Czego potrzebujemy:
- 300 g dyni - najlepsza dynia Hokkaido
- 50 g mleka kokosowego
- 5 g oliwy
- tymianek, rozmaryn, sól pieprz, ostra papryka
Jak wykonać:
Dynię obieramy ze skórki, kroimy, dodajemy oliwę, tymianek oraz rozmaryn - wszystko dobrze mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, wykładamy dynię i pieczemy - zwykle wystarcza 25 minut w temperaturze 200 - 220 stopni. Gdy dynia przestygnie, blendujemy ją, dodajemy mleko kokosowe, sól, pierz i zagotowujemy. Gotowe. Ja krem z dyni zawsze podaję ze świeżą bazylią i ostrą papryką oraz chrupkim pieczywem proteinowym.
Wartości odżywcze:
Cała porcja to 240 kcal.
Białko 5 g, Tłuszcze 16,6 g, Węglowodany 24 g.
Smacznego!
i pięknie :-) kolejna prosta pozycja którą trzeba wypróbować :-)
Ja bym dodał jeszcze sok z limonki :D