[...] która znana jest przede wszystkim z korzystnego wpływu na skórę, włosy i paznokcie. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Biotyna jest jedną z niezbędnych witamin z grupy B, która m.in. wspiera produkcję keratyny - głównego białka występującego we włosach, skórze i paznokciach. Jeśli w Twojej diecie znajduje się zbyt mało biotyny, [...]
[...] w przyswajalności jajek może wynosić od 12 do 50%, w zależności od metod, jakimi posłużyli się naukowcy i czasu obróbki termicznej. Gotowanie na twardo zmniejszało ilość waliny, metioniny, izoleucyny, leucyny, tyrozyny, histydyny i lizyny (oraz innych aminokwasów) w porównaniu do gotowania jajek na miękko. Wyjątkiem od reguły była glicyna, jej [...]
Jabłczan cytruliny jest jednym z popularniejszych suplementów diety stosowanych przez kulturystów, zawodników sportów walki, trójboistów, kolarzy czy pływaków. Nie powinno to dziwić, gdyż ten środek wykazuje wszechstronne oddziaływanie na człowieka. Podczas ~ 10-sekundowego sprintu poziom ATP w mięśniach spada z 5,2 do 3,7 mM, a fosforanu [...]
Witamina C jest jedną z najbardziej znanych substancji w kontekście przeziębień i funkcjonowania układu odpornościowego. Przy odpowiedniej podaży jej działanie antyoksydacyjne może wspierać potencjał organizmu w walce z dolegliwościami często występującymi w okresie jesienno-zimowym. Z pewnością jest to witamina, o której ilość w diecie warto dbać [...]
[...] wydolności mitochondriów poprawę stabilności membran komórek śródbłonka zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterolu typu LDL-C ochronę DNA i RNA, m.in. przed szkodliwym wpływem wolnych rodników zmniejszanie występowania stanów zapalnych zmniejszanie poziomu homocysteiny - dwa ostatnie wskaźniki są ściśle powiązane z [...]
[...] naukowcy zidentyfikowali w badaniu dotyczącym starszych osób (mających sporo tłuszczu i mniej mięśni) silną korelację dotyczącą ilości tłuszczu w ciele z ze stężeniem insuliny na czczo. Działo się tak zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Nieco słabsza korelacja dotyczyła stężenia glukozy na czczo, dość silna poposiłkowego stężenia [...]
Symbolem potasu w układzie okresowym jest K i niestety niektórzy z nas mogą utożsamiać ten symbol z witaminą K. Jednak potas a witamina K to zupełnie inne związki. Niezależnie od tego oba mikroelementy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale każdy z nich ma inne właściwości. Podsumowanie Witamina K i potas są niezbędne dla [...]
[...] dżemu, płatków kukurydzianych, cukru, soku pomarańczowego itd. (jak w tym badaniu), to w trakcie biegu utylizowane będą głównie węglowodany, a nie tłuszcze podskórne, m.in. przez wpływ insuliny i preferencje ustroju do korzystania z „łatwych” źródeł energii. Jak widać podawanie węglowodanów może mieć kolosalny wpływ na wyniki w pracy [...]
[...] się z takim pojęciem żywieniowym. Czy przerywany post może wspierać nasze zdrowie? Gdy naukowcy śledzili przez 12 miesięcy osoby zjadające swój limit kaloryczny w 8. godzinnym oknie karmienia (13:00, 16:00, 20:00) i te osoby, które identyczną ilość kalorii (na początku badania) zjadały w godzinach bardziej standardowych (8:00, 13:00, 20:00), [...]
Słodziki to substancje zastępujące cukier. Mogą być produkowane chemicznie (sztuczne słodziki) lub ekstrahowane z roślin (naturalne słodziki). W ciągu ostatnich dwóch dekad wzrosła ich popularność jako substytutów cukru u osób w celu zwiększania utraty wagi lub utrzymania kontroli glikemii. Przeczytaj koniecznie: Słodziki: które są naturalne, a [...]
[...] zatok niezależnie od przyczyny sprawiają duży dyskomfort i obniżają efektywność w niemal każdej podejmowanej czynności. Niektórych rodzajów zapalenia uniknąć można m.in. dbając o właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego za pośrednictwem diety. Jednym ze związków o wyraźnym wpływie na procesy immunologiczne organizmu jest witamina [...]
Nie ma pewności czy podawanie witaminy D zapobiega infekcjom koronawirusem-2, jednak przeprowadzając metaanalizy badań naukowcy odkryli kilka ciekawych zależności: pacjenci z COVID-19 częściej mają niskie stężenie witaminy D, w porównaniu do grup, które nie chorują z powodu koronawirusa-2 z 42 pacjentów z ostrą niewydolnością oddechową spowodowaną [...]
[...] odnosi się do utleniania kwasów tłuszczowych w organizmie, a mówiąc jeszcze prościej, do zużywania ich na cele energetyczne. Fachowo proces ten nazywa się beta-oksydacją. Najintensywniej zachodzi ona w chwili, gdy na skutek intensywnej aktywności fizycznej lub niedostarczania odpowiedniej ilości kalorii skończą się zapasy glukozy pochodzące z [...]
[...] przeprowadzonych w ostatnich latach badań diety wegetariańskie wiążą się z niższym ryzykiem śmierci oraz mają korzystny wpływ na liczne markery metaboliczne (np. stężenie insuliny i glukozy na czczo; stan zapalny). Naukowcy wiedzą, dlaczego tak się dzieje. Dieta wegetariańska zazwyczaj dostarcza dużo warzyw i owoców, które są bogate w [...]
[...] trzustki związanej z metabolizmem węglowodanów, a także wątroby związanej z metabolizmem tłuszczy (w uproszczeniu). Wśród ich konsekwencji wymienia się np. problemy z insuliną oraz cholesterolem. Kiedy organizm wymaga odchudzenia, te zaburzenia metaboliczne mogą utrudniać pracę mięśni i mózgu i sabotować nawet najbardziej szczere starania [...]
[...] to tak zwana mikrobiota jelitowa. Z czego składa się mikrobiota jelitowa? W skład mikrobioty jelitowej wchodzi około 1000 gatunków bakterii, jednak niecałe 200 jest dominujących. Szacuje się, że około 30% bakterii występuje u „większości” ludzi, natomiast pozostałe 70% wykazuje dużą zmienność. Do najbardziej „powtarzalnych” gatunków zalicza [...]
[...] i funkcjonowania człowieka. W XXI wieku nadal spotyka się osoby, które uważają, że tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia. Ignorują przy tym fakt, iż tłuszcze to potężna rodzina odrębnych związków, z których każdy wywiera inny wpływ na zdrowie, stan zapalny, ciśnienie krwi, stężenie cholesterolu czy trójglicerydów. Skąd czerpać Omega-3? [...]
[...] Badania populacyjne wykazały związek między spożyciem kreatyny w diecie a ryzykiem depresji u dorosłych. Autorzy wykorzystali badanie National Health and Nutrition Examination, aby wykazać istotny negatywny związek między kreatyną w diecie a depresją. Bezpośrednie badania interwencyjne z wykorzystaniem rezonansu magnetycznego wykazały, że [...]
Obecnie dużym zainteresowaniem cieszą się preparaty mające obniżać stężenie cukru we krwi. Wiemy, iż takie działanie wykazują antocyjaniny uzyskane z aronii czarnoowocowej, berberyna oraz cynamon. Podobnie glikemię potrafią wyregulować diety wysokotłuszczowe, niskowęglowodanowe (np. lowcarb i ketogeniczne) oraz regularny, odpowiednio intensywny [...]
[...] samego życia, ale również dla efektywnego funkcjonowania szkolnego, zawodowego, jak i rekreacyjnego, a także osiągania wyznaczonych sobie celów. Białko a układ nerwowy Aminokwasy i peptydy, z których składają się białka dostarczane do organizmu z pokarmem, mają duże znaczenie dla płynnej pracy układu nerwowego. Jedną z najważniejszych ról [...]