Produkty z grupy tak zwanych spalaczy tłuszczu z reguły nie opierają się o 2 – 3 składniki, a o nawet 2 – 3 razy więcej. Wiele bowiem wskazuje na to, że związki charakterystyczne dla tych preparatów najlepiej działają w kooperacji. Ich najwyższą efektywność zaobserwować można głównie, kiedy zapewniona jest do tego odpowiednia dieta oraz aktywność fizyczna.
Jak spalana jest tkanka tłuszczowa?
Powszechnie używane sformułowanie „spalanie” tłuszczu odnosi się do utleniania kwasów tłuszczowych w organizmie, a mówiąc jeszcze prościej, do zużywania ich na cele energetyczne. Fachowo proces ten nazywa się beta-oksydacją. Najintensywniej zachodzi ona w chwili, gdy na skutek intensywnej aktywności fizycznej lub niedostarczania odpowiedniej ilości kalorii skończą się zapasy glukozy pochodzące z mięśni i wątroby. Organizm „sięga” wtedy po zapasy energetyczne, których najwięcej w organizmie przechowywanych jest właśnie pod postacią tłuszczu.
Najłatwiej do nasilenia beta-oksydacji doprowadzić spożywając na co dzień mniej kilokalorii, aniżeli potrzebuje organizm. Precyzyjne wyliczenie zapotrzebowania organizmu na substancje energetyczne nie jest zbyt łatwe, jednak nie jest też konieczne. W większości przypadków sprawdzi się rozpoczęcie diety redukcyjnej od podaży kalorycznej na poziomie około 35 kcal / kg masy ciała i obserwowanie zmian masy ciała co 10 – 14 dni. Deficyt pogłębić można w największym stopniu za pośrednictwem planu treningowego, jednak pewną pomoc oferują również suplementy diety zwane spalaczami tłuszczu.
Jak działają składniki dobrych spalaczy tłuszczu?
Składnikami o znanym potencjale w kierunku „spalania” tłuszczu są niektóre aminokwasy. Do najpopularniejszych zalicza się np. l-karnitynę, która uczestniczy w transportowaniu kwasów tłuszczowych do centrów energetycznych komórek, czyli mitochondriów. Oprócz tego w dobrych spalaczach pojawia się często l-tyrozyna, którą organizm wykorzystuje do syntezy neurohormonów, takich jak dopamina, noradrenalina i adrenalina, które to odpowiadają za mobilizację mentalną oraz intensyfikację zużywania zapasów energetycznych.
Kolejną istotną grupą związków powtarzających się w najlepszych spalaczach tłuszczu są związki aktywne biologicznie pochodzące z ekstraktów roślinnych. Do najbardziej znanych i cenionych związków zalicza się m.in. kofeinę z kawy, galusan epigalokatechiny (EGCG) z zielonej herbaty, synerfrynę z gorzkiej pomarańczy, kwas hydroksycytrynowy (HCA) z tamaryndowca malabarskiego, piperynę z czarnego pieprzu, czy kapsaicynę z pieprzu Cayenne. Związki te mogą łagodzić spadki energii związane z przebywaniem na deficycie kalorycznym, dodawać motywacji do ćwiczeń, usprawniać korzystanie z kwasów tłuszczowych jako źródła energii, a także w pewnym stopniu modulować apetyt i sytość.
Jak wybrać dobry spalacz tłuszczu?
Wybierając preparat „spalający” tłuszcz, należy wziąć pod uwagę m.in. swoją wrażliwość na działanie substancji pobudzających z kofeiną na czele i sięgnąć po produkt, który umożliwia wygodne stopniowanie dawkowania. Osoby pijące dużo kawy w ciągu dnia lub które chciałyby spalacz stosować przed treningami wieczornymi, wybrać mogą spalacz wykazujący łagodniejszą aktywność stymulującą układ nerwowy, który zamiast kofeiny zawierają np. cholinę.
https://www.youtube.com/watch?v=6Pa01i5bGsg