Nadmierny apetyt na określone produkty może być wynikiem niedoborów, z jakimi zmaga się nasz organizm. Nieodpowiedni styl życia, brak różnorodnej i bogatej w substancje odżywcze diety może doprowadzić do braków witamin, minerałów czy innych mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Zachcianki mogą być jednym z sygnałów, że coś jest nie tak i czegoś brakuje w naszej diecie.

  1. Niedobory a choroby
  2. Słone smaki
  3. Apetyt na pikantne
  4. Inne zachcianki

Niedobory a choroby

Niedobory pierwiastków mają wpływ na procesy, które dzieją się w naszym organizmie. Tak właśnie jest w przypadku chromu. Zapewnienie odpowiedniego poziomu zapobiega skokom insulinowym i pozwala regulować apetyt.

Niedobór witamin z grupy B, zbyt mała ilość w pożywieniu lub problemy ze wchłanianiem powodują zbyt małe dostarczanie energii do komórek i ciągle uczucie zmęczenia. A to może powodować chęć na słodkie i węglowodanowe przekąski, które w szybki sposób dostarczą brakującej energii. Nawet ochota na czekoladę może być związana z niedoborem magnezu, siarczanu czy fosforu.

Słone smaki

nadmierny apetyt

Apetyt na słone przekąski może być związany z niedoborem sodu, chloru lub krzemu. Ciągła ochota na frytki i chipsy może być spowodowana również odwodnieniem. Jak to możliwe? Sól wiąże wodę i zatrzymuje ją w komórkach.

Jeśli nasz organizm zmaga się z odwodnieniem, instynktownie stymuluje nas do dostarczenia czegoś, co zatrzyma proces utraty wody i mogą to być właśnie słone przekąski. Duża ilość soli w diecie, może spowodować niedobory innych pierwiastków, np. potasu, który będzie związany ze smakiem na przetwory pomidorowe czy pomidory.

Apetyt na pikantne

Czasami może pojawić się niekontrolowana chęć na spożycie czegoś pikantnego. Ostro przyprawiane potrawy z pieprzem, chili, curry mogą być objawem niedoboru cynku, który odpowiada za wypłukiwanie prócz żelaza i wapnia również kwasu fitynowego. Kwas fitynowy jest zawarty w nieoczyszczonym ziarnie i staje się przyswajalny podczas procesów fermentacji. Dlatego najzdrowszym pieczywem jest to robione na zakwasie. Ochota na ostre dania może również sygnalizować problemy z przemianą materii.

Zjedzenie czegoś ostrego może ją przyspieszyć. Dobrym źródłem cynku są pestki dyni, słonecznika, jaja, rośliny strączkowe oraz czosnek, więc warto dbać o obecność tych produktów w naszej diecie.

cynk - zinc

Inne zachcianki

Ochota na mięso może być spowodowana niedoborem żelaza lub zaburzeniami we wchłanianiu. Chęć na produkty mleczne może sugerować niski poziom wapnia, magnezu i fosforu. Ochota na cytrusy, kwaśne ogórki czy grzybki w occie może świadczyć o niedoborze magnezu lub zbyt małej ilości kwasu żołądkowego. A apetyt na ryby czy owoce morza może być związany z niedoborami jodu lub problemami z tarczycą.

Nasz organizm może wielokrotnie sygnalizować nam swoje potrzeby. Nie powinno się jednak każdej zachcianki tłumaczyć niedoborami. Ważne jest, aby obserwować swój organizm i przede wszystkim dbać o zdrową i różnorodną dietę.

 

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (4)
tomaszS

Ja to mam chyba niedobór wszystkiego x2 %-)

0
Bull

apetytu niestety wyłączyć się nie da, a tu mowa o takim bardzo ukierunkowanym

0
zielonyy123

A co, jeśli mam non stop straszny na pizze?ale neapolitanska, na cieniutkim cieście ????

0
Asiadm

Oznacza to nic innego jak ochota na wycieczkę do Włoch.

0