[...] dziennie zaobserwowano spadek stężenia kortyzolu o 27,9%, w grupie placebo o 7,9%. Kortyzol jest dla nas niezbędny, ale też w badaniach naukowych stwierdzono, iż wywołuje insulinooporność, a przewlekłe podniesienie stężenia kortyzolu koreluje z pojawieniem się cukrzycy. Ashwagandha, a łaknienie W jednym z niedawno opublikowanych badań oceniano [...]
[...] organizm i niezbędnych do życia wiadomo mniej więcej tyle, ile o galaktykach poza Drogą Mleczną, to wiedza ta cały czas się poszerza. Znane są fundamenty tej wiedzy, jednak informacje szczegółowe cały czas są na etapie odkrywania. Jako że nauki o mikrobiocie jelitowej na bieżąco dostarczają ciekawe newsy, warto poznać niektóre z interesujących [...]
Rower stacjonarny np. spinningowy jest jednym z najlepszych narzędzi do poprawy wyglądu sylwetki, o ile do treningu zostanie dołożona odpowiednia, zgodna z celem dieta. W zależności od zastosowanego oporu trening na tego rodzaju sprzęcie może być typowym wysiłkiem aerobowym lub cięższą pracą, mającą wpływ na budowanie masy mięśniowej. Na rowerze [...]
Od wielu lat przestrzegam, iż mleko zawiera szereg hormonów, ale to wcale nie powinno być problemem. W mleku można znaleźć m.in.: prolaktynę, IGF-1, czynniki z rodziny PGE, kortykosteroidy, 5-alfa-steroidy, testosteron, progesteron, estrogeny. Teoretycznie wszystkie związki hormonalne dostarczane drogą pokarmową są utylizowane w wątrobie, co się w [...]
[...] bronią autorek parających się tematyką fitness i szeroko rozumianej aktywności fizycznej. Opisywałem chwytliwe artykuły, których autorka twierdziła, że każdy rodzaj treningu aerobowego i siłowego powoduje retencję wody. Podsumowanie W normalnych okolicznościach zmiany wywołane przez stosowanie kreatyny nie wpływają na pogorszenie estetyki [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru hydroksyproliny. Hydroksyprolina to aminokwas wyizolowany po raz pierwszy przez E. Fischera w 1902 r. z żelatyny wołowej, który, jak okazało się w późniejszych badaniach, jest charakterystycznym składnikiem dwóch typów [...]
[...] pochodzenia naturalnego, takie jak cynamon, czy berberyna. W badaniach sporą uwagę zwraca się obecnie również na chrom, czy probiotyki. Źródło: Amirani, E., Milajerdi, A., Reiner, Ž. et al. Effects of whey protein on glycemic control and serum lipoproteins in patients with metabolic syndrome and related conditions: a systematic review and [...]
Niedawno, w pewnej nowej publikacji autor zasugerował, iż nie należy podawać witaminy C u ludzi w środowisku gorącym, ponieważ wywołuje to braki witaminy B12 i awitaminozę. Niestety, autor jest nieznany, ponieważ jest to rodzaj zbioru tekstów prawdopodobnie różnych twórców. Podsumowanie Naukowcy już w latach 80. XX wieku przeprowadzili badania [...]
Tauryna naturalnie obficie występuje w mięśniach i to właśnie produkty mięsne zawierają jej największe ilości. Jest ona organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy aminokwasów siarkowych. Biochemicznie, jest to pochodna cysteiny, aminokwasu białkowego zawierającego siarkę. Dodatkowo, po 10-sekundowej ciągłej stymulacji elektrycznej [...]
Czy znasz to uczucie euforii, które pojawia się po dobrym treningu? Czy wiesz, skąd się ono bierze? Wszystko to sprawka endorfin, substancji chemicznych poprawiających nastrój. Endorfiny nie tylko dają naturalny haj, ale zmniejszają też odczuwanie bólu i sprawiają, że czujesz się zrelaksowany. Ile zatem trzeba ćwiczyć, żeby to poczuć? Czy istotny [...]
[...] odżywcze, które dość trudno jest zaspokoić z konwencjonalnej diety. O ile prawidłowo zbilansowany jadłospis jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na podstawowe związki mineralne czy też witaminy (jednak nie wszystkie), o tyle dostarczenie pewnych substancji, które wykazują pozytywne działanie biologiczne, wspomagające budowanie sportowej [...]
[...] gdy ma on na celu budowę masy mięśniowej, ale i nie tylko. Jej działanie jest chętnie wykorzystywane przez zawodowych sportowców reprezentujących praktycznie każdą dyscyplinę sportu, ze względu na to, że funkcja kreatyny nie tylko wpływa stricte na pracę tkanki mięśniowej, ale i przyczynia się do poprawy działania układu nerwowego czy też [...]
Mówi się, że dieta odpowiada za 70% efektów pracy kulturysty. Gdyby tak faktycznie było, trening odpowiadałby tylko za 30% końcowych efektów. Czy na pewno? To wątpliwe. Znaczyłoby to, iż można silnie przykładać się do pracy w kuchni, prawie w ogóle nie przejmować się ciężkim treningiem, ćwiczyć byle jak, tylko na maszynach i odnosić sukces. [...]
[...] gdzie Stany Zjednoczone uchodzą za najbardziej "otyły" kraj. Mieszka w nim aż 34% osób, które mogą być narażone na problemy zdrowotne z powodu nadmiaru kilogramów. Chiny Chińczycy stanowią kolejny szczupły naród, chociaż od niedawna obserwuje się, że wzrasta ich zainteresowania żywnością typu fast food. W przyszłości może się to okazać [...]
Kolagen należy do białek, które w organizmie człowieka występują w bardzo dużych ilościach. Buduje on tkanki łączne, w tym: ścięgna, więzadła, skórę i mięśnie. Jego główną funkcją jest dbanie o wytrzymałość poszczególnych struktur naszego ciała, jak elastyczność skóry czy wytrzymałość kości. Podsumowanie Zastosowanie kolagenu w diecie sportowca [...]
[...] papryczce chili. Znalazła ona szerokie zastosowanie w medycynie i suplementacji sportowej, gdyż może być nie tylko spożywana, ale też podawana na skórę. Zmniejsza to lub eliminuje przenoszenie bodźców bólowych. Dowody kliniczne potwierdzają rolę kapsaicyny jako środka przeciw otyłości. Zarówno podawanie środka doustnie, jak i bezpośrednio [...]
[...] z najważniejszych narządów w ciele człowieka. Do jej głównych zadań należy wspieranie trawienia, detoksykacja organizmu (usuwanie toksyn z krwiobiegu) oraz przechowywanie m.in. glukozy. NAC jest na tyle potencjalnie skutecznym wsparciem dla wątroby, że nawet wtedy, gdy badani spożywali toksyczne dawki paracetamolu, a do 8 h od jej przyjęcia [...]
[...] na noc przyspieszało metabolizm (rano) aż o 5,4%. Działanie przeciwzapalne białka serwatkowego Białko serwatkowe działa także przeciwzapalnie. IL-6 jest uznawana za cytokinę głównie prozapalną. Podwyższone stężenie interleukiny 6 stymuluje wątrobę do syntezy i wydzielania białka c-reaktywnego (jednego z markerów stanu zapalnego). Białko [...]
[...] krążą one sobie swobodnie. Odnotowuje się zwiększony przepływ wolnych kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej do wątroby. Pod wpływem etanolu rośnie wydzielanie lipoprotein o bardzo małej gęstości (VLDL), jest to rodzaj transportera trójglicerydów (90-93% tłuszczu, 7-10% białka). Jednak niewielkie lub umiarkowane spożycie alkoholu może wiązać [...]
[...] dotyka od 8 do 12% par w wieku rozrodczym na całym świecie. Stwierdzono, że problemy mogą dotykać obu stron, ale mężczyźni mogą odpowiadać za 50% przypadków. Panowie na dopingu Osoby, które wiele lat nadużywały testosteronu i jego pochodnych (np. Metanabol), pochodnych nandrolonu (MENT, trenbolone) lub pochodnych DHT (np. Masteron, Anapolon, [...]