Czego potrzebujemy:
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 5 g ksylitolu
- 25 g smakowa mąka owsiana Quamtrax
- olej kokosowy
dodatki:
- 1 kiwi
- 20 g masła orzechowego
Jak wykonać:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy ksylitol i ubijamy około 2 minut na puszystą masę. Do białek przekładamy ubite żółtka, dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy trzepaczką - nie ubijamy. Przygotowujemy patelnie - ja używam dwóch jednocześnie.
Patelnie nacieramy odrobiną oleju kokosowego. Masę dzielimy na dwie równe części. Pierwszą stronę smażymy pod przykryciem na bardzo małym ogniu do zrumienienia i ścięcia góry omleta. Przewracamy na drugą stronę i smażymy około minuty już bez przykrycia. Gotowe!
Do środka wkładamy plasterki kiwi i polewam masłem orzechowym.
Wartości odżywcze:
Cała porcja to 500 kcal.
Białko 30 g, Tłuszcze 28 g, Węglowodany 34 g.
Smacznego!