Aktualizacja 16.01.2023 Wiemy doskonale, że aby optymalizować procesy budowy mięśni, redukcji tkanki tłuszczowej, aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś [...]
Stosowanie suplementów diety, których celem jest uzupełnienie niedoborów witaminowych w naszym ciele, wydaje się być obecnie obowiązkowe. Nawet dobrze zbilansowana dieta nie jest w stanie pokryć dobowego zapotrzebowania na podstawowe pierwiastki. Tego typu tendencje powiązano z pogorszeniem jakości żywności, która stała się uboga w podstawowe [...]
[...] herbaty. Fasola i ciecierzyca Do roślin strączkowych zaliczamy między innymi fasolę kidney, fasolę jaś, ciecierzycę, soczewicę. Strączki to bogate źródło białka, błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Połączenie białka i dużej ilości błonnika sprawia, że strączki są niezwykle sycące. Zjadając szklankę ugotowanej ciecierzycy, [...]
Coraz więcej osób młodych pojawia się na siłowniach i w klubach fitness. Rosnąca świadomość dotycząca aktywności fizycznej i jej wpływu na zdrowie skutecznie motywuje młodzież do podejmowania aktywności. Co więcej, wiek 13-16 lat jest tym wiekiem, gdy intensywniej zaczynamy interesować się płcią przeciwną, co powiązane jest z aspektem dbania o [...]
Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]
[...] Rośliny strączkowe Do roślin strączkowych zaliczamy między innymi fasolę kidney, fasolę jaś, ciecierzycę czy soczewicę. Strączki to bogate źródło białka, błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Połączenie białka oraz dużej ilości błonnika sprawia, że strączki są niezwykle sycące. Zjadając szklankę ugotowanej ciecierzycy, [...]
[...] zwiększać ryzyko infekcji (jednak nie potwierdzają tego wszystkie badania). Najprostszym sposobem na unikanie zachorowań jest stosowanie zbilansowanej diety, dostarczanie witamin C i D, unikanie przewlekłego stresu (kortyzol działa immunosupresyjnie), unikanie alkoholu i wielu rodzajów leków. Prawdopodobnie zmniejszenie temperatury otoczenia w [...]
„Triada sportsmenek” to zależność między niską podażą energii (ze współistniejącymi zaburzeniami związanymi z odżywianiem się lub bez zaburzeń), zaburzeniami miesiączkowania i zmniejszoną gęstością mineralną kości. Brak miesiączki u uprawiających sport kobiet może mieć różnorakie przyczyny i warto im się bliżej przyjrzeć. Skutki braku miesiączki [...]
[...] oraz potas (szczególnie, jeśli ktoś intensywnie trenuje), korzystać rozsądnie ze słońca (nadmierna ekspozycja powoduje raka), dostarczać odpowiedniej ilości tłuszczów, witamin C, D oraz witaminy A. Jak donosi "Journal of American Osteopathic Association", nie ma ma możliwości metabolizowania witaminy D bez wystarczającego poziomu magnezu. [...]
[...] produkowania tego hormonu (HGH Human Growth Hormone). Witaminy oraz minerały zawarte w tych niepozornych owocach Jagody goji, podobnie jak wszystkie jagody, zawierają cenne witaminy, minerały, a także przeciwutleniacze, które pomagają utrzymać nasze zdrowie oraz samopoczucie w dobrej kondycji. Nie ma dokładnych danych, ile zawierają witamin oraz [...]
[...] tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są rodzaje jaj? Jakie kryją w sobie minerały i witaminy? Co można z nich wykonać?
Ten temat jest doskonałym przykładem, w jak łatwy sposób można manipulować danymi. Większość informacji zamieszczanych w Internecie jest średniej jakości, czasem spotyka się przekłamania, mniejsze lub większe manipulacje. Moim ulubionym przykładem jest błąd systematyczny związany z kwalifikacją pacjentów. Na czym to polega? Jeśli dobieramy losowo [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
Urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta jest kluczowym elementem dobrego zdrowia. Zdrowy styl życia wspiera zarówno umysł, jak i ciało. Ważnym elementem diety są rośliny. Rośliny nie tylko odżywiają nasz organizm, ale mają również właściwości lecznicze. Najczęściej wybierane adaptogeny Jeśli masz do czynienia z przewlekłym stresem Ashwagandha [...]
[...] związana z szerokim dostępem do rhGH i insuliny w latach 90. XX wieku). Homocysteina całkowita Aminokwas, który odgrywa rolę w metabolizmie lipidów; kwas foliowy i witamina B rozkładają homocysteinę. Stężenie homocysteiny jest związane z chorobami układu krążenia, naczyń mózgowych i naczyń obwodowych, spadkiem funkcji poznawczych. [...]
[...] Natomiast nie są one sobie równe. Poniżej zestawienie tych dwóch produktów: Siemię lniane zawiera sporo błonnika, w przeciwieństwie do oleju lnianego. Siemię lniane zawiera witaminy oraz minerały, natomiast olej lniany jest w tym przypadku praktycznie jałowy, zawiera jedynie niewielką ilość wapnia i witaminy E. Siemię lniane z racji obecności [...]
W toku redukcji czy budowania masy możesz popełnić rozmaite błędy w planie dietetycznym. Niektóre są błahe, inne dość poważne, a rzadko zdarza się spotkać naprawdę istotne problemy. Oto kilka z najczęściej spotykanych kwestii, mogących rzutować na kolejne miesiące czy nawet lata treningu. Modne kontra sprawdzone diety „Stosuję dietę ketogeniczną, [...]
Tak, to nie jest żaden żart. Znany z programu telewizyjnego „Boso przez świat” Wojciech Cejrowski, zasugerował niedawno, iż koronawirus atakuje tam, gdzie są wykorzystywane sieci komórkowe technologii 5G. Zbudował też moją ulubioną konspiracyjno-spiskową teorię, jakoby nieznanym, ciemnym siłom zależało, by wprowadzać nowy, szybszy Internet mobilny [...]
[...] to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych proporcjach. Szpinak Podobnie, jak inne liściaste warzywa, [...]