Jeszcze kilka lat temu na siłowniach popularne było następujące zdanie: jeśli ktoś nie dba o zapewnienie odpowiedniej ilości i jakości przerw w cyklach treningowych, organizm prędzej czy później sam upomni się o niezbędny odpoczynek. Jakże to prawdziwe... Najczęściej odbywa się to kosztem pojawienia się infekcji górnych dróg oddechowych - [...]
Kreatyna jest naturalnym związkiem występującym w naszym organizmie oraz w pożywieniu. Kreatyna nie jest dopingiem, ale znacząco wpływa na wyniki sportowe. Boom na kreatynę, rozpoczął się w konsekwencji zdobycia wielu złotych medali na igrzyskach olimpijskich w Barcelonie w roku 1992. Wielu sportowców to właśnie suplementacji kreatyną przypisywało [...]
My ludzie preferujemy wskazówki czarno-białe. Takie, które nie pozostawiają nam żadnych wątpliwości co do tego, jak powinniśmy postępować. Oczywiście nie zawsze udaje się to zrealizować - mówimy o tzw. szarej strefie, jednak wytyczne powinny być jednoznaczne. Dieta mięsożercy - Carnivore Diet - kto najbardziej może na niej skorzystać? Ze względu [...]
Każdy z nas jest inny więc na tak postawione pytanie, najlepszą odpowiedź może udzielić jedynie konkretna i stosująca ją osoba. Ja postaram się przedstawić kilka zagadnień związanych z dietą ketogeniczną tak, aby ewentualna decyzja była w pełni świadoma. Dieta ketogeniczna - jakie suplementy mogą mieć zastosowanie? Ze względu na zmniejszone [...]
Cukier jest silnie demonizowany w Internecie oraz w prasie, radiu i telewizji, tymczasem jest tylko małą cegiełką, która buduje bardziej złożony problem. Nie można obarczać winą za wszystkie problemy związane z nadwagą i otyłością, cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego. O wiele ważniejszy jest tu ogólnie niezdrowy sposób odżywiania, a duża podaż [...]
Jeszcze 10 lat temu zapewnienia, iż białka serwatkowe są zdrowe, brano tylko za marketing. Działo się tak do momentu, gdy pojawiły się liczne, niezależne badania, w których wykazano korzystny wpływ np. koncentratu czy izolatu białka serwatkowego na stężenie insuliny we krwi, ilość podskórnej tkanki tłuszczowej (białko ułatwia redukcję), system [...]
[...] stan zapalny? Jakie są objawy? Jak diagnozować przypadłość? Jak się leczyć i rehabilitować? Wszystkie te zagadnienia omawiam w poniższym tekście. Łokieć tenisisty a trening siłowy — rokowania Niestety w przypadku silnie rozwiniętych zmian zapalnych konieczna jest przerwa w treningu siłowym. Pozostaje nam jedynie wykonywanie ćwiczeń na dolne [...]
[...] po niesteroidowe leki przeciwzapalne. Kiedyś nieodłącznym elementem zestawu (ECA), który miał nasilać „spalanie” tkanki tłuszczowej, była aspiryna (obok efedryny i kofeiny). Nie jestem zwolennikiem sięgania po środki z grupy NLPZ, gdyż mogą być groźne dla żołądka (niektóre także dla nerek i wątroby w sposób zależny od dawki i częstotliwości [...]
[...] z USA” piszą prawdę, ale wybierając tylko dogodne dla siebie fakty. Czy jest to zachowanie godne pochwały, czy napiętnowania? Cóż, oceńcie sami. Na przykładzie treningu HIIT omówię częstą manipulację dotyczącą wpływu treningu interwałowego na stężenie testosteronu. Podsumowanie Uważam, iż ludzie, którzy wybierają tylko dogodne dla [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru karnozyny i beta alaniny. Dziś rozmawiamy jednocześnie o karnozynie i beta alaninie z tego powodu, że problematyka poboru jednego i drugiego składnika diety z pożywienia są ze sobą nierozerwalnie związane. Tabletki są [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru karnityny. Karnityna, znana również jako L-karnityna, jest aminokwasem z grupy betain. Aminokwasy z tej grupy nie wchodzą w skład cząsteczek białkowych, z czego najlepiej są znane aminokwasy, pełnią jednak w ludzkim [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru laktoferyny. Laktoferyna jest białkiem należącym do rodziny transferyn, odkrytym po raz pierwszy w mleku krowim w 1939 roku. Jeżeli jednak nie jesteśmy stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi [...]
Jest środek nocy, leżysz w łóżku i masz tę świadomość, że za kilka godzin zadzwoni budzik. Chcesz spać, ale nie możesz zasnąć, przewracasz się z boku na bok, raz Ci gorąco, raz zimno, tu poduszka niewygodna, tam jakiś szelest rozprasza… Krótko mówiąc, Twoja frustracja narasta. Znasz to? Jeśli tak, to wiedz, że nie jesteś sam... Podsumowanie [...]
[...] starzenia się. Źródła: Dimensions of wellness: Change your habits, change your life - PubMed (nih.gov) New studies suggest social isolation is a risk factor for dementia in older adults, point to ways to reduce risk | ScienceDaily The Impact of Loneliness and Social Isolation on Cognitive Aging: A Narrative Review - PubMed (nih.gov) The [...]
Pomimo że suplementacja sportowa bardziej interesuję część męską, wiele kobiet rozpoczynających redukcje tkanki tłuszczowej również poszukuje suplementacji, głównie wykazując zainteresowanie preparatami odchudzającymi. Dobór odpowiedniego spalacza pod obecne cele treningowe, jak i poziom otłuszczenia, stanowi kluczowy element wsparcia [...]
[...] substancji np. ogórka z pomidorem, nie stanie nam się co prawda żadna krzywda, jeżeli połączymy, te dwa warzywa, jednakże pomidor nie dostarczy nam cennej witaminy C, która zostanie zablokowana przez askorbinazę z ogórków. Z tego powodu tak ważne jest, by poznać, chociaż część substancji antyodżywczych, ponieważ łącząc ze sobą [...]
[...] tak jest. Ponadto badani, którzy spożywali dwa posiłki dziennie, podczas trwania diety stracili 24% masy ciała, a także poprawili parametry zdrowotny, wyrównując poziomy insuliny, a także glukozy. I to może być bardzo ciekawa obserwacja, mniejsza ilość posiłków mogła zdecydowanie wpłynąć na stan gospodarki insulinowo-glukozowej, wyrównując [...]
[...] że nie utyjemy, ale również może pomóc nam nieco stracić na wadze. Tuczący makaron Makaron zyskał miano tuczącego prawdopodobnie ze względu na to, że kojarzony jest z innymi produktami oczyszczonymi takimi, jak pszenne pieczywo i cukier. Dodatkowo jest źródłem węglowodanów, które w ostatnich latach obarczone zostały winą za wszelką otyłość [...]
[...] należy wykonywać nie osiągając załamania mięśniowego (szczególnie w trójboju czy podnoszeniu ciężarów). W jednym z nowszych badań Saulo Martorelli i wsp. oceniono wpływ treningu do załamania na adaptacje neuromuskularne u młodych kobiet. Wcześniej nie trenowały siłowo, były tylko aktywne fizycznie. 89 aktywnych młodych kobiet zostało losowo [...]
[...] typu 2 występuje częściej u osób z nadwagą lub otyłością, co nie jest zaskoczeniem. Im więcej jesz, im bardziej przybierasz na wadze, tym bardziej stajesz się oporny na insulinę, co ostatecznie prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2. Wysoka zawartość tkanki tłuszczowej zwiększa oporność na insulinę, szczególnie jeśli jesteś genetycznie [...]