Prolaktyna oddziałuje na gruczoły sutkowe, przyczynia się do rozrostu gruczołów i wydzielania mleka. Niemniej jej patologiczne stężenia są spotykane np. przy gruczolakach przedniego płata przysadki mózgowej (prolactinoma). Czy może mieć on wpływ na przyrost masy ciała? Okazuje się, że tak. Dlatego u osób, które mają problem z przyrostem masy [...]
Przynajmniej większość naszych czytelników chce od życia jak najwięcej. Dbamy o naszą dietę, staramy się dużo ruszać, trenujemy, dbamy także o nasze zdrowie psychiczne, utrzymujemy dobry kontakt z najbliższymi etc. Na te czynniki z reguły mamy dość duży wpływ. Nie mamy natomiast żadnego pola manewru, jeśli chodzi o to, gdzie się urodziliśmy. [...]
[...] poziomu cukru we krwi, skutecznie przyspiesza metabolizm i podwyższa wydatki energetyczne organizmu. Tym, co odróżnia białko sojowe od odżywek innego rodzaju, jest natomiast wysoka zawartość błonnika słynącego z właściwości odchudzających. Dzięki niemu przez dłuższy czas będziesz się czuć syto, co zapobiega zgubnemu dla sylwetki podjadaniu. [...]
Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
Aktualizacja 04 grudnia 2022 Zainteresowanie suplementacją wspomagającą stawy przychodzi zazwyczaj, gdy dojdzie do uszkodzenia, nadwyrężenia czy przeciążenia aparatu ruchu. Rzadko myślimy o suplementacji tego typu w kontekście typowo profilaktycznym, gdzie suplement za zadanie ma odżywiać stawy i podtrzymywać ich pełną aktywność. Czy właściwym [...]
[...] obwodowym. Niestety, z praktycznego punktu widzenia efekty osiągane wskutek stosowania takiego rodzaju testosteronu nie są obiecujące. Efektywność tego związku nie jest tak wysoka, jak obiecują reklamy – problemem jest sposób podania. Domięśniowe podanie związków na oleju gwarantuje wysoką przyswajalność. Niestety, doustny undekanian [...]
Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]
[...] zjadanych posiłków, czy to w zeszycie czy swoim telefonie. Najlepiej od razu zapisywać nie tylko rodzaj produktów, ale też makroskładniki. Czy ilość tłuszczu nie będzie zbyt wysoka? Nie będzie, jeśli będziesz kontrolować zjadane kalorie oraz swoją wagę. Pamiętaj, że tutaj też liczy się bilans kaloryczny i to on będzie wpływać na twoją wagę. [...]
„What the health” jest filmem umieszczonym w serwisie YouTube przez portal odmladzanienasurowo.com. Nie miałbym żadnych zastrzeżeń do promowania wegetarianizmu, gdyby nie jednoczesne sprzedawanie szamańskich metod leczenia wzroku, zabijających ludzi sposobów „leczenia raka”, o czym szeroko można przeczytać w literaturze fachowej (terapia Gersona), [...]
[...] tłuszczu (1-3%). Szybko się wchłania i jest lekkostrawna Hydrolizolat (WPH) – także pochodzenia mlecznego, najszybsza wchłanialność, bardzo niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość białka. Jest to też najdroższa opcja i zwykle ma trochę gorszy smak, niż WPC i WPI. Więcej na temat białka: Tutaj BCAA Aminokwasy to kolejny znany i często [...]
[...] badań diety wysokobiałkowe mają swój potencjał w odwracaniu stłuszczenia wątroby i nawet mogą mieć wpływ na przebieg cukrzycy (pomagają kontrolować glikemię). Dla sportowców wysoka podaż białka jest szczególnie zalecana w trakcie redukcji tłuszczu, przy wykorzystaniu diety z wyliczonym deficytem energetycznym. W jednym z badań odnotowano ponad [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
Białko jest niezbędnym elementem diety kulturysty. Wokół stosowania protein powstało wiele mitów, a każdy z bywalców klubów ma swoje zdanie w tej kwestii. Proteiny dla hipertrofii – ile i kiedy? Na początek przyjrzyjmy się, które stwierdzenia są prawdziwe, a które są jedynie nadinterpretacją lub ewidentnym fałszem. Bardzo często specjaliści [...]
[...] po Lee Haney’u w 1983 r. Śmierć poniósł w roku 2007, w wieku 53 lat z powodu niewydolności serca. Przy układaniu listy korzystałem ze źródeł własnych oraz z: Cena jest wysoka Na zakończenie dodam, iż niektórzy zawodnicy, co prawda nie umarli przedwcześnie, ale zapłacili bardzo wysoką cenę np. jeden z najlepszych kulturystów wszechczasów [...]
Aktualizacja 01 stycznia 2024 Odżywki wspomagające wzrost masy mięśniowej, bazują zazwyczaj na mieszance takich komponentów, jak białka i węglowodany. Wiele lat temu osoby stosujące gainery, skarżyły się, że jakość tych produktów jest słaba, a poszczególne składniki nie spełniały ich wymagań. Obecnie producenci skupili swoją uwagę na tym, aby [...]
[...] grupie wysokich protein o 1,5±0,3 kg, sucha masa ciała (mięśnie): w grupie niskich protein: 1,6±0,3 kg straty, w grupie wysokich protein: 0,3±0,3 kg straty. A to oznacza, iż wysoka podaż protein może oszczędzić nawet pięciokrotnie więcej tkanki mięśniowej. W kolejnym z badań 105 osób (51 dla SPD i 54 dla HPD) ukończyło projekt, któremu nadano [...]
[...] dieta śródziemnomorska nadmierne spożycie tłuszczów (> 37% dziennego poboru energii) zmniejsza wrażliwość na insulinę niezależnie od rodzaju kwasów tłuszczowych w diecie wysoka podaż protein jest efektywna dla odchudzania (np. nawet ilość rzędu 2.5 - 3.4 g na kg masy ciała), oczywiście, jeśli równocześnie ilość węglowodanów i tłuszczów nie [...]
Aktualizacja 13.12.2023 Obecnymi czasy na rynku suplementacji możemy spotkać się ze sporym rozwojem segmentu adaptogenów, w którym to ekstrakt z Ashwagandhy odgrywa czołową rolę. Oferowane suplementy ewoluowały przede wszystkim pod względem jakości surowca, gdzie producenci prześcigają się w ilości standaryzowanych składników aktywnych. Swanson [...]