[...] za sobą wiele korzyści. Jej działanie jest tak szerokie, że nie ma ograniczeń co do jej zastosowania, a suplementacja tym związkiem przydać się może we wszelkich dyscyplinach sportowych. Jednak sam wpływ kreatyny na to, jak funkcjonują mięśnie to nie wszystko. Jej działanie posiada jeszcze kilka dodatkowych atutów, o których warto wspomnieć. [...]
Wykorzystanie l-cytruliny zazwyczaj każdemu z nas kojarzy się z działaniem tzw. pompy mięśniowej. Oznacza to, że wykorzystanie suplementu z jej udziałem wpływa na zwiększoną syntezę tlenku azotu, a co za tym idzie, zwiększa się objętość tkanki mięśniowej na skutek napływającej krwi do pracującego mięśnia. Tego typu działanie daje znakomite [...]
Przyjmuje się, iż węglowodany nie przynoszą dużych zysków w pierwszej godzinie treningu wytrzymałościowego, zapewne dlatego, iż zasoby glikogenu nie są wtedy znacząco zubożone. Z kolei istnieją doniesienia o korzyściach ze stosowania węglowodanów nawet w trakcie trwającego mniej, niż godzinę treningu siłowego. Ogólnie przeglądy systematyczne [...]
Z pewnością GH i IGF-1 stosowane w dopingu mogą znacząco skrócić życie. GH podawany w dużych dawkach, przez dłuższy czas, jest w stanie wywołać przerost serca i innych narządów, co w ciągu kilku-kilkunastu lat prowadzi do śmierci. Całkiem możliwe, iż jedną z przyczyn śmierci Richa Piany było nadużywanie właśnie rhGH, IGF-1, SAA (oraz [...]
Naukowcy Vasunilashorn S. i wsp. oceniali wpływ stężeń kluczowych hormonów i związków wiązanych ze stresem (kortyzol, epinefryna, noradrenalina), hormonów anabolicznych (IGF-1, DHEA), cytokiny (głównie prozapalnej) IL-6. Postawiono hipotezę, że przewlekły stres psychiczny jest związany z krótszą długością telomerów. Telomery to struktury na [...]
[...] 400 m, przeniesiona na wysokość ponad 2500 m, dość szybko poczuje "spadek mocy". I odwrotnie: gdy osoby spędzające czas na wysokości (mieszkające tam) będą trenowały na nizinach, mogą oczekiwać zwyżki osiągów, ze względu na zwiększoną ilość hemoglobiny, poprawiony transport tlenu do tkanek. Wnioski z badań naukowych 400-godzinna ekspozycja na [...]
Panika związana z COVID-19 (chorobą spowodowaną koronawirusem 2; HCoV-19, SARS-CoV-2) jednych śmieszy, a innych przeraża. Pokazuje, jak łatwo jest zdestabilizować sytuację, używając nieproporcjonalnego zagrożenia. Podsumowanie Czy potencjalny wirus, np. SARS, na sprzęcie treningowym zainfekuje bywalców klubu? Tego nie wiemy. Nikt tego nie [...]
[...] patologicznych zmian w nerkach. Ale to na pewno nie przez sterydy? Zobacz na wykres. Znaczne pogorszenie funkcjonowania nerek automatycznie ustąpiło po odstawieniu dopingu i nagle wróciło, gdy mężczyzna z powrotem zaczął brać SAA, rhGH. Co najbardziej przerażające, to (jeśli mówił prawdę) zawodnik wcale nie szalał z dawkami dopingowymi. [...]
[...] że jego „największym zmartwieniem” jest rozprzestrzenianie się COVID-19 w krajach o niestabilnym systemie opieki zdrowotnej. Chociaż kraje, takie jak: Indie, Filipiny, Sri Lanka, Kambodża, Tajlandia, Wietnam i Nepal, zgłosiły swoje pierwsze potwierdzone przypadki wirusa SARS-CoV-2 w styczniu, nie odnotowano masowego rozpowszechniania [...]
Białko jest podstawowym budulcem przyrody ożywionej. Występuje więc zarówno w organizmach zwierzęcych, jak też roślinnych. Aby odbudowywać białka naszego organizmu, musimy codziennie pobierać białka z pożywienia. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Zdrowe kości umożliwiają człowiekowi funkcjonowanie w środowisku, warunkują też prowadzenie jakiejkolwiek bardziej wymagającej aktywności fizycznej. W trakcie treningu siłowego, skoków czy biegania pojawiają się kolosalne przeciążenia, które absorbuje m.in. układ-kostno mięśniowy. Co to znaczy? FGF23 uznaje się za czynnik w rodzaju fosfatoniny, [...]
[...] i dbaniem o dobry stan odżywienia organizmu. Jednym z aspektów dietetycznych, o który trzeba zadbać w tym kontekście, jest uzyskanie i utrzymanie wysokiego poziomu witaminy D. Otóż zaburzenia w metabolizmie tej witaminy mogą wiązać się z przyspieszeniem progresji choroby i pogorszeniem stanu osoby dotkniętej WZW. Korzyści ze stosowania [...]
[...] a dokładniej do ksantofili. Charakteryzuje się czerwono-pomarańczowym kolorem i wysokim potencjałem antyoksydacyjnym. Właściwości astaksantyny Astaksantyna, podobnie jak inne karotenoidy (w tym m.in. witamina A, czy luteina), jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach. Podobnie też jak inne związki z tej grupy nadaje (w zależności od m.in. [...]
[...] plecach. 2. Zbyt częste korzystanie ze smartfona Jest to obecnie plaga dotykająca głównie osoby młode, które większą część swojego czasu poświęcają na wirtualną rozrywkę w internecie. Zaobserwować możemy, jak młode osoby garbią się, prawie dotykając brodą klatki piersiowej. Rozwiązaniem problemu jest korzystanie ze smartfona w taki sposób, aby [...]
[...] owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki to podstawowy składnik zup, a smażone krewetki mają swoich zwolenników w Ameryce Północnej. Również w [...]
W ostatnich latach wielokrotnie przekonywaliśmy się, że witamina D jest bardziej hormonem, niż witaminą w klasycznym ujęciu. Coraz nowe publikowane badania są tego najlepszym potwierdzeniem. Ostatnio okazało się, że witamina D może być markerem zdrowia, a jej niskie stężenie może zwiastować śmierć. Poziom witaminy D, a ryzyko śmierci Czy trzeba [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]
[...] nawet całego ciała. Rozważ też suplementacje probiotykami, jeśli zaniedbujesz kwestię diety. Źródła: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24193228/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19776183/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425030/ https://nutritionreview.org/2014/08/are-gut-bacteria-in-control-influencing-which-foods-you-choose-to-eat/
Szwedzki aktor Dolph Lundgren (65 l.) to postać znana na świecie głównie z filmów akcji lat 80. i 90. Niedawno był gościem programu In Depth With Graham Bensinger. Podczas rozmowy gwiazdor The Rocky IV powiedział, że w 2015 roku zdiagnozowano u niego raka, z którym nadal walczy. „Znaleźli guza. Nie wiedzieli, co to jest – po prostu guz w mojej [...]
W ostatnich latach zainteresowanie naukowców naturalnymi suplementami i ich wpływem na funkcje poznawcze oraz nastrój znacząco wzrosło. Nowe pilotażowe badanie skupiające się na Hericium erinaceus, znanym również jako grzyb Lwiej Grzywy, stanowi istotny wkład w tę dziedzinę. Nowy projekt badawczy Mimo długiej tradycji, użycia lwiej grzywy, [...]