Wykorzystanie białka w diecie sportowca jest jednym z priorytetów diety, która ma na celu wspomóc budowanie masy mięśniowej. Oznacza to, że osoby, które trenują siłowo, powinny szczególnie zadbać o to, aby odpowiednia ilość białka znalazła się w ich diecie. Co więcej, sam trening siłowy będzie generował dużo większe zapotrzebowanie na białko, [...]
Stres wywołuje trening, podejmowanie nowych wyzwań, czasem środowisko, w jakim się pracuje i żyje (np. hałas, zmiany wysokości, przeciążenia, ograniczenie snu itd.). Ważne, by odróżniać bodziec, który jest szkodliwy, od tego, który stymuluje nas do działania. Co zapamiętać? Nadmierny stres może tuczyć, nawet bez zmian w diecie, na co wskazują [...]
Cholina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i utrzymania zdrowia. Pomimo tego, że nasza wątroba może wytwarzać niewielkie ilości choliny, to jej znaczną część koniecznie musimy dostarczyć z diety. Cholina nie jest rozpuszczalna w wodzie, nie należy do grupy witamin ani minerałów, jednak często jest umieszczana wraz z kompleksem [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej długofalowo przynosi liczne korzyści zdrowotne, jednak krótkoterminowo wiąże się ze znacznym ryzykiem. Dlaczego tak się dzieje? Cóż, jest wiele przyczyn i mechanizmów, które należy wyjaśnić. Gwoli wyjaśnienia dodam, że cytowane badanie jest bardzo ciekawe – pokazuje, że kofeina może chronić osoby otyłe przed negatywnymi [...]
Trening aerobowy może być niekorzystny w okresie budowania masy. Dzieje się tak poprzez różne mechanizmy. Przede wszystkim dłuższa aktywność aerobowa optymalizuje mięśnie i układ nerwowy do pracy o niskiej intensywności, długotrwałej. Stanowi to przeciwieństwo tego, co robisz na co dzień. Uczysz organizm korzystania z tłuszczów jako „paliwa”, a [...]
Elektrolity to substancje, które mogą pomagać przewodzić prąd, gdy są rozpuszczone np. w wodzie. Jednak sportowców interesuje zupełnie coś innego. W czasie intensywnego wysiłku pozbywamy się wody, ale niestety także potasu, magnezu, sodu czy chlorków. Im dłużej trwa wysiłek, tym większego znaczenia nabiera strata elektrolitów. Przy wysiłku [...]
Jak nigdy wcześniej mamy do czynienia z nawałą ekspertów od treningu, diety, suplementacji i dopingu. Zalecam dużą ostrożność, bo niejednokrotnie miałem do czynienia z owocami pracy rozmaitych fachowców, zdarzało się, że proponowane rozwiązania są bardzo dobre, ale zupełnie niedopasowane do specyfiki danej osoby. Podsumowując zagadnienie, [...]
[...] potrafi racjonalnie posługiwać się tym, jednym z najsilniejszych narkotyków. Podsumowanie Z tego wynika, że wypijanie niewielkich ilości alkoholu nie hamuje efektów treningu, niemniej w Polsce nikt tak nie pije. Z badań wynika, iż każda, większa ilość alkoholu może mieć negatywny wpływ na trening siłowy czy biegowy. Poza tym w eksperymencie [...]
Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety i sytuacja nie uległa zmianie od kilkunastu lat. Kreatyna to związek guanidynowy syntetyzowany z aminokwasów: argininy, glicyny i metioniny. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Uznaje się, że dawkowanie tauryny jest skuteczne w dawce ~ 1–3 g dziennie, gdy [...]
[...] roku około 82% młodych dorosłych w wieku od 19 do 30 lat zgłosiło używanie alkoholu, a 42% marihuany. Niezależnie, te dwie substancje wiążą się z licznymi krótko i długoterminowymi zagrożeniami oraz szkodami. Metabolity marihuany w ślinie W jednym z badań podawano 18,2 mg lub 36,5 mg THC. Do 6 h po wypaleniu jointa od uczestników pobrano [...]
[...] z kryteriów rozpoznania (obok nieprawidłowej glikemii, profilu lipidowego oraz obwodu talii). Kontrola ciśnienia krwi jest szczególnie ważna, jeśli sięgasz po środki dopingujące. Właściwie jedyna dobra rada brzmi – nie sięgaj po doping, jeśli masz dolegliwości ze strony układu krążenia. Omówię na początku kilka możliwych przyczyn, dla [...]
[...] do klubów. Martwy ciąg jest niezbędny do rozwoju mięśni pleców Długi czas byłem zwolennikiem tej teorii, ale czas ją mocno zweryfikował. W moim przypadku dolny odcinek mięśni grzbietu zbyt dobrze reaguje na trening – zarówno przysiadów, wiosłowania, skłonów dzień dobry czy odmian martwego ciągu. Ponadto zbytnia „pompa” uniemożliwia mi [...]
Witamina C w ostatnich czasach przedstawiana bywa w niezwykle korzystnym świetle. Przypisuje się jej m.in. cudowne właściwości tak w prewencji, jak i w leczeniu wielu chorób. Witaminę C poleca się także sportowcom i osobom aktywnym fizycznie jako sposób na poprawę regeneracji i zmniejszenie niekorzystnego wpływu hormonów stresu na tkankę [...]
[...] nie przejmuje się wcale stanem serca, nerek, wątroby czy ciśnieniem krwi. Na nadciśnienie tętnicze choruje na świecie prawie miliard osób, w tym prawie 38% w krajach rozwiniętych i 22% w krajach rozwijających się. Szacuje się, że nadciśnienie jest dobrze kontrolowane tylko u 13% osób. Wnioski Regularne odwiedzanie „restauracji” fast food [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
[...] dostarczano 152 g cukru dziennie oraz 3.4 MJ, w drugiej grupie (słodzików) 1.0 MJ i 0 g dodatkowego cukru. Grupa słodzików dostarczała 45% energii z węglowodanów przed interwencją oraz 44% w trakcie interwencji. Grupa cukru dostarczała 49% energii z węglowodanów przed interwencją i 58% w trakcie eksperymentu. 70% cukru pochodziło z napojów [...]
Niedawno pojawiło się badanie kliniczne I fazy, które wskazuje, iż SARM (RAD 140) jest bezpieczny dla zdrowia nawet podawany w dawkach 50, 100 i 150 mg dziennie. Zazwyczaj bierze się od 20 do 40 mg tego środka dziennie w celach wspomagania budowy sylwetki. To nie znaczy, że polecam tego typu preparat. Stwierdzam jedynie fakt jego nadużywania w [...]
Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]
Niektórzy ostrzegają, iż mleko to trucizna, dlatego nie powinno być elementem zdrowej diety. Inni idą dalej, sugerując, że należy wykluczyć z diety wszelkie produkty odzwierzęce. Cóż, na podstawie ostatnich kilkunastu lat obserwacji i badań twierdzę, iż mleko i produkty mleczne mogą występować w diecie, jednak podaż większości należy ograniczyć. [...]
[...] Jeśli tego rodzaju pokarmy będą gościć u Ciebie zbyt często, prawdopodobnie najpierw zrujnujesz sylwetkę, a później zdrowie. Referencje, badania, literatura: Engin Kose i in. Changes of thyroid hormonal status in patients receiving ketogenic diet due to intractable epilepsy https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28076316/ JS SAINI i [...]