Sarkopenia to stan fizjologiczny wzmożonej utraty masy mięśniowej i siły, który zwykle występuje i rozwija się wraz z wiekiem. Zgodnie z definicją Międzynarodowego Towarzystwa Geriatrycznego, sarkopenia jest "stopniową i ogólną utratą masy i siły mięśniowej, która nie jest wynikiem chorób neurologicznej czy endokrynologicznej". Może wynikać z [...]
[...] rynku pojawiła się nowa odsłona tego typu strategii, która po raz kolejny poprzez krzykliwe hasła reklamowe i slogany wprowadzające nieco w błąd i wykorzystujące podobną terminologię, ma za zadanie zachęcić osobę trenującą do inwestowania w wyroby tego typu. Czym jest suszona serwatka oraz czym różni się od pełnowartościowej odżywki białkowej dla [...]
Zazwyczaj kulturyści, jak i osoby trenujące przykładają znaczną uwagę do tego, co jedzą. Liczą ilość kalorii, białek, tłuszczy i węglowodanów. Jednak częstym błędem jest zaniedbywanie picia odpowiedniej ilości wody. Ile pić płynów? Za wartość optymalną uważa się około 3L wody na dobę. Nie wliczamy tutaj napoi działających diuretycznie jak: kawa, [...]
[...] plecy. Zazwyczaj wiele poradników wskazuje mięsień czworoboczny, jako docelowy, który należy rozwijać, aby założony efekt się pojawił. Niestety nie tylko nasze kaptury powinny być rozbudowane. Trap 3 rise https://www.youtube.com/watch?v=ZIgjCiz8lVk Nie ma polskiego odpowiednika w nazewnictwie, jednak w skrócie chodzi o to, że wykonujemy ruch [...]
[...] paragwajskiego na cholesterol u osób zdrowych oraz u tych z dyslipidemią. Autorzy zaobserwowali po 20 i 40 dniach leczenia znaczne obniżenie poziomów LDL-C, apolipoprotein B (apo B ), ponadto poprawiły się proporcje LDL-C / HDL-C i odnotowano zwiększenie ilości HDL-C. Oprócz badań na ludziach, u myszy karmionych wysokotłuszczowymi dietami, [...]
Dla większości osób trening i gorąca kąpiel nie mają ze sobą zbyt wiele wspólnego. Większość ludzi bierze kąpiel, żeby się odprężyć, rozluźnić. Raczej nie mamy intencji zwiększyć za pomocą gorącej wody swojego tętna i trenowania układu krążenia (jak podczas treningu). A jednak okazuje się, że mimo wszystko gorąca kąpiel i trening mogą mieć jakieś [...]
Na świecie po kannabinoidy (np. marihuanę, haszysz, syntetyczne imitacje) sięga ok. 182.5 miliona ludzi. Używanie marihuany („rekreacyjne”) jest legalne w 10 stanach. „Medyczna marihuana” jest legalna w 33 stanach USA. Co najmniej 18 milionów Amerykanów używa marihuany. W Izraelu co najmniej 30 tysięcy pacjentów sięga po „medyczną marihuanę” (ma [...]
Spadek wrażliwości na insulinę jest dość częstym powodem gromadzenie nadmiaru tkanki tłuszczowej w ciele. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest wiele. Jednym z nich są nieprawidłowe nawyki żywieniowe czy ograniczenie ruchu, ze względu na siedzący tryb życia. Wnioski Zastosowanie l-histydyny może być skutecznym elementem w walce z otyłością. [...]
[...] pozbycia się kilku kilogramów masy ciała). Czyli z tego może wynikać, iż bardziej liczy się bilans energetyczny, a nie niuanse w podaży energii z różnych źródeł. Stężenie insuliny na czczo o wiele silniej spadło w grupach diet: wysokoproteinowej oraz wysokotłuszczowej, szczególnie na początku badania. Stan zapalny zmniejszył się najbardziej w [...]
NAC to w pełnej nazwie N-acetylocysteina. NAC jest aminokwasem, który po spożyciu staje się prekursorem L-cysteiny. I choć, o ile sam NAC nie występuje w przyrodzie, to cysteinę możemy spotkać na przykład w mięsie z kurczaka i indyka, czosnku, jajkach, w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika oraz w jogurcie.
[...] odżywiania. Ogromny wpływ na to ma zarówno ilość spożywanego pożywienia, jak i jego jakość oraz sam wybór produktów… A teraz to, co najważniejsze - wnioski Suplementacja kminkiem przyczyniała się do: obniżania poziomu cholesterolu całkowitego obniżania poziomu frakcji LDL cholesterolu zwiększania poziomu HDL Wszystko to przy braku istotnych [...]
[...] serca? Naukowcy badali wpływ trzytygodniowej suplementacji kreatyną (2 × 5 g dziennie), w porównaniu z maltodekstryną, na reakcje hemodynamiczne i sztywność tętnic po treningu u 16 zdrowych młodych mężczyzn. W celu określenia odpowiedzi hemodynamicznych częstość akcji serca monitorowano w sposób ciągły za pomocą bipolarnego elektrokardiogramu [...]
[...] swojego potencjału sportowego muszą być regularnie i dobrze odżywiane. Oczywiście dbanie o stan „nasycenia” organizmu substancjami energetycznymi, czy budulcowymi i innymi nie zawsze jest proste, biorąc pod uwagę takie aspekty jak preferencje smakowe, czy alergie i nietolerancje pokarmowe. Podstawy Dieta młodego sportowca musi spełniać [...]
[...] choroby cywilizacyjne, w tym choroby serca, co roku zabijają coraz więcej ludzi. Dotyczy to zwłaszcza osób starszych, gdyż z wiekiem rośnie ryzyko zgonu z przyczyn między innymi sercowo-naczyniowych. Jednym z podstawowych elementów niezbędnych przy wdrażaniu zdrowszych nawyków jest diagnostyka stanu zdrowia i regularna kontrola poziomu [...]
[...] osób pracujących, czy uprawiających sport może okazać się zbyt męczący. Założenia diety OMAD Dieta one meal a day jest jednym z wariantów coraz popularniejszych diet intermittent fasting (IF), polegających na spożyciu dziennej racji pokarmowej w przedziale godzinowym krótszym, niż zwykle. Flagowym przykładem tego typu diet jest podział [...]
Wypadanie włosów to naturalny proces, ale niekiedy większa ilość wypadających włosów może niepokoić. Kiedy mówimy o typowej ilości straconych włosów, a kiedy powinniśmy się martwić? Spróbujemy to wyjaśnić. Ile jest włosów na ludzkiej głowie? Większość ludzi ma na głowie ponad 100 000 mieszków włosowych. Włosy rosną cyklicznie. Wyróżniamy fazę [...]
[...] leczenia oraz ryzyko występowania niechcianych skutków ubocznych. Leków nie można popijać alkoholem Alkohole - nieważne, czy słabsze, czy mocniejsze – stanowczo nigdy nie powinny być stosowane równolegle do terapii farmakologicznej. Spożycie alkoholu wraz z lekami może spowodować obniżenie lub zanik aktywności biologicznej danego środka, lub [...]
[...] Warte uwagi jest to, że modulujące zdrowie gospodarza właściwości probiotyków nie ograniczają się do samego przewodu pokarmowego. Za jego pośrednictwem bakterie modulują m.in. aktywność układu immunologicznego. Ponadto znane są z licznych interakcji z układem nerwowym. Usprawniają trawienie i wchłanianie substancji odżywczych, a także produkują [...]
Według Institute of Medicine kobiety w ciąży powinny pić dziennie dziesięć szklanek wody, co daje nam ok. 2,5 litra. U kobiet karmiących liczba ta powinna wzrosnąć do trzynastu szklanek, zakładając, że szklanka ma ok. 250 ml. To nieco więcej niż u kobiet, które nie spodziewają się dziecka, ani nie są w ciąży. Szacuje się też, że wraz z [...]
Spirulina oraz chlorella należą do słodkowodnych mikroalg. Wykorzystywane są przez ludzi od wieków i często zalicza się je do tak zwanych super-foods, czyli produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i / lub odżywczych. Osoby zainteresowane składem i działaniem takiej super-żywności często sięgają po spirulinę i chlorellę [...]