weganin je tofu i warzywa. Faktem jest, że nie wszystkie wegańskie i wegetariańskie diety są zdrowe. Wegański posiłek to również frytki smażone na oleju roślinnym i pizza z serem bez mleka. Brzmi zdrowo? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2233 Data: 2018-11-10 13:26:46
  • Zgaga, refluks - dozwolone i przeciwwskazane produkty

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] przełyku, przez CO zmniejszą się nieprzyjemne doznania. Wybieraj chleb, który ma co najmniej 4 g błonnika na porcję. Owoce i warzywa Warzywa i owoce to źródło wielu witamin i minerałów. Mają też dużo błonnika, który redukuje refluks oraz witaminy A, C i E, które chronią nas przed refluksem, ze względu na swoje właściwości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4517 Data: 2019-10-11 21:33:53
  • Witamina A to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, do której to grupy zaliczamy również witaminę D, E i K. Witamina A nie jest związkiem jednorodnym. Pod nazwą witaminy A rozumiane są trzy związki z grupy tzw. retinoidów: retinol, retinal i kwas retinowy. Do grupy witaminy A zaliczane są również roślinne barwniki karotenoidowe, takie jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2445 Data: 2020-10-29 18:52:20
  • Kolagen, a właściwie kolageny (wyodrębniono kilka typów tego białka), to grupa białek sprężystych, charakterystycznych dla tkanki łącznej, odpowiadająca ze wytrzymałość mechaniczną biernych elementów aparatu ruchu (kości, ścięgien, więzadeł, powięzi i stawów) oraz jędrność naszej skóry. FLEX ALL COMPLETE zawarty w nim hydrlizowany kolagen [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6963 Data: 2021-09-21 18:24:25
  • Ile kalorii ma jabłko? Wartość odżywcza jabłka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] plasterki i suszyć w piekarniku nastawionym na 50 do 70 stopni przez minimum 3 godziny. Podsumowanie Jabłko to taki niby banalny owoc, ale ma tyle różnych odmian i smaków, że można dostać zawrotów głowy. Są niskokaloryczne, bogate w witaminy, minerały i błonnik. Stanowią bardzo cenny dodatek do diety, który jest przy okazji niesamowicie smaczny.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 949 Data: 2023-02-21 08:31:12
  • Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 587 Data: 2023-10-29 18:54:46
  • [...] ogólny zarys funkcjonowania naszego organizmu i są fundamentalne do ustalenia odpowiedniej diety, warto zrobić badania m.in. na alergie i nietolerancje pokarmowe, zaburzenia witamin i składników mineralnych czy próby wątrobowe. Da nam to możliwość dopasowania diety w 100% pod naszą osobę i uzyskania maksymalnej efektywności. Warto wykonać badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19836 Data: 2017-07-07 09:17:16
  • Jaką czekoladę wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kto z nas nie lubi czekolady? Dbając o sylwetkę, nieczęsto można sobie pozwolić na swoją ulubioną białą czy mleczną z orzechami laskowymi. Dobrym rozwiązaniem może być wprowadzenie gorzkiej czekolady jako alternatywy dla tradycyjnych słodkości. Na co zwracać uwagę kupując gorzką czekoladę? Czy słowo gorzka zawsze ma swoje odzwierciedlenie w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14505 Data: 2017-08-22 09:35:58
  • [...] się do wyrzucenia na śmietnik? Weganie i wegetarianie zdają sobie sprawę, że na ogólny stan zdrowia składa się aktywność fizyczna, stosowana dieta, uzupełnianie niedoborów witamin i minerałów, unikanie stresu, ograniczanie podaży alkoholu, unikanie palenia tytoniu itd. To dlatego mogą być zdrowsi, paradoksalnie pewnie niewiele by im [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 810 Data: 2022-02-07 07:41:36
  • Dieta na masę dla początkującego mężczyzny 3000 kcal.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jest kreatyna, która pozwala zwiększyć poziom siły, poprawia zdolności wysiłkowe i wpływa anabolicznie na organizm. W okresie jesienno-zimowym warto również zaopatrzyć się w witaminę D3. To tylko niektóre preparaty, które może włączyć do swojego planu osoba początkująca. Dieta na masę dla początkującego mężczyzny 3000 kcal. Dzień pierwszy: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2136 Data: 2022-12-09 07:06:45
  • Większość ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4443 Data: 2020-04-30 10:49:22
  • Jakie mleko roślinne ma najmniej kalorii?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] o smaku waniliowym Skład: baza sojowa 92,5% (woda, soja 7,2%) cukier dekstroza fosforan trójwapniowy stabilizator: guma gellan Karagen sól morska aromat barwnik: karoteny witamina E, B2, B12 Wartości odżywcze: 100 ml tego napoju dostarczy 59 kcal, w tym: 3 g białka 7,5 g węglowodanów 1,8 g tłuszczu 0,1 g soli Plusy: niska cena, słodki w smaku, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22921 Data: 2017-09-12 10:10:26
  • Dieta paleo - Zasady, jadłospis. Plan ewolucyjnego dziedzictwa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Systemów żywienia znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4690 Data: 2018-02-12 12:10:43
  • Makroskładniki – klucz do sukcesu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, błonnika i antyoksydantów, więc nawet jeśli ich spożywanie pokryje nasze zapotrzebowanie na energię i makroskładniki, to nabawimy się niebezpiecznych dla zdrowia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3350 Data: 2018-04-20 12:09:46
  • Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2088 Data: 2018-09-08 10:19:51
  • Wapń jest minerałem, którego jest najwięcej, w naszym organizmie. Jest jednym z 24 minerałów i witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poziom wapnia we krwi, jest bardzo dokładnie kontrolowany tak, że ani zmniejszenie, ani zwiększenie spożycia nie mają wpływu na jego poziom we krwi.  Z czym wiąże się zbyt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7336 Data: 2021-03-19 14:07:38
  • [...] i pomagają w syntezie kolagenu, co nadaje skórze większej elastyczności i spowalnia proces jej starzenia się. Diety roślinne są również związane ze zwiększonym poziomem witamin i karotenoidów, czyli niektórych barwników roślinnych. Owoce i warzywa zawierające karotenoidy nadają skórze korzystny kolor, który kojarzy się ze zdrowiem i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1142 Data: 2021-06-15 10:54:29