Spadek wrażliwości na insulinę jest dość częstym powodem gromadzenie nadmiaru tkanki tłuszczowej w ciele. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest wiele. Jednym z nich są nieprawidłowe nawyki żywieniowe czy ograniczenie ruchu, ze względu na siedzący tryb życia.

Aby poprawić ten parametr, polecane są mimikery insuliny, których zadaniem jest m.in. uwrażliwić tkanki na krążącą w ciele insulinę. W jednym z badań chińskich naukowców z wykorzystaniem l-histydyny okazało się, że jej działanie posiada skuteczne właściwości odchudzające, jak i poprawiające właśnie wrażliwość insulinową.

Histydyna jest aminokwasem występujący np. w mięsie wieprzowym, drobiowym, jajach, produktach mlecznych, także w pestkach dyni i m.in. słoneczniku. Niezwykle obfitym źródłem histydyny są odżywki białkowe, przeznaczone do szybkiego zmieszania z mlekiem lub wodą.

Aminokwas ten wspiera funkcjonowanie układu trawiennego i odpornościowego. Jego niedobór manifestuje się, brakiem chęci do działania i przewlekłym zmęczeniem

Badanie

W badaniu udział wzięło 100 otyłych kobiet w wieku od 33 do 51 lat. Zdiagnozowano u nich zespół metaboliczny, który charakteryzował się m.in. insulinoopornością, co nasilało problemy ze zdrowiem. Kobiety zostały podzielone na dwie grupy, gdzie jedna z grup otrzymywała każdego dnia 4 g l-histydyny w postaci suplementu diety. Kobiety przyjmowały 2 g suplementu po śniadaniu i 2 g po kolacji. Badanie trwało 12 tygodni. Obie grupy stosowały nieróżniący się model żywieniowy.

Wyniki

Po 12 tygodniach eksperymentu kobiety stosujące suplementację l-histydyną straciły ponad 2 kg tłuszczu, natomiast kobiety w grupie placebo przytyły średnio 100 g. Grupa stosująca histydynę odnotowała zmniejszone BMI.

Pomiar obwodu talii kobiet: grupa przyjmująca suplement straciła blisko 3 cm w pasie.

Wnioski

Zastosowanie l-histydyny może być skutecznym elementem w walce z otyłością. Zastosowanie 4 g suplementu na dobę przekłada się na poprawienie wrażliwości insulinowej tkanek, co pozwala otyłym kobietom na redukcję poziomu otłuszczenia, w tym zmniejszenie obwodu talii.

Naukowcy wskazują, że l-histydyna obniża poziom zapalny tkanek m.in. poprzez stymulację wydzielania adiponektyny, co przekłada się na zmniejszenie isnulinooporności.

Źródło:

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-013-2839-77

Komentarze (0)