Niedawno w jednym z materiałów filmowych w sieci powiedziano, iż „kortyzol zabija testosteron” i „hamuje jego produkcję”. Ponadto autor zawarł tam szereg nieprawdziwych informacji np. o tym, że estrogeny konkurują z testosteronem o receptory u mężczyzny. Po pierwsze, estrogeny powstają z testosteronu, więc to tak, jakby ciasto konkurowało z mąką, [...]
[...] dziewczyny, żony, mamy lub bliskiej koleżanki? Nie jest tak łatwo wyszukać coś pomysłowego, praktycznego, a zarazem podarowanego prosto od serca. Coraz częściej wśród upominków, zamiast tradycyjnych słodyczy można znaleźć pożyteczne drobiazgi, które zamiast tylko osłodzić nam dzień, przynoszą korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia. [...]
[...] stłuszczeniem wątroby przy braku znacznego spożycia alkoholu. Od dobrych kilkudziesięciu lat wiemy, iż alkohol wywiera określony, negatywny wpływ na nerki i wątrobę (i wiele innych narządów). W części jest to związane z metabolizmem alkoholu i indukcją określonych szlaków detoksykacyjnych. Jak wyjaśnić pojawienie się stłuszczenia u osób [...]
[...] wegetarianami. Dieta wegańska zmniejszyła ogólną zachorowalność na raka w tym ryzyko pojawienia się nowotworów typowych dla kobiet. W przeciwieństwie do wspomnianych danych inna przeprowadzona metaanaliza, która obejmowała dziewięć badań, nie wykazała żadnych korzyści ze stosowania diety wegetariańskiej pod względem zmniejszania ryzyka raka [...]
[...] w ostatnich latach znacząco wzrosło. Wcześniej myślano, iż „tylko” wspomaga ona rozwój siły, masy, mocy i wytrzymałości mięśni, tymczasem okazało się, że posiada wiele innych przydatnych właściwości np. jest antykatabolikiem, czyli nie tylko wspomaga rozwój objętości włókien (stymuluje hipertrofię), ale też wpływa na ochronę już istniejącej [...]
[...] diuretyki, trenowali w saunie). Część z nich kończyła życie wskutek „robienia wagi” (np. konieczność zmieszczenia się w określonej kategorii wagowej w sportach walki), inni wskutek nadmiernego odwodnienia przed występem na kulturystycznej scenie (diuretyki). Czy można komuś polecić metodę biernego ogrzewania tkanek przed treningiem siłowym? [...]
[...] że wyższe spożycie jaj może zmniejszać ryzyko udaru… Jak więc podchodzić do konsumpcji jaj w świetle dostępnych danych? Czy aby na pewno “mit” obalono? Na internetowych forach, blogach i we wpisach pojawiających się w serwisach społecznościowych można spotkać się z twierdzeniami, iż “dawno temu już obalono mit mówiący, że [...]
[...] często we wrześniu i październiku. Aby uzyskać zadowalające efekty, musisz trenować bez dłuższych przerw, często wiele lat. Ale to pewnie już wiesz. W artykule przytoczę inne możliwe przyczyny, które utrudniają lub uniemożliwiają, osiągniecie rezultatów. SAA pozwalają także na szybsze pokonywanie barier ciężarów, co bez farmakologii może [...]
Każdy posiłek, który spożywamy, ma wpływ na nasz organizm. Poza proteinami, węglowodanami i tłuszczami w naszym pożywieniu występują również witaminy, minerały, antyoksydanty oraz masa innych składników mających wpływ na nasz organizm, zdrowie, wydolność i sylwetkę. W jagodach Acai można również znaleźć witaminy A, B, C, fosfor, magnez, potas, [...]
[...] sławę, a na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej zdrowych produktów. Co więcej, spożywanie wyłącznie gotowych posiłków w proszku wiąże się z dużym niedoborem witamin i minerałów, pogorszonym stanem samopoczucia oraz wieloma chorobami. Nic nie zastąpi zdrowej, zbilansowanej diety, dietetyczne posiłki mogą być jedynie dodatkiem do [...]
[...] u osób mających problem z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Do głównych składników miodu należą woda i węglowodany. Cukry stanowią 95–99% suchej masy miodu, a w ich składzie dominują łatwo przyswajalne monosacharydy t.j.: fruktoza (38,2%), glukoza (31,3%) oraz disacharydy (maltoza, sacharoza i izomaltoza). Wśród węglowodanów znaleźć można również [...]
[...] elastyczności, szczególnie ścięgna udowego i dolnej części pleców, jest prosty test, który można wykonać nawet w domu. Podsumowanie Okazuje się, że temat rozciągania powinien się stawać dla nas wraz z wiekiem coraz ważniejszy. Oczywiście warto pozostać aktywnym, a regularny stretching z pewnością pomoże zachować optymalną elastyczność. [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
Każdy wie, że owoce to cenny element diety, który dostarcza witamin, składników mineralnych, błonnika i wielu substancji prozdrowotnych. Owoce cechuje niska wartość energetyczna, a zarazem wysoka wartość odżywcza. To właśnie dzięki tej właściwości wraz z warzywami i aktywnością stanowią podstawę „Piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej”. [...]
Na wstępie wyjaśnijmy, że nie ma czegoś takiego jak jedna witamina B. Z tego też powodu w tym artykule będę starał się przedstawić, każdą z witamin z grupy B osobno. Co wiemy o witaminach z grupy B? B-12 (kobalamina) Poziom homocysteiny Suplementacja witamina B-12 w dawce 100-500 mcg wydaje się zmniejszać poziom homocysteiny.
Dbając o swoją skórę, sięgasz po różne kosmetyki – od środków myjących, poprzez toniki, serum, peelingi, aż po różnego rodzaju kremy. Jednak wiedz, że niewiele zdziałają, jeśli nie zapewnisz sobie odpowiednich witamin i minerałów. To właśnie one dają skórze piękny i promienny wygląd. Wiele z nich można przyjmować zarówno doustnie (w formie [...]
[...] jakimś konkretnym celu. Czasem jest to wspieranie redukcji tkanki tłuszczowej, czasem poprawa wyglądu sylwetki i zdrowia, a czasem po to, aby być lepszym w ulubionej dyscyplinie sportowej. Tłuszcze - dla zdrowia i energii Po zaspokojeniu potrzeb związanych z właściwym poziomem spożycia węglowodanów i ew. korekcją ilości zjadanych białek [...]
Bieganie jest jedną z popularniejszych dyscyplin, którą można uprawiać ze zróżnicowaną intensywnością. Istnieją mocne dowody na to, że bieganie jest jednym z najskuteczniejszych sposobów osiągania sprawności i redukcji tkanki tłuszczowej, a wiele badań łączy sprawność fizyczną z długowiecznością. W aktywności uczestniczą zawodnicy w każdym wieku; [...]
[...] i rozliczać. Jednak wyraźnie widać, że stosowanie napoju słodzonego cukrem jest o wiele groźniejsze. Jeśli ktoś wybierze sukralozę, zamiast cukru to bez specjalnego treningu i zmieniania czegokolwiek pozbędzie się tkanki tłuszczowej, różnica pomiędzy grupami będzie wynosić 1,66 kg tłuszczu, a to już bardzo, ale to bardzo dużo. Stewia [...]
Rola wielu witamin jest przeceniana, efektem może być ich znaczne przedawkowywanie. Najbardziej znany przykład to witamina C, zdarzają się osoby, które stosują kilkadziesiąt gramów związku dziennie, wierząc, iż leczy np. nieuleczalne choroby. O ile w zwykle stosowanych dawkach witamina C ma wpływ na regenerację, stawy, syntezę kolagenu, to już jej [...]