Migdały często mylone z orzechami, są tak naprawdę nasionami migdałowca zwyczajnego. Są niezwykle zdrową przekąską, a także wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały [...]
Metodyka crossfit budzi wiele kontrowersji. Często wykonuje się tam złożone ćwiczenia przy rosnącym zmęczeniu, co może prowadzić do wystąpienia kontuzji. Przykład? Nie jest dobrym pomysłem rwanie, podrzut sztangi, martwy ciąg, zarzut lub wycisk podrzut na ilość. Podsumowanie On-line można napisać wszystko, nie wiemy nawet, czy ankietę wypełniały [...]
[...] przykładów świadczących o rozwoju technologii żywności, w tym żywności dietetycznej. Z wyjątkowych walorów smakowych i innych organoleptycznych tego sosu poleca się korzystać nie tylko osobom na diecie odchudzającej, ale również sportowcom pilnującym gęstości odżywczej diety, czy osobom o niskim poziomie codziennej aktywności fizycznej.
Zbyt niski poziom podaży białek w diecie jest śmiertelnie niebezpieczny. Organizm bowiem jest w stanie z białek wytworzyć substancje energetyczne, natomiast nie ma możliwości wyprodukowania substancji budulcowych z tłuszczy i węglowodanów. Odżywienie białkowe ważne jest jednak nie tylko dla samego życia, ale również dla efektywnego funkcjonowania [...]
Żelazo pełni istotną funkcję, jeśli chodzi o transport tlenu, jest składnikiem krwinek czerwonych, nośnika hemoglobiny. Ponieważ żelazo funkcjonuje z reguły w obiegu zamkniętym, jego niedobory są rzadko spotykane, niemniej zaburzenie jego wchłaniania (lub nadmierne usuwanie z ustroju np. przez krwawienie miesiączkowe lub ukryte krwawienia z układu [...]
Infekcje dróg oddechowych mogą utrudniać funkcjonowanie w wielu sytuacjach życiowych, takich jak m.in. praca czy aktywność zarówno fizyczna, jak i umysłowa. W skrajnych przypadkach, takich jak wyraźnie obniżona aktywność układu odpornościowego, infekcje mogą być nawet śmiertelne. Zapobieganie infekcjom Mając na celu utrzymanie stanu zdrowia oraz [...]
Witamina D jest związkiem o charakterze hormonalnym, który wytwarza się w organizmie podczas kontaktu skóry z promieniowaniem słonecznym. Pełni wiele funkcji w organizmie, a jedną z nich jest udział w regulacji stanów zapalnych, nocycepcji (nerwowego przewodnictwa informacji bólowej) oraz odczuwania (percepcji) bólu. Niedobory witaminy D często [...]
Nie będziemy namawiali Pań do wstrzykiwania sobie syntetycznego testosteronu, gdyż niewątpliwie wiąże się to z wieloma skutkami ubocznymi. Takie praktyki mają oczywiście miejsce w sporcie, ale stanowczo je odradzamy. Syntetyczny testosteron może "zmienić" dziewczyny w chłopców, a systematyczne przyjmowanie testosteronu przez chłopców odbiera im [...]
[...] jej wytwarzania, nawet jeśli wygrzewają się na słońcu. W związku z tym mądrze jest sprawdzać poziom witaminy D przynajmniej raz w roku, aby się upewnić, że nie jest on zbyt niski. Czy można pozyskać witaminę D z żywności? Można, jednak ciężko jest uzyskać odpowiednią jej ilość. Tak czy inaczej, dietę warto wzbogacać o łososia, żółtka jaj, [...]
Witaminę D postrzega się obecnie bardziej jak hormon niż jak typową witaminę. Jest niezwykle ważna dla osób aktywnych, sportowców i osób, które przekroczyły 45 rok życia. Zapobiega ona chorobom kości związanym z wymianą wapnia i fosforu. Utrzymuje właściwe stężenie wapnia w płynie zewnątrzkomórkowym. Infekcje skóry: Witamina D ma działanie [...]
Trening mięśni łydek od zawsze sprawiał problemy. Wszystko za sprawą tego, że łydki nieustannie pracują w ciągu dnia, np. dźwigając całą masę ciała podczas chodu. Jeżeli nie zostałeś genetycznie uposażony w dobre łydki, na pewno nie raz szukałeś sposobu, jak je odpowiednio trenować. W artykule przybliżę najnowsze badanie, które podsuwa nam [...]
[...] w procesie fermentacji mogą powstać mikotoksyny - toksyczne związki wytwarzane przez niektóre grzyby - wraz z możliwymi toksynami bakteryjnymi. W herbacie pu-erh jest zwykle niski poziom mikotoksyn, które są uważane za bezpieczne. Warto też pamiętać, że podobnie jak inne sfermentowane pokarmy, pu-erh może mieć mocniejszy wpływ na trawienie, [...]
Wiele kobiet skarży się na niski popęd seksualny, brak energii i siły na nocne igraszki. Przyczyn tego stanu może być naprawdę wiele, począwszy od hormonów, a jak wiadomo, u kobiet są one przez cykl menstruacyjny bardzo zmienne. Dalej poprzez stres, złą dietę, brak odpowiedniego wypoczynku, czy zbyt małą ilość ruchu. W jaki sposób można naturalnie [...]
Stwardnienie rozsiane (SM) jest chorobą ośrodkowego układu nerwowego. Powoduje ona uszkodzenie mieliny, warstwy ochronnej wokół komórek nerwowych, co prowadzi do spowolnienia lub zatrzymania sygnałów nerwowych. Osoby ze stwardnieniem rozsianym mogą odczuwać objawy, takie jak utrata pamięci, skurcze mięśni, utrata równowagi, dyskomfort w okolicach [...]
[...] produktów w naszej diecie. Inne zachcianki Ochota na mięso może być spowodowana niedoborem żelaza lub zaburzeniami we wchłanianiu. Chęć na produkty mleczne może sugerować niski poziom wapnia, magnezu i fosforu. Ochota na cytrusy, kwaśne ogórki czy grzybki w occie może świadczyć o niedoborze magnezu lub zbyt małej ilości kwasu żołądkowego. A [...]
[...] udzielonym dla Onetu powiedział, że przez sterydy rozwalił sobie gospodarkę hormonalną i do dziś ją naprawia. Zwierzył się też, że od dziecka był szykanowany ze względu na niski wzrost (165 cm) i miał z tego powodu myśli samobójcze. Oprócz uzależnienia od sterydów, przyznał się także do nadużywania alkoholu w przeszłości. Powiedział też, że [...]
[...] inne kultury mogą się nauczyć od mieszkańców Okinawy? Życie ma większe znaczenie, jeśli masz silny cel, który Cię napędza. Jak można się spodziewać, mieszkańcy Okinawy mają niski wskaźnik depresji i innych chorób psychicznych, prawdopodobnie ze względu na ich silne więzi społeczne oraz sposób, w jaki szukają sensu i celu w swoim życiu. Takie [...]
Nadszedł czas, w którym zdecydowałaś się zrzucić zbędne kilogramy. Zaczęłaś ćwiczyć, pilnujesz tego, co jesz i codziennie stajesz na wagę. W pewnym momencie widzisz, że ta ani drgnie. Musisz wiedzieć, że standardowa waga pokaże Ci tylko jeden pomiar, a mianowicie masę ciała. Zwykle kojarzymy tę liczbę z tłuszczem, ale w rzeczywistości jest suma [...]
Magnez jest zaangażowany w ponad 300 reakcji chemicznych zachodzących w naszym organizmie, a niektóre badania pokazują, że ponad połowa populacji nie dostarcza go w swojej diecie w odpowiednich ilościach. To, że jest to ważny minerał dobrze wiemy. Potrzebujemy go do rozluźnienia mięśni, krzepnięcia krwi, prawidłowej pracy serca, regulacji glukozy [...]