Od lat wykonywanie brzuszków było elementem treningu mięśni brzucha, a na siłowniach każdy szanujący się kulturysta wykonywał je na potęgę. Klasyczne brzuszki były widywane wszędzie, a strategia ich wykonywania polegała na tym, aby zrobić ich jak najwięcej, co miało odsłonić sześciopak. Inną z opcji było wykorzystywanie dodatkowego obciążenia, [...]
Utrzymanie dobrej kondycji układu odpornościowego jest kluczowym elementem, który zapobiega infekcjom i chorobom. Właściwy styl życia, spożywanie wysokowartościowych pokarmów, jak i stosowanie odpowiednich suplementów, skutecznie wspomaga utrzymanie zdrowia. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Odporność organizmu człowieka jest [...]
Kwas foliowy należy do syntetycznych witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są stosowane w suplementacji sportowej, ale i nie tylko. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować tej witaminy, dlatego też dostarczenie jej z zewnątrz jest niezwykle ważne. Zbyt wysokie spożycie kwasu foliowego może maskować niedobory witaminy B12 Wynika to z [...]
Wielu młodzieńców ma swoich filmowych idoli i obraz TOP sylwetki, którą chcieliby osiągnąć w jak najkrótszym czasie. Dla niektórych wydaje się to nieosiągalne a inni Twierdzą, że rozwiązania są proste i dostępne dla każdego. W XXI wieku wiele mitów zdążono obalić, ale inne, liczne mają się dobrze. Oto przegląd tych ciekawszych z nich. [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
[...] to 47-letni kulturysta, który mierzy 190 centymetrów i waży 91 kilogramów. Mówi się, że jego poziom tkanki tłuszczowej jest tak znikomy, że mieści się pomiędzy 2 a 4%. Tak niski poziom bf-u utrzymuje przez cały rok! Helmut zaczął trenować w wieku 12 lat z bardzo wielkim zaangażowaniem. Podobno dlatego, by móc obronić się przed kolegami ze [...]
[...] szczególnie cukru stołowego (białego, brązowego), miodu czy słodyczy (sięgałbym raczej po węglowodany złożone). Bardzo obiecujące są w tym kontekście wyniki diet o niskiej lub ekstremalnie niskiej zawartości węglowodanów (np. VLCKD). Referencje: I. DOSTÁLOVÁ, M. HALUZÍK The Role of Ghrelin in the Regulation of Food Intake in Patients [...]
[...] występowania poważnych chorób sercowo-naczyniowych. 9. Diety zawierające produkty o wysokim indeksie glikemicznym powiązano z opornością insulinową, podczas gdy pożywienie o niskim indeksie poprawiało tolerancję węglowodanów u pacjentów z cukrzycą typu II. Jednak warto pamiętać, iż w wielu wypadkach syntetyczny wskaźnik niewiele znaczy, jeśli nie [...]
Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]
Człowiek w kiepskim nastroju ogranicza swoją efektywność w pracy czy nauce oraz sporcie, a dodatkowo swoim negatywnym nastawieniem może „zarażać” innych. Z czasem brak umiejętności radzenia sobie ze stresem może wywołać wiele chorób. Istnieje jednak szereg czynników, które mogą poprawić tolerancję stresu, a jednym z nich jest suplementacja diety. [...]
[...] odpowiednie stymulowanie układu nerwowego, a kulturystyka skupiona jest na rozwoju mięśni. Plan treningowy, który ukierunkowany jest na wzrost siły, bazuje najczęściej na niskich zakresach powtórzeń oraz nieco większej częstotliwości treningu grup mięśniowych. Charakter wysiłku również jest inny. Podczas budowania siły zależy nam na tym, aby [...]
Cukrzyca to jedna z tych chorób, która coraz to częściej dotyka naszej populacji. Występuje bez względu na płeć. Niestety, jesteśmy poniekąd odpowiedzialni za jej wystąpienie. Złe wybory dietetyczne, nałogi czy brak aktywności fizycznej to przyczyny zachorowań na cukrzycę. Występuje ona również genetycznie. Jak widać, jest wiele symptomów, które [...]
W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka. Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]
[...] się różne metody postępowania dietetycznego i zależą one od poziomu występowania objawów po spożyciu tego cukru mlecznego. U osób, u których poziom enzymów jest bardzo niski lub nie występuje on wcale, jak ma to miejsce w przypadku alaktzji, stosuje się ścisłą dietę bezlaktozową. W tym przypadku nie powinno spożywać się produktów, które [...]
W dobie Internetu problemem nie jest ilość, ale jakość informacji. W swoich opracowaniach zawieram dane pochodzące z renomowanych źródeł, książek, badań naukowych, czasopism, baz danych. Staram się kilkukrotnie weryfikować każdą informację, w odrębnych miejscach. Niestety, autorzy filmów, tekstów czy nawet popularnych książek nie zadają sobie tyle [...]
Żurawina, zaraz obok rodzynek, daktyli czy moreli, to ulubiony suszony dodatek do naszych owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z [...]
Ostatnio coraz większą popularność zyskują zdrowy styl życia, fitness, siłownia i dietetyka. Z dnia na dzień pojawia się coraz więcej trenerów personalnych, siłowni, klubów oraz miejsc i osób, które zrzeszają ludzi chcących zmienić swój wygląd i styl życia. Od kiedy moda tego typu zaczęła się rozwijać, wytworzyły się również pewne podziały w [...]
[...] na działanie promieni słonecznych. Z oczywistych względów zimą mamy mniej takich możliwości. Co więcej, istnieje większe ryzyko, że nasz własny poziom witaminy D jest za niski, a zimą staje się jeszcze niższy. Dlaczego witamina D jest ważna? Badania łączą fakt niskiego poziomu witaminy D z przyrostem masy ciała, a w niektórych przypadkach [...]
[...] Pomiń wersje maseł orzechowym o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Kup takie, które w składzie zawierają orzechy i ewentualnie trochę soli. Makaron Makaron ma zaskakująco niski indeks glikemiczny. Dzięki temu makaron stanowi stabilne źródło węglowodanów, które pomaga utrzymać stały poziom energii. Makaron pełnoziarnisty podnosi poziom glukozy [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.