SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[blog] Brudna miska by georgu- Trening na bazie 5/3/1 Boring But Big

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 547189

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
musisz jeść wincy piccy i pójdzie 100


Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu 2020-12-28 07:51:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14677 Napisanych postów 53191 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400701
DJ_DoDo
musisz jeść wincy piccy i pójdzie 100



Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu 2020-12-28 07:51:13


W siadach 100 nie dawno poszło
Problem w tym, że nie wiem kiedy wrócę do treningów...

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14677 Napisanych postów 53191 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400701
06.01.2020- trening 1- inauguracyjny

Jak wiadomo 99% siłowni pozamykanych, te które próbują funkcjonować niestety każą słono płacić, a tłok jest w nich okrutny. Żeby nie siedzieć na dupie w nieskończoność i chociaż odrobinę utrzymać to co udało się wypracować myślę, że raz w tygodniu zapodam jakiś trening i czekam na bunt ze strony branży fitness, że wreszcie zaczniemy funkcjonować jak ludzie.
Pierwszy trening w tym roku odbył się dziś. Siłownię podpowiedział mi Czawaj, gdzie w sumie się spotkaliśmy
Trochę rozmów o treningach, trochę o sprawach prywatnych

Siady: 20kg/5, 40kg/5, 60kg/2, 70kg/1, 80kg/1, 90kg/1, 95kg/1, 85kg/3x5
Ściąganie drążka wyc. górnego nachwytem: 20kg/8, 34kg/8, 52kg/8, 61kg/8, 70kg/5
Wyc. hantli, skos 45*: 10kg/8, 14kg/8, 18kg/8, 22kg/8, 26kg/5
Biceps młotki: 8kg/12, 10kg/10, 14kg/8, 16kg/6, 12kg/12
Tric, wyciąg, młotkowo: 20kg/12, 34kg/12, 43kg/10, 52kg/8, 34kg/12

Przerzucony: 7 998 kg

Poniżej sekcja żywieniowa

Świąteczna gęś/indyk- nie pamiętam


Oferta zimowa, więc nie można było nie gryznąć Drwala


Klasycznie- ruskie


Jajocha


Chutney z cebuli




Szakszuka


Noworoczne śniadanie


Spaghetti


Kura z ziemniakami


Gulasz


Dostawa mąk i pomidorów






Zmieniony przez - georgu w dniu 2021-01-06 12:55:38

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
cola w macu, toż ty jakiś celebryta chyba jesteś, tyle siana.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14677 Napisanych postów 53191 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400701
anubis84
cola w macu, toż ty jakiś celebryta chyba jesteś, tyle siana.


Była w zestawie

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
wrzuć kiedyś przepis na pizze, ile mąki drożdze jakie proporcje itp

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14677 Napisanych postów 53191 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400701
Na 4 placki:

600 g mąki typ 00 (ja używam typowo Włoskich mąk o średniej sile np. Caputo Pizzeria, Petra 5037, Polselli Classica, zdarza się też Divella Farina- tą da się znaleźć czasem w marketach)
365 g wody z lodówki (dzień przed wyrabianiem wrzucam sobie wodę do lodówki do schłodzenia)
15 g soli
ok 1 g drożdży lub troszkę mniej (1g drożdży to jest mniej więcej sześcian o boku 1 cm)
11 g oliwy z oliwek

Mąkę przesiewam, dodaję do niej sól i mieszam tak żeby wymieszała się mąka z solą.
W zimnej wodzie w palcach rozcieram drożdże.
Do wody z drożdżami dodaję stopniowo łyżką mąkę jednocześnie ją rozcierając żeby nie robiły się grudki.
Jak dodam całą mąkę dolewam oliwę i wstępnie wyrabiam w misce.
Po jakimś czasie z miski przenoszę się na blat.
Wyrabiam ok 10 min, po tym wrzucam ciasto do miski i daję na odpoczynek i schłodzenie do zamrażarki na 10 min.
Po wyciągnięciu wyrabiam jeszcze 10 min.
Ciasto ląduje w misce, zaklejam folią spożywczą żeby ciasto nie wyschło i daję mu sobie podrosnąć 2 h.
Po tym czasie ciasto wyciągam i z pomocą wagi dzielę na 4 równe części (powinny wyjść po 250 g).
Porcję kulkuję (jak się to robi i jak zamyka się kulki proponuję obczaić na youtube).
Kulki umieszczam w zwyklej formie na ciasto (tzw. brytfanka), zaklejam znów szczelnie folią.
Po kulkowaniu można dać kulkom jeszcze 2-6 h w temp pokojowej.
Po wyrastaniu w kulkach na najniższą półkę do lodówki.
Ciasto wyciągam przed wypiekiem minimum 3-4 h żeby ciasto się ogrzało do temp pokojowej.
Ciasto rozciągam w rękach (formowanie placka też proponuję ogarnąć na youtube). W żadnym wypadku nie używamy wałka.
Ja aktualnie mam kamień do pizzy, więc wypiek na kamieniu trochę różni się od tego bez kamienia. Jak nie masz kamienia to wyciągasz blachę (tą która standardowo jest w piekarniku).
Piekarnik grzanie góra dół na maks temp minimum 30-40 min przed wypiekiem. Piekarnik musi się dobrze zagrzać.
Placka formujesz na blacie, a na układanie składników przenosisz już na odwróconą do góry nogami blachę podsypaną lekko mąką. Zasada jest taka by pizza była w piekarniku jak najwyżej (ciepło ucieka do góry), ale żeby nie dotknęła grzałki.
Czas wypieku? Na oko.

Ogólnie w temp pokojowej ciasto powinno być jakieś 8-12 h łącznie.
Wszystko zależy jak kulki wyrosły.
W lodówce ciasto może leżakować nawet do tygodnia (jadłem tygodniowe kulki i żyję ).
Zasada jest prosta z każdym wypiekiem umiejętności rosną.

Mam nadzieję, że wszystko opisałem i o niczym nie zapomniałem
Youtube i filmiki o pizzy neapoletańskiej Jak ktoś daje więcej niż 1 g drożdży to wyłącz ten filmik i szukaj innego


Zmieniony przez - georgu w dniu 2021-01-06 13:22:00

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94549 Napisanych postów 364497 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669280
Pizza klasa

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3173 Napisanych postów 4131 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 130088
Noo Georgu , znalazłbym z Tobą temat do rozmów , mi najlepiej ostatnio pizza wychodzi na Polselli Vivace , na 24h wyrastanie robie przeważnie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14677 Napisanych postów 53191 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400701
Możemy pogadać
Specjalistą nie jestem, cały czas się uczę, trafiają się wypieki lepsze i gorsze
Mówimy o 24 h wyrastania czy wyrastania (TO) + dojrzewania (TK)?
1

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

mrozone truskawki

Następny temat

Posiłki z węglami złożonymi?

WHEY premium