Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Jeśli więc przyjmujesz witaminę D w postaci suplementacji, pamiętaj, aby spożyć ją po posiłku obfitującym w kwasy tłuszczowe - sądzę że 30 g będzie ich wystarczającą ilością. Dobrym pomysłem może być również spożywanie witaminy D łącznie z produktami nabiałowymi. Zawarty w nich wapń doskonale współgra z [...]
[...] wpływ sezonowy charakter roślin. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zaopatrywać się w mrożone warzywa, które nie ustępują świeżym produktom i stanowią idealne źródło witamin i składników mineralnych. Warto również kupować produkty regionalne i w danym okresie sezonowe. Obecnie bardzo przystępne ceny mają np. warzywa korzeniowe jak [...]
Spirulina oraz chlorella należą do słodkowodnych mikroalg. Wykorzystywane są przez ludzi od wieków i często zalicza się je do tak zwanych super-foods, czyli produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i / lub odżywczych. Osoby zainteresowane składem i działaniem takiej super-żywności często sięgają po spirulinę i chlorellę [...]
[...] Potrzebna jest człowiekowi na każdym etapie życia i wykorzystywana jest m.in. do ekspresji genów, czy funkcjonowania niektórych komórek odpornościowych. Jest jedną z witamin, którą szczególnie docenia branża kosmetyczna. Jaką rolę w organizmie gra biotyna? Witamina zwana biotyną należy do grupy witamin B, jest zatem rozpuszczalna w [...]
Gdy zaczyna się sezon na grzybobranie, wówczas w lasach roi się od poszukiwaczy tych naturalnych skarbów, a w kuchni unosi się zapach suszonych grzybów lub dań przygotowanych na ich bazie. Są fenomenalne nie tylko ze względu na smak i aromat, jakie uzyskują dzięki nim potrawy, ale także ze względu na wartości odżywcze. Źródła: [...]
[...] trzy suplementy, które codziennie przyjmuje niezależnie od tego, czy jest poza sezonem, czy przygotowuje się do zawodów to suplementy wspierające wątrobę, nerki i mix witamin, minerałów i adaptogenów. “Bez nerek i wątroby moim zdaniem organizm nie funkcjonuje dobrze. Dlatego bardzo ważne jest, abyśmy przyjmowali odpowiednią suplementację, [...]
Moda na przeróżne diety towarzyszy nam od dawna, złote środki na niechciane kilogramy możemy znaleźć dosłownie wszędzie, w gazetach, telewizji czy internecie. Niestety, bardzo wiele z tych cudownych diet kończy się efektem jo-jo. Efekt ten dotyczy w większości kobiet, jednakże niektórzy mężczyźni też padają jego ofiarami - towarzyszy on powrotowi [...]
[...] oczyszczona wersja. Otręby pszenne zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego, nierozpuszczalnego w wodzie. Poprawiają perystaltykę jelit, ale też dostarczają wiele cennych witamin i minerałów - witaminy z grupy B, magnez, żelazo, miedź, potas, cynk, jod. Mają jednak sporo fosforu, co akurat jest ich wadą, ponieważ w naszej diecie pierwiastek [...]
[...] procesu gotowania w złym świetle. Składniki odżywcze Gotowanie obniża zawartość niektórych składników odżywczych w żywności, zwłaszcza rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C i witaminy z grupy B. Jednak gotowanie wzmacnia inne składniki odżywcze, na przykład likopen i beta-karoten, które są wtedy łatwiej wchłaniane przez organizm. [...]
[...] diet oczyszczających związanych jest wiele korzyści, takich jak poprawa kondycji skóry, włosów, poprawa nastroju, lepsza jakość snu, co ma swoje podłoże w wysokiej podaży witamin i minerałów. Należy podkreślić, że prawidłowa dieta oczyszczająca zaleca spożywanie konkretnych posiłków, niewielkich, ale takich, które zawierają niezbędne [...]
Prawdopodobnie znasz dobrze kiszoną kapustę i kiszone ogórki. Czy wiesz, że można kisić również inne warzywa? W rzeczywistości prawie każde warzywo może być ukiszone (poddane fermentacji), chociaż warzywa inne, niż kapusta i ogórki, są trudne do znalezienia w sklepach. Biorąc pod uwagę korzyści zdrowotne, jakie wiążą się z jedzeniem kiszonek, [...]
[...] ciężko będzie Ci z nich zrezygnować. Zastanów się jednak, czy warto za tę wygodę płacić zdrowiem i dobrym samopoczuciem? Wysoko przetworzone produkty, ubogie w błonnik, witaminy i sole mineralne, nie są w stanie dobrze odżywić Twojego organizmu. Prędzej czy później pojawią się problemy zdrowotne, gorsze samopoczucie, a także nadprogramowe [...]
[...] nawyków, kiedy nasz układ odpornościowy poddawany jest częstej próbie. Picie dużej ilości wody, odpowiednia ilość snu, dobrze zbilansowana zdrowa dieta i przyjmowanie witamin to świetny sposób, aby wzmocnić nasz organizm. Goździki Goździki, które często dodawane są do zimowej herbaty albo grzanego wina mają także wiele właściwości [...]
Trójglicerydy nie są obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym, jak głoszą niektórzy „szamani XXI wieku”. Mają znaczenie, podobnie jak całkowite stężenie cholesterolu, a szczególnie jego frakcji LDL (błędnie uznawany za „zły cholesterol”) i HDL (błędnie uznawany za „dobry cholesterol”). Oczywiście nie należy rozpatrywać pojedynczego wskaźnika jako [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
Co robisz, kiedy chce Ci się pić? Sięgasz po szklankę niesłodzonej herbaty lub wody czy jednak częściej jest to jakiś bezalkoholowy, słodki napój gazowany? Okazuje się, że wiele osób nie wyobraża sobie zaspokoić pragnienia, inaczej niż poprzez wybranie drugiej opcji. I o ile wypicie napoju gazowanego od czasu do czasu nie zrobi większej szkody, [...]
[...] wszystkie niezbędne aminokwasy, dzięki czemu jest białkiem pełnowartościowym i świetnie sprawdza się u osób eliminujących produkty odzwierzęce. Jest także doskonałym źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza, wapnia i przeciwutleniaczy. Wyróżnia się wysokim poziomem manganu (przeciwutleniacz). Komosa ryżowa bogata jest również w błonnik (7 g [...]
[...] czym jest ta współczesna dieta. Dlaczego warto ograniczyć spożycie soli? Wysoki poziom sodu w diecie, związany jest z nadciśnieniem i innymi chorobami serca. Niski poziom witaminy D sprzyja powstawaniu zapaleniom stawów i wielu innym problemom. Ponadto wiele alergii, nietolerancji pokarmowych, związana jest z właśnie z wysokim poziomem [...]
Produkty na bazie owsa są bardzo popularne i odżywcze. Są źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów i związków przeciwutleniających, m.in. manganu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, cynku, kwasu foliowego, witaminy B1, B5 oraz w mniejszych ilościach B3 i B6. Płatki owsiane są bogate w przeciwutleniacze i korzystne związki roślinne zwane [...]
Żelazo jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów, jest niezbędne do funkcjonowania zasadniczo niemal całej materii ożywionej, od drobnoustrojów poczynając, poprzez rośliny i zwierzęta, a na człowieku kończąc. Chela-Ferr® MED to preparat zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® ( diglicynian żelaza [...]