SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[NA ŚWIĘTA] Razowe brownie pomarańczowe by liqierek

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1383

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4934 Napisanych postów 21619 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 93506
Razowe brownie pomarańczowe




Przepis użytkowniczki liqierek

Składniki:
Ciasto:
60g mąka pszenna razowa typ 2000
70g mąka żytnia razowa typ 2000
20g kakao DecoMorreno
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1-2 łyżeczki cynamonu (w zależności jak go kochamy)
olejek pomarańczowy

Płynna czekolada
100g czekolada gorzka
50g masło extra
1x średnia pomarańcza

Polecane dodatki:
30g orzechy laskowe całe
30g rodzynki suszone


Przygotowanie:

1.Pomarańczę myjemy, sparzamy skórkę wrzątkiem. Ścieramy skórkę pomarańczową, uważając, żeby jak najmniej tej białej błonki zetrzeć - jest gorzka! Ja starłam praktycznie całą skórkę. Z reszty pomarańczy wyciskamy sok, wyjdzie około pół szklanki i tyle powinno być. Miąższ też się przyda, nie wyrzucamy.

2.W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę - łamiemy ją na kawałki, dodajemy masło i topimy. Jak już się troszkę roztopi, dolewamy pół porcji soku pomarańczowego. Mieszamy, mieszamy i za jakiś czas dolewamy resztę soku i dodajemy miąższ. Jak już wszystko ładnie się roztopi, zdejmujemy naczynie z roztopioną czekoladą i dodajemy do niej skórki pomarańczy. Mieszamy i bierzemy się za ciasto.

3.Do garnka wsypujemy mąki, sodę oczyszczoną, cynamon i kakao. Mieszamy. Dodajemy 3 jajka, naszą płynną czekoladę, dajemy ilość olejku pomarańczowego, która nas satysfakcjonuje. Mieszamy, żeby wszystkie składniki się ładnie połączyły. Możemy dodać orzechy i rodzynki (bardzo polecam). Masa będzie dosyć gęsta. Wlewamy ją do małej blaszki (moja ma około 22cm x 26cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wilgotną łyżką.

4.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok. 180-190 stopni i pieczemy nie więcej niż 30 minut. Ja trzymałam około 28 wyciągamy z piekarnika, kroimy dopiero po wystygnięciu ciacha.
Smacznego

Uwagi dodatkowe
Takie ciacho można trzymać nawet do 7 dni w lodówce. Jak dla mnie lepiej smakuje, jeżeli przed zjedzeniem wyciągniemy je z lodówy i poleży w temperaturze pokojowej.



Wartości dla 100 g :

270kcal
B: 9
T: 20
W: 25




Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2015-12-21 21:51:12
2

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1729 Napisanych postów 27216 Wiek 26 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 516399
Przygotowana na święta konkretnie. :)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 46234 Napisanych postów 292537 Wiek 44 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1433619
wygląda na mega smaczne
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[NA ŚWIĘTA] Ciasto marchewkowe z bakaliami by etrala

Następny temat

[NA ŚWIĘTA] Ciasto ciecierzycowo - cytrynowe by liqierek

nutlove nowy