Niesamowity przebieg miały dla nas Mistrzostwa Świata Zawodowców IFBB Elite Pro. Już samo zakwalifikowanie się na nie jest nie lada sukcesem, a co dopiero zdobycie medalu, tym bardziej złotego! A jednak w hiszpańskiej Tarragonie udało się to aż dwóm naszym reprezentantom. Szymon Łada jechał w roli brązowego medalisty z roku ubiegłego, ale też i [...]
Za jędrność naszej skóry odpowiadają przede wszystkim budujące ją, sprężyste białka – kolagen i elastyna. W efekcie pełnionych przez siebie funkcji życiowych białka te ulegają degradacji, więc muszą być uzupełniane na bieżąco przez nowe. Produkcją kolagenu i elastyny zajmują się komórki tkanki łącznej, tworzącej skórę właściwą, nazywane [...]
[...] w sposób kompensacyjny). Insulina a rak piersi Rak piersi jest często spotykany. Według statystyk jest na drugim miejscu zaraz za rakiem płuc. O ile nowotwory płuc cechuje wysoka śmiertelność i bardzo kiepsko rokują, o tyle rak piersi jest groźny, ale zabija o wiele mniej kobiet. Niemniej to, że nie występuje na samym początku listy, wcale nie [...]
Zapalenie stawów to pojęcie obejmujące wszelkie schorzenia stawów, których podstawą jest przewlekły stan zapalny. Najczęściej występującymi objawami zapalenia stawów jest ból, ograniczenie ruchomości, obrzęk i podniesiona temperatura. Najbardziej znanymi chorobami zapalnymi są: reumatoidalne zapalenie stawów łuszczycowe zapalenie stawów dna [...]
[...] glukozy może mieć duży wpływ na funkcjonowanie komórek układu odpornościowego, czyli limfocytów (należą do krwinek białych, leukocytów). Zarówno zbyt niska, jak i zbyt wysoka liczba limfocytów jest skrajnie niekorzystna. Leukocytoza (nadmiar leukocytów) nie wróży długiego życia, zbyt niska ilość leukocytów w ustroju też jest alarmująca. W [...]
[...] pacjenci z cukrzycą są narażeni na zwiększone ryzyko nawrotów incydentów niedokrwiennych (zakrzepowo-zatorowych) w porównaniu z pacjentami bez cukrzycy. Utrzymująca się wysoka reaktywność płytek krwi podczas leczenia przeciwpłytkowego występuje częściej u chorych na cukrzycę niż u osób bez cukrzycy. Berberyna, a cukrzyca W jednym z badań 36 [...]
Kreatyna należy do najchętniej wykorzystywanych środków, szczególnie w dyscyplinach bazujących na sile, mocy i wytrzymałości lokalnej mięśni. Ze względu na zwiększanie zapasów materiałów energetycznych w mięśniach (fosfokreatyny) i regenerację ATP, kreatyna pozwala na dłuższą pracę z wysoką intensywnością, co z pewnością doceniają sprinterzy, [...]
Choroby cywilizacyjne takie jak alergie, choroby psychiczne, nadwaga, otyłość czy nowotwory dotykają coraz większej ilości osób. Współczesny tryb życia, ciągły stres, zła dieta, brak wypoczynku, mechanizacja oraz wiele innych czynników ma wpływ na ich ciągły rozwój. Do jednej z "chorób" cywilizacyjnych, na którą cierpią miliony osób, jest [...]
Zalecana dzienna dawka białka dla osób trenujących siłowo wynosi około 1,5-2,5 g na kilogram masy ciała. Czy zwiększanie podaży białka do 3-4g przyczyni się do zwiększenia masy mięśniowej? Jak zwiększone spożycie tego makroskładnika wpłynie na tkankę tłuszczową? Odpowiedzi na te pytania naukowcy szukali w poniższych badaniach naukowych. Trochę [...]
[...] mógł zostać wyjęty”. Ronnie jest mężczyzną, który stwierdził, że będzie trenował zawsze, do końca swojego życia. Zapytany, czy cena, jaką zapłacił za tytuły, nie była zbyt wysoka, odpowiedział, że było warto. Jedyną rzeczą, którą zrobiłby inaczej, jest cięższy trening. Dla każdego, kto wątpi w słowa Mister O., Ronnie Coleman niedawno udostępnił [...]
[...] Roelly nie stracił formy. Na wideo, które zostało udostępnione na Instagramie, widzimy Winklaara podczas krótkiego gościnnego występu. Niestety jakość nagrania nie jest zbyt wysoka, ale nadal można przekonać się, jak jest ogromny. Widać, że nie marnował czasu, kiedy nie był w stanie rywalizować. Oczywiście należy wziąć pod uwagę, że nie jest to [...]
[...] efekty byłyby znacząco większe. Badanie II Frestedt i in., 2008 r. Zastosowano deficyt 500 kcal dziennie przez 12 tygodni. Podawano suplement Prolibra (charakteryzuje go wysoka zawartość leucyny, bioaktywnych peptydów i wapnia z mleka, zawierający 10 g białka na porcję jako połączenie WPI i peptydów) lub mający tę samą ilość energii, gotowy [...]
Jeden z najpopularniejszych mitów rozpowszechnianych w populacji brzmi: „wszystko powoduje raka”. Jest to rodzaj fatalistycznego podejścia: „rak jest nieunikniony, więc nie warto nic robić, bo i tak się nie uda”. Redukcja masy ciała W kohorcie 900 000 dorosłych, u których nie zdiagnozowano nowotworu złośliwego w momencie włączenia do obserwacji, [...]
Jednym z kluczowych elementów zdrowej diety jest ograniczenie spożycia cukru, który – choć pyszny – może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Cukry proste, które powinny dostarczać do 10% energii z diety, wszechobecnie występują naturalnie w owocach, produktach zbożowych, oraz nabiale, jednak producenci żywności chętnie [...]
Kreatyna należy do aminokwasów, które nie wykazują funkcji budulcowych, ale posiadają pewne ciekawe właściwości anaboliczne, które wspomagają budowę muskulatury. Dzięki mechanizmom, które inicjuje suplementacja tym środkiem, wykorzystywana jest przez sportowców wszelkich dyscyplin, bez względu na rodzaj i charakter wysiłku. Działanie to sprawia, [...]
Białko składające się z aminokwasów to jeden z najważniejszych składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej [...]
Temat odchudzania powraca głównie, gdy robi się gorąco. Był taki okres, że zdawałoby się, że ekstremalna dieta to najlepszy sposób na zrzucenie kilogramów. Całe szczęście na dzień dzisiejszy większość zdaje sobie sprawę z tego, że to niezdrowe podejście i tak naprawdę prędzej nas doprowadzi do tzw. efektu jo-jo, zaburzeń odżywiania lub innych [...]
Ból kolan osób starszych zazwyczaj powiązany jest z chorobą zwyrodnieniową, która zaczyna się po 50 roku życia. Niewłaściwie eksploatowane stawy dają o sobie znać dużo wcześniej, co przejawia się z trudnościami w wykonywaniu pełnego zakresu ruchu, sztywnością stawu, uczuciem ciężkości czy obrzękami. Dlaczego trening siłowy jest ważny? Naukowcy [...]
[...] niskie spożycie węglowodanów (<40%), jak i wysokie spożycie węglowodanów (> 70%), były powiązane z większym ryzykiem zgonu, w porównaniu do umiarkowanej podaży, wysoka podaż węglowodanów zwiększała ryzyko zgonu o 23%, zbyt niska podaż o 20%. Jednak śmiertelność wzrosła, gdy węglowodany zamieniono na białko lub tłuszcze pochodzenia [...]
Istnieje szereg modeli żywieniowych, które po odpowiednim włączeniu w życie mogą zoptymalizować niektóre aspekty codziennego funkcjonowania organizmu, w tym kondycję fizyczną. Dzięki rozlicznym badaniom adresującym wpływ danego rodzaju diety np. na kompozycję sylwetki, czy niektóre parametry zdrowotne, można łatwo dobrać schemat żywienia adekwatny [...]