[...] na większe zwierzęta, a w końcu na ludzi. Niemniej jednak żurawina jest bardzo zdrową rośliną, którą warto od czasu do czasu uwzględnić w swojej diecie. Zawiera ona mnóstwo witaminy A, E i C, a także witaminy z grupy B. Oprócz witamin żurawina zawiera też dużo minerałów, m.in.: potas, magnez, jod, żelazo i sód. Jest świetnym remedium na problemy [...]
[...] i korzystnie wpływa na skład flory bakteryjnej. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Opuncja figowa jest również źródłem wielu witamin i składników mineralnych m.in. witaminy C, witaminy E czy karotenoidów, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Dodatkowo z racji wysokiego udziału wody, jest [...]
[...] jednak warto 2 – 4 razy w tygodniu ćwiczyć dyscypliny zarówno o charakterze wytrzymałościowym, jak i siłowym. Należy przy tym dbać o odpowiednio wysoką podaż wody, białka, witamin i składników mineralnych, a także odpowiedni dobór węglowodanów i tłuszczy. Unikać powinno się z kolei niedosypiania, a także nadużywania substancji stymulujących, [...]
[...] powstaje w procesie laktofermentacji, który przekształca cukry proste w energię i przyjazny dla jelit kwas mlekowy. Kiszone ogórki Podobnie jak kapusta mają dużo błonnika, witamin i minerałów. Dzięki zawartości kwasu mlekowego powstałego w procesie fermentacji wzmacniają układ odpornościowy i usuwają toksyny z organizmu. Kwas buraczany Buraki [...]
Witamina D należy do najważniejszych witamin w ustroju człowieka, zresztą według obecnej wiedzy jest bardziej hormonem, niż typową witaminą. Jakie są korzyści z podawania witaminy D wg badań naukowych? Zapobiega krzywicy Suplementacja witaminą D i wapniem może mieć wpływ na powstawanie krzywicy i zmniejszyć ryzyko wystąpienia poważnych złamań u [...]
[...] które ma się jakikolwiek wpływ. Kiepski stan odżywienia a przeziębienia Czynnikami związanymi ze stanem odżywienia, które kształtują odporność człowieka, są poziomy podaży: witamin (głównie C i D), składników mineralnych (głównie cynku i selenu), czy białek i aminokwasów oraz kwasów tłuszczowych. Z reguły ubogie w te związki są diety [...]
Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]
Histamina w pokarmach (pochodzenia spożywczego) powoduje nietolerancje pokarmowe i rzadziej zatrucia, a ta składowana w ustroju jest jednym z głównych mediatorów zapalenia. Zatrucie lub nadwrażliwość na histaminę pokarmową jest klasyfikowane, jako pseudoalergia - daje bardzo podobne objawy, jak alergia, ale nią nie jest. W klasycznych alergiach [...]
[...] piersią, gdyż nowo rozwijający się człowiek „zabiera” zapasy choliny z organizmu matki. Lecytyna stanowi główne źródło pokarmowe, substancji często zaliczanej do grupy witamin B - choliny. Aż w 13% zbudowana jest ona właśnie z choliny. Pozostałą część lecytyny „tworzy” głównie glicerol, kwasy tłuszczowe, kwas fosfatydowy oraz woda. Ważna [...]
[...] takie jak ryż, trzcina cukrowa i kukurydza. Ich ziarna ułożone są w pionowych rzędach, podobnie jak kłos kukurydzy. Składają się z łuski zawierającej błonnik, żelazo, wapń i witaminy z grupy B, bielma bogatego w skrobię oraz zarodka będącego źródłem fosforu, żelaza, cynku, magnezu i witamin z grupy B oraz E. Od czasu ich pierwotnego udomowienia [...]
[...] przerwania ciągłości tkanek i krwawienia. Istnieje wiele czynników wpływających na skuteczność koagulacji (krzepnięcia), a jednym z nich jest poziom odżywienia organizmu witaminą K. Rola witaminy K w krzepnięciu krwi Witamina K pełni liczne funkcje koenzymatyczne, wpływając m.in. na hemostazę, czyli równowagę w procesach związanych z [...]
[...] że wielu autorów uznawało ją za jedną z najważniejszych dla człowieka. Ostatnie kilkanaście lat badań nieco zweryfikowało wspomniane tezy, balans przesunął się w kierunku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Niemniej witamina C posiada wiele, mniej znanych właściwości i o tym jest właśnie ten artykuł. Spadek stężenia witaminy C w [...]
[...] Spożywając dowolny produkt spożywczy, dostarcza się do organizmu mniej lub bardziej różnorodną i obfitą mieszankę związków, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Chociaż substancje z dwóch ostatnich wymienionych grup nie dostarczają bezpośrednio energii, to niezbędne są do przeprowadzania przemian [...]
[...] lecytyna-cholina jest niezwykle ważny, gdyż to właśnie lecytyna stanowi główne (choć oczywiście nie jest to jedyne) źródło pokarmowe choliny. Cholina nadal bywa zaliczana do witamin z grupy B. Lecytyna składa się w około 13% z choliny. Co ciekawe, podawanie doustne lecytyny, lepiej podnosi poziom choliny we krwi niż sama cholina przyjmowana tą [...]
[...] epilepsją czy demencją. Warto jeszcze zwrócić uwagę na fakt, że dzięki szybkiemu wchłanianiu trójglicerydów średniołańcuchowych mogą one być nośnikiem kalorii oraz witamin dla osób, które zmagają się z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego utrudniającymi wchłanianie tłuszczy. Jak stosować MCT? Dawkowanie MCT zależne jest od masy [...]
[...] ze względu na dostarczane węglowodany. Owoce w diecie Przeczytaj także: Dieta normokaloryczna, co to jest? Jednak nie jest to dobrym pomysłem, gdyż są one również źródłem witamin, składników mineralnych, antyoksydantów, błonnika. Owoce zawarte w diecie mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych, poprzez przeciwdziałanie rozwojowi niektórych [...]
O tym, że warzywa i owoce stanowić mogą cenne źródło witamin, flawonoidów, błonnika i składników mineralnych, wiedzą chyba wszyscy. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że włączenie konkretnych produktów tego typu do diety może nieść za sobą namacalne korzyści zdrowotne. Tymczasem istnieją dowody na to, że regularne spożywanie owoców, może [...]
[...] kolcami. Liczą ponad 100 gatunków i uznawane są za symbol piękna. Mniej znaną częścią róży są okrągłe, wypełnione nasionami owoce, które znajdują się pod płatkami. Dlaczego witamina C jest tak ważna? zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych pomaga obniżyć ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem obniża ryzyko chorób serca pomaga zapobiegać niedoborom [...]
Ludzie od dawna uznają kiszonki za zdrową żywność. Mówi się też, że picie soku z kiszonek może poprawić wydajność ćwiczeń oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że są one bogate w sód, co niektórzy powinni uwzględnić, zanim zaczną pić większe ilości. Podsumowanie Picie soku z kiszonych ogórków jest zdrowe i przynosi wiele [...]
[...] Wymieszano je z prażonymi migdałami, które również posiadają delikatny smak. Orzechy są źródłem roślinnego białka, zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych wielu witamin i składników mineralnych. Wysoka zawartość antyoksydantów w tym polifenoli i witaminy E sprawia, że produkt ten uznawany jest za niezwykle zdrowy i pożądany w [...]