[...] mity i opinie. Zdarzają się zawodnicy, którzy negują badania naukowe. W takim razie życzę podobnym osobom powodzenia przy sprawdzaniu na własnej skórze toksycznych substancji, kwasów, zasad, trucizn, antybiotyków, leków przeciwwirusowych, nefro- i hepatotoksycznych. Mówi się, że: trening siłowy nie jest dobry dla kobiet Osoby, które [...]
[...] – jednakże proponuję zapoznać się z badaniem DiMarco i wsp., gdzie wykazano, iż konsumpcja 3 jajek dziennie zmniejsza LDL oraz zwiększa HDL. Jako przyczynek do zastanowienia – zwiększa HDL i obniża trójglicerydy również alkohol w małej dawce (Ichiro Wakabayashi i wsp.). Tylko wspomniana „mała dawka” to w cytowanym badaniu < 22 g [...]
[...] aparat ruchu powinien być dobrze rozgrzany i przygotowany pod kątem dynamicznym do wysiłku. Nie możemy również zapominać o prawidłowej technice treningowej, jak i wykorzystaniu tzw. cool down powysiłkowo. Dopiero dbając o solidne podstawy naszego wysiłku, możemy wykorzystać w pełni bogactwo składników naturalnych diety, które znacznie [...]
[...] formowania nowych miotub (niektórzy autorzy nazywają je komórkami satelitowymi). W warunkach fizjologicznych komórki satelitowe związane z włóknem mięśniowym pozostają w stanie spoczynkowym (1). Uszkodzenie włókna (2) prowadzi do aktywacji komórek satelitowych i napływu komórek stanu zapalnego (3). Komórki satelitowe dzielą się (4), różnicują [...]
[...] wyczynowym jest niezdrowa. Nikt nie był projektowany do noszenia 20, 30 czy 50 kg dodatkowej masy. Oczywiście, mięśnie są mniej szkodliwe metabolicznie niż tłuszcz, niemniej stanowią kolosalny balast. Serce musi bardzo ciężko pracować, by zasilić taką masę dodatkowych tkanek. Dlatego, np. w MMA, odnotowano liczne przykłady potężnych fizycznie [...]
[...] poza minimalną potrzebną ilością. Wbrew obiegowym, błędnym opiniom, nadmierna podaż tłuszczów pochodzenia roślinnego wcale nie musi sprzyjać zdrowiu, a wręcz może promować stan zapalny w ciele. Tak samo nikt nie udowodnił, by duża podaż tłuszczów nasyconych czy cholesterolu była tak groźna dla układu krążenia, jak kiedyś sądzono. Referencje: [...]
[...] sledge’a / sanek czy prowadzenia treningu aerobowego (np. wędrówek po górach, marszy, marszobiegów, biegania). Czy magnez może chronić przed chorobami związanymi ze stanem zapalnym? Ponad 50% wszystkich zgonów przypisuje się chorobom związanym ze stanem zapalnym, takim jak choroba niedokrwienna serca (miażdżyca), udar mózgu, rak, [...]
[...] które nie mają wykształconej elementarnej siły i masy zaczynają eksperymentować z „prohormonami”, SARM i sterydami anaboliczno-androgennymi (SAA). Czym się różnią te substancje? Jaki mają wpływ na zdrowie? Sterydy anaboliczno-androgenne SAA mają długą historię, dobrze znany jest ich negatywny wpływ na zdrowie, chociażby na: nerki, wątrobę, [...]
[...] na mieszankach aminokwasów z węglowodanami, które wsparte są o dodatki funkcjonalne, mające na celu stymulować np. procesy anaboliczne. Zakres wsparcia Co więcej, wykorzystanie tego typu produktów daje nam pewne możliwości, które mogą przydać się w okresach cięższych treningów, jako element przygotowania do kolejnego wysiłku, wspomagając [...]
[...] bardzo specyficzna i wprowadza ogromne ograniczenia. Jedną z dolegliwości, która pojawia się szczególnie na początku, są bóle głowy. Powstają, ponieważ organizm wchodzi w stan ketozy. Może to spowodować odwodnienie organizmu i zaburzenia równowagi elektrolitowej. Nieprawidłowo stosowana w dłuższej perspektywie dieta ta może prowadzić do [...]
[...] stronie”. Zawodnik został przygnieciony przez ciężar i naprawdę mało brakowało, by sytuacja zakończyła się jeszcze gorzej. Wcześniej JF Caron doznał urazu barku i nie był w stanie rywalizować na pełnych obrotach. Martins Licis i Mateusz Kieliszkowski i inne gwiazdy Z kolei zwycięzca Arnold Classic 2022, Martins Licis nie tylko boryka się z [...]
[...] w 1978 r. dzięki pracy Davida Goeddela i wsp. (Genentech) powstała pierwsza insulina przy użyciu rekombinacji genetycznej (zgodna profilem aminokwasowym z ludzką). Wykorzystano tu bakterie Escherichia coli oraz łańcuchy insuliny A i B. Genentech i Lilly podpisały porozumienie mające na celu upowszechnienie insuliny rDNA. W 1982 r. wprowadzono [...]
[...] naukowcy sugerują, iż ma działanie neuroprotekcyjne. Jest składnikiem wielu suplementów diety. Witamina E moduluje szlak NF-κB indukowany stresem oksydacyjnym, zmniejsza stan zapalny i napływ monocytów, ma wpływ na zmniejszenie tworzenia komórek piankowatych wiązanych z miażdżycą (wg wiodącej teorii jest to utleniony LDL). Kluczowe jest (obok [...]
[...] które pozwalają spowolnić tempo utraty masy kostnej, naukowcy wymieniają głównie aktywność fizyczną oraz właściwe odżywianie. Pod pojęciem właściwego odżywiania, w aspekcie stanu układu kostnego, naukowcy wskazują najczęściej na ilość zjadanego wapnia oraz białka. Można powiedzieć, że te dwa składniki w pewien sposób determinują (wśród [...]
[...] funkcję organizmu. W artykule tym skupimy się na odżywianiu i jego wpływie na stawy. Poruszymy kwestie produktów, jakich należy unikać, gdy mamy problemy z aparatem ruchu, stanami zapalnymi czy kontuzjami. W drugiej części artykułu wymienimy dodatki do diety, które będą przynosić korzyści, jeżeli mowa o funkcjonalności stawów. Część I Wszelkie [...]
Wiele rodzajów pokarmów może pełnić ważną rolę w przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym i ogólnej poprawie stanu zdrowia. Mogą być one szczególnie przydatne dla osób mających nadwagę, otyłość, początki syndromu metabolicznego lub cukrzycy. Ryby – źródło omega-3 Łosoś, sardynki, śledź, anchois (sardela) i makrela są dobrym źródłem kwasów [...]
[...] koszty związane z alkoholem szacuje się na 26-32 mld złotych rocznie. Jako narkotyk, przedstawia się konopie indyjskie, których szerokie dopuszczenie do obrotu w wielu stanach w USA, wcale nie spowodowało żadnej katastrofy (tylko rekordowe wpływy do budżetu). Patologiczna sytuacja z marihuaną przypomina wylanie dziecka z kąpielą, co [...]
[...] produktów, niedoborem snu, brakiem aktywności fizycznej i nadwagą. Spirulina Spirulina to rodzaj szmaragdowoniebieskiej algi, która jest niezwykle bogata w substancje odżywcze. Wyróżnia ją przede wszystkim wysokie stężenie kwasu gamma-linolenowego (GLA). GLA to substancja, która działa przeciwzapalnie i wzmacniająco na układ [...]
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
Wielu rodzajom raka można zapobiegać, w niektórych przypadkach naukowcy oceniają, iż może to być nawet w 60-70% zachorowań. Tylko aby profilaktyka była skuteczna, należy dysponować ugruntowaną, potwierdzoną wiedzą. Tymczasem młode kobiety często nie do końca rozumieją nawet zmian, jakim podlegają w trakcie cyklu miesiączkowego, nie znają osi [...]