Refluks, inaczej choroba refluksowa przełyku, przypadłość, która polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Wraz z pokarmem do przełyku wraca również wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne, co powoduje jego podrażnienie, pieczenie - zgagę. Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? Refluks jest chorobą przewlekłą, która [...]
L-Karnityna jest aminokwasem z grupy betain. Tego typu aminokwasy nie wchodzą w skład budowy białek, z czego najlepiej są znane aminokwasy, niemniej pełnią w organizmie inne niezwykle ważne funkcje życiowe. L-Karnityna gromadzi się głównie w tkance mięśniowej, która magazynuje 95% zasobów tego aminokwasu, i ma największe znaczenie dla tej właśnie [...]
[...] Również utrzymywanie dużej, nadmiarowej masy ciała (tkanki tłuszczowej) nie sprzyja zdrowiu i długiemu życiu. Co jeszcze można zrobić? W badaniach naukowych podaż witamin E i C obniżała ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Osoby dostarczające więcej witaminy C były narażone na mniejsze jej ryzyko. W porównaniu z osobami, [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
Prolaktyna może wywołać wiele nieprzyjemnych skutków ubocznych. Jak z każdym hormonem w organizmie - najlepiej, jeśli wyniki są normie. Jeśli ktoś ma bardzo wysokie stężenie prolaktyny, może to oznaczać guza (gruczolaka przysadki), raka z przerzutami do przysadki mózgowej, niedoczynność tarczycy, PCOS, nadmierny stres lub wysiłek fizyczny itd. Do [...]
[...] i zębów, bierze udział w biochemicznym procesie krzepnięcia krwi i jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni. Jest również niezbędny do przyswajania witaminy B w diecie. Zalecana dzienna ilość (RDA) dla osoby dorosłej wynosi 800–1200 mg. Skand (Sc): biologiczna rola skandu jest słabo poznana. W normalnych warunkach [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]
Witamina B12 ze względu na wzajemne powiązania z innymi witaminami została dołączona do całej ich grupy, o nazwie witaminy B. Jest ich łącznie osiem i (m.in.) mają jedną wspólną cechę, są rozpuszczalne w wodzie, przez co, w odróżnieniu od witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, nie musimy spożywać ich wraz z pokarmem zawierającym dużą ilość tego [...]
[...] dania te nie zawierają konserwantów. Potrawy te składają się z różnych kasz lub ryżu, które bazują na węglowodanach złożonych oraz dostarczają pewnej ilości magnezu i witamin z grupy B. Użyte do nich warzywa i sosy świetnie podkreślają smak i sprawiają, że ciężko się tymi daniami znudzić. Poza tym, że mogą stanowić część spiżarni z rezerwą [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
Herbata z dzikiej róży lub jej wysokojakościowy ekstrakt charakteryzuje się kwiatowym lekko słodkimi i jednocześnie cierpkim posmakiem. Róża występuje w kilkaset różnych odmianach, natomiast jeśli chodzi o właściwości owoców dzikiej róży, to naukowcy skupili się na badaniu odmiany Rosa canina. Poznajmy korzyści zdrowotne, jakie daje nam Rosa [...]
W serwisie zapytaj.sfd.pl zauważyliśmy powtarzający się problem, który związany jest z występowaniem hemoroidów. Osoby trenujące pytają, co można zrobić w przypadku, gdy dokuczają im hemoroidy oraz jaki rodzaj treningu wykonywać, aby sobie nie zaszkodzić. Postanowiliśmy opisać najważniejsze zagadnienia, aby ułatwić życie osobom dotkniętym omawianą [...]
Pojęcie probiotyki, pochodzące od greckiego pro bios – dla życia, obejmuje żywe kultury pożytecznych drobnoustrojów, bakterii i grzybów, które spożywane wraz z pożywieniem lub uzupełniane suplementem diety kolonizują nasz przewód pokarmowy, tworząc fizjologicznie korzystny ekosystem mikroflory jelitowej, nazywanej wymiennie mikrobiomem lub [...]
[...] kg nadwagi! Czy można to zrobić lepiej? Na pewno. O ironio, „fachowiec” zaleca: „profilaktycznie 2 kapsułki dziennie z racji niedoborów” np. kwasów omega-3, czy kompleks witamin B. Ale one nie mogą uratować tak błędnie rozpisanego planu dietetycznego. Konsekwencją będą: destabilizacja glikemii, funkcjonowania jelit, trzustki, wątroby, [...]
[...] większe spożycie tych warzyw, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka). Działanie chemioprewencji nowotworowej warzyw kapustnych wynika z właściwości przeciwutleniających witamin C, E, karotenoidów oraz polifenoli, właściwości przeciwmutagennych, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, jak również związków siarkoorganicznych, zdolności [...]
Na temat kulturystycznej diety nadal krąży wiele mitów. Obserwując komentarze na YouTube, Facebooku czy Instagramie można dojść do wniosku, iż w Polsce, kraju liczącym mniej niż 40 mln mieszkańców, mieszka więcej ekspertów od dietetyki, sportów siłowych, farmakologii i ochrony zdrowia, niż w USA (ponad 327 mln w 2018 r.)! Najlepsze źródła protein [...]
[...] zł za kg nie jest kwotą, na którą nie można sobie czasami pozwolić. Co zawierają? Wartości odżywcze batatów są bardzo przybliżone do ziemniaków. Z kolei różnice w zawartości witamin widać w znacznie większej zawartości witaminy A, a dokładnie beta-karotenu. Z kolei witamina C prawie w ogóle w nich nie występuje. Słodkie ziemniaki zawierają [...]
[...] możliwości odpornościowe, jak i przeciwdziałać infekcjom, które już rozwijają się w naszym organizmie. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o tym, aby nie brakowało nam witaminy D3, witaminy C oraz cynku. Źródła: 1.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19710611/ 2.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27255474/ [...]
[...] czekoladą. Powinny wyjść 3 porcje. Smacznego! Podsumowanie Nasiona szałwii hiszpańskiej są coraz częściej doceniane w kuchni Polaków, ale nie tylko. Dzięki obecności cennych witamin i minerałów pozbędziemy się niedoborów, uzupełnimy swoją dietę w kwasy tłuszczowe Omega-3, ale także błonnik, dzięki temu nasze samopoczucie, ale też zdrowie będzie [...]
[...] hamowanie reakcji podwzgórza, przysadki i nadnerczy na intensywny wysiłek fizyczny było korzystne dla sportowca. W jednym z badań stwierdzono, że podawanie biegaczom 1,5 g witaminy C przez 7 dni przed biegiem, w dniu wyścigu oraz 2 dni po zakończeniu biegu - przyniosło wyraźny spadek ilości kortyzolu. Najbardziej wyraźny efekt przeciwzapalny [...]