Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
[...] dość trudno jest zaspokoić z konwencjonalnej diety. O ile prawidłowo zbilansowany jadłospis jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na podstawowe związki mineralne czy też witaminy (jednak nie wszystkie), o tyle dostarczenie pewnych substancji, które wykazują pozytywne działanie biologiczne, wspomagające budowanie sportowej formy, może być już [...]
W pierwszej części opracowania zmierzyłem się z zagadnieniem picia wody z cytryną, stosowania białka serwatkowego w czasie redukcji oraz kwestii stosowania mleka i produktów powodujących silny wyrzut insuliny. W kolejnej części tekstu omówię garść bezsensownych lub ryzykownych dla zdrowia sposobów zwalczania tkanki tłuszczowej. Nadmiernie ciepłe [...]
[...] intensywność. Oprócz tego wykonuje też treningi HIIT. Jej ulubioną maszyną cardio są schody. Suplementacja Daisy Keech Białko serwatkowe to must have Daisy. Po każdym treningu wypija koktajl z izolatu białka serwatki. Oprócz tego przyjmuje też kompleks witamin, kwasy omega 3, a kiedy brakuje jej mocy sięga po łagodną przedtreningówkę.
[...] Podsumowując Niekoniecznie zmniejszenie ilości pokarmu spowoduje, że osiągniemy sukces na polu redukcyjnym. Często nadal w tak dobranej diecie jest za mało wartościowych protein, błonnika, witamin, minerałów, węglowodanów i zdrowych źródeł tłuszczów, a dominują produkty szkodliwe dla zdrowia, sprzyjające pojawieniu się zaburzeń metabolicznych.
[...] może być wynikiem niedoborów, z jakimi zmaga się nasz organizm. Nieodpowiedni styl życia, brak różnorodnej i bogatej w substancje odżywcze diety może doprowadzić do braków witamin, minerałów czy innych mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Zachcianki mogą być jednym z sygnałów, że coś jest nie tak i czegoś brakuje w naszej [...]
[...] dodatku soli oraz posiadające łupinki. Podsumowując Pistacje mogą stanowić smaczną przekąskę, jak również ciekawy dodatek do przygotowania wielu dań. Pistacje są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Znajdziemy w nich sporo tłuszczów jednonienasyconych, witamin z grupy B – zwłaszcza witaminy B6 oraz tiaminy, żelaza, kwasu foliowego, miedzi i manganu.
[...] rośnie. Podsumowując Stosowanie diety opartej na roślinach ma wiele korzyści zdrowotnych pod warunkiem, że dieta ta jest prawidłowo zbilansowana i dostarczamy pełen zestaw witamin i minerałów. Pamiętaj też, że możesz czerpać korzyści z produktów roślinnych, jedząc po prostu więcej warzyw i owoców. Nie musisz przechodzić od razu na weganizm czy [...]
Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone [...]
[...] napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość błonnika w mniej przetworzonych ziarnach”. Wniosek Chleby znacząco się różnią i nie [...]
Witamina D to mikroskładnik pokarmowy z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV. Jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona, dlatego witamina D jest dla nas niezbędnym składnikiem [...]
[...] nie zmienia to faktu, że jest ciekawą alternatywą dla osób, które nie jedzą lub chcą ograniczyć mięso. Jakie są korzyści zdrowotne chlebowca? Jackfruit jest bogatym źródłem witaminy C, która jest nieobecna w mięsie, oraz beta-karotenu, prekursora witaminy A. To właśnie beta-karoten nadaje mu żółto-pomarańczowy kolor. Beta-karoten jest również [...]
[...] laskowe, czy migdały połączone mogą być z suszoną żurawiną, wiśniami, czy rodzynkami. Połączenie takie zapewnić może wartościową porcję białka, błonnika, a także witamin i składników mineralnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kolejnym pomysłem może być koktajl ze zmiksowanych owoców, warzyw, jogurtu, miodu i nasion (chia lub [...]
[...] których nie da się wytwarzać energii), zasoby niezbędne dla metabolizmu wątrobowego, mięśniowego (lokalne źródła tłuszczu to energetyczna bomba dla mięśni). W końcu to złoża witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (np. A, D, E, K), to prekursory dla hormonów (np. cholesterol). Podsumowanie przypadku Moim zdaniem na początku w zupełności [...]
[...] Surowy olej palmowy (nie mówimy tutaj o oleju rafinowanym i utwardzanym) to niezwykle cenny zdrowotnie produkt spożywczy i o tyle unikatowy, że obfitujący w szczególne formy witaminy E, znane jako tokotrienole. A tokotrienole, jak oszacowali specjaliści, są związkami 40-60 razy aktywniejszymi biologicznie od tokoferoli, czyli popularnych form [...]
[...] dni. Gotuj krótko lub jedz na surowo, aby zminimalizować utratę azotanów i innych składników odżywczych (a nie zapominajmy, że warzywa to nie tylko azotany, ale mnóstwo witamin i minerałów). Podsumowanie Nie lekceważ wpływu warzyw bogatych w azotany na zdrowie serca. Są to środki zwalczające wolne rodniki i stany zapalne, które pomagają [...]
Według większości zaleceń dietetycznych powinniśmy spożywać dziennie kilka porcji warzyw i owoców. Z wielu badań wynika, że wciąż jest ich za mało w naszej diecie. Podobno w Stanach Zjednoczonych tendencja ta jest rosnąca, ale wynik ten jest chyba trochę zawyżony, skoro najczęściej spożywane warzywa to pomidory i ziemniaki (często w postaci [...]
[...] się nowość na rynku — nutrikosmetyk SUNROSE marki ALDEYNN. Czy to możliwe, że suplement diety może wpłynąć na to, jak się opalamy? Oczywiście, że tak. SunRose to zestaw witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które poprawiają kondycję skóry i przygotowują ją do tak intensywnego wysiłku, jak opalanie. Choć brzmi to dziwnie, ale [...]
Większość osób zaczynających trening na siłowni ma na celu osiągnięcie ładnej sylwetki, część osób za priorytet obiera spalenie zbędnego tłuszczu, część wypracowanie masy mięśniowej. Jednakże obie grupy na pewnym etapie drogi do zgrabnej sylwetki spotykają się w jednym miejscu - na redukcji tkanki tłuszczowej. Kolejną ważną kwestią są mięśnie [...]
[...] dość często stanowią dodatek do batonów "drugiej kategorii", zwłaszcza tych dostępnych szeroko w tradycyjnych sklepach. Batony tego typu dostarczają również pewną ilość witamin i minerałów, aby składem zbliżyć się do produktu żywnościowego. Z batonów białkowych zazwyczaj korzystają sportowcy w okresie odchudzania. Gdy dopada nas apetyt na [...]