[...] żywienia jest zbilansowanie diety pod względem zawartości białek (10-20% energii), tłuszczów (10-30% energii), węglowodanów (50-60% energii), składników mineralnych i witaminowych . Dieta odchudzająca powinna uwzględniać wszystkie niezbędne dla organizmu składniki, a także odpowiednio zmniejszoną wartość energetyczną pokarmu. Dotychczas [...]
Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 2408 Data: 2007-12-23 11:41:26 Liczba szacunów: 0
[...] produkty zbożowe. Zbyt duża gęstość energetyczna diety obniża jej gęstość odżywczą, o której poniżej. Gęstość mikroskładników – analogicznie, jest to ilość mikroskładników (witaminy, minerały) na jednostkę masy produktu. Bardzo często popełniany błąd przy układaniu diety to zbyt wysoka gęstość energetyczna diety i zbyt niska gęstość [...]
Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 824 Data: 2014-02-08 15:31:30 Liczba szacunów: 0
[...] pełnią specjalne enzymy odpowiedzialne za przebudowywanie białek pokarmowych na mięśniowe. Aby pracowało im się łatwo i przyjemnie potrzebują specjalnego zapłonu w postaci witaminy B6 i B12. Organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytwarzać, dlatego musimy zadbać by dostarczyć ją w codziennej diecie. Przy zwiększonym spożyciu białka [...]
Odpowiedzi: 34 Ilość wyświetleń: 11974 Data: 2004-07-13 22:51:36 Liczba szacunów: 0
[...] Tu na uwagę zasługuje Hard Mass (nie jest to typowy gainer, ale odżywka typu „bulk"), którego porcja (100 g) dostarcza 2 g HMB i 5 g Glutaminy. >> Zestaw podstawowych witamin. Jest to raczej obowiązkowy składnik, a nie extra dodatek. Pomiędzy gainerami mogą jednak istnieć znaczące różnice w zakresie zawartości witamin (niestety czasem są [...]
Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 18860 Data: 2007-12-06 09:36:49 Liczba szacunów: 0
[...] odchudzjącym. l-karnityna Jest aminokwasem endogennym, wytwarzanym w naszym organizmie z aminokwasów metioniny oraz lizyny. Przy odpowiedniej podaży w diecie żelaza, witamin C, PP, oraz B6 nasz organizm bezproblemowo radzi sobie z jej produkcją. Wprawdzie nasz organizm potrafi sam wytworzyć l-karnitynę, lecz zawsze potrzebuje do tego celu [...]
Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 3460 Data: 2006-07-24 12:08:37 Liczba szacunów: 0
[...] dużym stężeniem cholesterolu, powinniśmy wyeliminować jajka z naszej diety. Nie koniecznie Plusy Jajka są bogate w żelazo, cynk, selen, fosfor, wiyaminy A i D, cholinę oraz witaminy z grupy B. Jaja kurze uznawane są za wzorzec ze względu na wysoką wartość biologiczną. Jedynie brakuju witaminy C, (W pokarmie pochodzienia zwierzęcego ogołnie nie [...]
Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 8555 Data: 2008-11-02 09:29:25 Liczba szacunów: 0
[...] migdałków a rzadziej płuc. Czynniki sprzyjające zmniejszeniu odporności organizmu: · Przemęczenie · Stres (życie w ciągłym stresie sprawia że organizm zużywa więcej witamin, zwłaszcza z grupy B, witaminy A, witaminy C) · Używki (nikotyna, kawa, herbata, alkohol sprawiają, że organizm w większych ilościach wypłukuje magnez, wapń, [...]
Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 3398 Data: 2008-01-19 00:37:54 Liczba szacunów: 0
[...] kilka ciekawostek.Witamina C którą kupujecie w aptece jest przyswajalna tylko w 5 procentach.Dotyczy to też reszty chemi z apteki.Podam przykład bardzopopularnego preparatu witaminowo-mineralnego "Centrum" - połykacie tabletke centrum wydalacie teblatke "Centrum" , bo jej zawartość chemi jest zabójcza dla naszego organizmu.Dobra przeczytajcie [...]
Odpowiedzi: 69 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-02-17 19:59:45 Liczba szacunów: 0
[...] pełnią specjalne enzymy odpowiedzialne za przebudowywanie białek pokarmowych na mięśniowe. Aby pracowało im się łatwo i przyjemnie potrzebują specjalnego zapłonu w postaci witaminy B6 i B12. Organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytwarzać, dlatego musimy zadbać, aby dostarczyć je w codziennej diecie. Przy zwiększonym spożyciu białka [...]
Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-04-14 12:51:11 Liczba szacunów: 0
[...] Gainery, weight gain powders - produkty umożliwiające uzyskanie przyrostu masy ciała, bez zwiększenia tkanki tłuszczowej. Zawierają białka (proteiny), węglowodany, witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze niezbędne do uzyskania optymalnego przyrostu masy mięśniowej i siły. Podstawowym celem ćwiczeń siłowych i sprawnościowych jest [...]
Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 11289 Data: 2002-06-21 12:47:03 Liczba szacunów: 0
[...] ma podawanie konkretnych ilość antyoksydantów na zmniejszenie niekorzystnych procesów peroksydacyjnych w organizmie sportowca. podawanie grupie sportowców 1000 IU witaminy E, wraz z 1250mg witaminy C, oraz 37,5mg beta-karotenu 10, w dawkach dziennych przez okres pięciu tygodni zdecydowanie zmniejszało poziom wskaźników peroksydacji [...]
Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 8254 Data: 2007-02-04 10:15:40 Liczba szacunów: 0
[...] to właśnie podczas zwykłych, czynności kulinarnych zachodzą największe zmiany w składzie wartości odżywczej produktów i potraw. Cóż z tego że pomidor dostarcza cenną witaminę C, kiedy jednorazowe przecięcie go nożem niszczy 50% jej zawartości. Ile zatem witaminy C znajdziemy w poszatkowanej sałatce z pomidora i ogórka? Chyba nie trudno [...]
Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 4381 Data: 2010-09-07 22:54:22 Liczba szacunów: 0
[...] Tu na uwagę zasługuje Hard Mass (nie jest to typowy gainer, ale odżywka typu "bulk"), którego porcja (100 g) dostarcza 2 g HMB i 5 g Glutaminy. • Zestaw podstawowych witamin. Jest to raczej obowiązkowy składnik, a nie extra dodatek. Pomiędzy gainerami mogą jednak istnieć znaczące różnice w zakresie zawartości witamin (niestety czasem są [...]
Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 15385 Data: 2008-04-14 14:57:36 Liczba szacunów: 0
[...] się często ospały, brak Ci chęci do treningu... Czy o czymś nie zapomniałeś? Czy jesteś pewien, że dostarczasz wymaganą ilość kluczowych mikroskładników, do których należą witaminy i minerały? Człowiek żyjący w dzisiejszych czasach powinien zadbać o odpowiednie "witaminowo-mineralne doładowanie". Dlaczego? To proste, nie jesteśmy w stanie [...]
Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 10259 Data: 2008-04-14 15:07:41 Liczba szacunów: 0
[...] nie ma tak łatwo. Organizm sportowca (bo do takich chcemy sie zaliczać) ma kilkakrotnie zwiększone zapotrzebowanie na wszystkie składniki. Zaczynając od samego jedzenia a na witaminach i innych składnikach skończywszy. Dobra teraz przechodzimy do sedna sprawy. Zacznijmy od podstaw , czyli od podziału na składniki odżywcze.... Każdy zjedzony przez [...]
Odpowiedzi: 144 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2002-11-11 18:10:27 Liczba szacunów: 4,83
[...] teorii literatury „suplement" to nic innego jak „dodatek" i „uzupełnienie" , podążając tym tropem można wywnioskować iż suplementy diety to poszczególne składniki pokarmowe, witaminy, minerały, substancje dodatkowe których spożycie, w uzupełnieniu zwykłej diety, przynosi dodatkowe korzyści zdrowotne. Suplementy dostarczają w skoncentrowanej [...]
Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 1320 Data: 2009-04-02 16:42:06 Liczba szacunów: 0
Syntetyczne witaminy "To strata pieniędzy" - twierdzi prof. Rory Collins z Uniwersytetu Oksfordzkiego, szef zespołu, który przez pięć lat badał 20 tys. osób w wieku od 40 do 80 roku życia, faszerujących się preparatami witaminowymi. Sztuczne witaminy to zwykle krystaliczna nieorganiczna substancja obca dla organizmu. Wchłania się ona do organizmu [...]
Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 4579 Data: 2008-10-23 23:08:29 Liczba szacunów: 0
[...] Rumianek jest w sumie jednym z najbardziej popularnych roślin leczniczych. Ma wiele wartościowych właściwości zawiera między innymi cholinę, witaminę C, chamuzulen (działa on alergicznie), liczne sole mineralne i wiele innych. Rumianek pospolity ma spore właściwości przeciwzapalne, przyśpiesza proces gojenia ran. [...]
Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 4744 Data: 2016-11-14 11:41:41 Liczba szacunów: 5