[...] wieszaków” odeszła w zapomnienie? Dla mnie tak właśnie, jak Małgorzata powinna wyglądać modelka XXI wieku. „Modelowy” typ fitness, w Europejskim guście (wysoka, długonoga). A szczegółowo: w postawie przodem - dobre proporcje pionowe i poziome, szerokie barki w stosunku do talii, gładki brzuch z widocznymi pionowymi [...]
Wbrew obiegowym, błędnym opiniom istnieją tysiące badań na temat biodostępności magnezu. Nie jest to wcale jakaś „nieznana dziedzina”. Podsumowanie Z badań wynika, iż lepsze właściwości cechują cytrynian, gdyż ma największą rozpuszczalność w wodzie, dzięki czemu wykazuje większą biodostępność i wyższe wchłanianie po podaniu doustnym. Gorsze są [...]
Praliny, słowo, które kojarzy nam się ze słodyczą i wyjątkowym smakiem, chwilą przyjemności i odrobiną luksusu. Któż nie kocha małych czekoladek, nadziewanych kremem lub orzechami?
Żelazo jest głównym pierwiastkiem śladowym w organizmie i nie da się przecenić roli, jaką odgrywa w funkcjonowaniu układu krwionośnego i kształtowaniu codziennego samopoczucia. Warto dbać o odpowiednio wysoką jego podaż i regularnie kontrolować morfologię krwi, gdyż uratować to może przed wieloma zaburzeniami fizjologicznymi. Dlaczego żelazo jest [...]
Kwas askorbinowy, czyli witamina C, przez wiele osób uważana jest wręcz za lek. Niektórzy stosują ją w dawkach wielokrotnie przekraczających szacowane zapotrzebowanie, co zazwyczaj nie grozi niczym niebezpiecznym, jednak niekiedy może się to okazać niezbyt ekonomicznym, czy też efektywnym rozwiązaniem. Ponadto istnieją przesłanki na pewne [...]
[...] mineralnych oraz witamin. Otóż żelazo oraz cynk z roślin są gorzej przyswajane przez organizm, aniżeli te same pierwiastki z mięs, podrobów, czy ryb. Dużą rolę w tym odgrywa wysoka zawartość błonnika w dietach wegańskich. Ponadto rośliny nie zawierają witaminy B12 oraz nie zapewniają organizmowi odpowiednio wysokiej podaży witaminy D. Warto [...]
Spośród 20 aminokwasów dostarczanych do organizmu z dietą l-tyrozyna jest jednym z najbardziej wyróżniających się. Tyrozynę wykorzystują grzyby, rośliny, bezkręgowce, a także gady, płazy, ptaki i ssaki. Pełni pewną bardzo ważną funkcję biochemiczną, która rzutuje na funkcjonowanie układu nerwowego. Współtworzy szlaki sygnalizacyjne, które [...]
Jeśli Twoim celem jest utrata masy ciała, nic nie działa lepiej niż dieta dostarczająca dużych ilości białka. Przynajmniej tak zawsze myśleliśmy. Inni przekonują, iż najskuteczniejsza jest dieta wysokotłuszczowa, o umiarkowanej ilości białka, jednak szereg dowodów wskazuje na to, że można stosować klasyczną dietę z wysoką zawartością protein i [...]
Czekolada to dla wielu z nas jeden z ulubionych łakoci, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również dodaje energii i poprawia nastrój. Rodzajów czekolad jest tak wiele, że można śmiało stwierdzić, że prawdopodobnie każdy z nas znajdzie coś dla siebie. Występują one w wersji gorzkiej, mlecznej, białej, z nadzieniem lub bez z dodatkiem [...]
[...] SPRAWDŹ: Szybka redukcja nadmiaru wody podskórnej. Bezpieczny produkt z dodatkiem opuncji figowej. Co znajdziemy w opuncji figowej? Owoc opuncji figowej charakteryzuje wysoka zawartość nie tylko wody, ale również błonnika, który stanowi nawet 50% suchej masy tego kaktusa. Znajdziemy tu głównie pektyny oraz beta glukan, które pozytywnie mogą [...]
[...] że batony te zawierają tylko naturalnie występujących cukry, dzięki czemu każdy z nich dostarcza zaledwie do 1 g cukru. Błonnik? Obowiązkowo! Dodatkowym atutem jest wysoka zawartość błonnika, który jest bardzo ważny dla odpowiedniej pracy układu pokarmowego, wspiera mikrobiotę jelitową, oraz wpływa na obniżenie po posiłkowej glukozy. Po [...]
Kreatyna długo kojarzyła się wyłącznie z adeptami sportów siłowych płci męskiej, których celem była rozbudowa masy mięśniowej, czy też pobijanie kolejnych rekordów ze sztangą w rękach. Dzięki licznym badaniom naukowym wiadomo obecnie, że aminokwas ten wykazuje szerokie spektrum funkcji w organizmie i nie tylko przydatny jest dla największych [...]
Regularna aktywność fizyczna nie jest czymś powszechnym w krajach z rosnącym odsetkiem osób otyłych, czy też chorujących na schorzenia metaboliczne. W konsekwencji służba zdrowia coraz gorzej radzi sobie z opieką nad ludźmi. Brak aktywności fizycznej jednak nie ogranicza się w swych skutkach ubocznych tylko do przyrostu masy ciała. Unieruchomienie [...]
Mimo że magnez wydaje się być dobrze poznanym pierwiastkiem mineralnym, to cały czas badane są jego właściwości i „akcje” w organizmie. Naukowcy przyglądają się setkom szlaków enzymatycznych, w których magnez uczestniczy i obserwują, co dzieje się z nimi na przykład w warunkach wzmożonej aktywności fizycznej, niezbyt zróżnicowanej diety, czy też [...]
[...] w 100 g dostarcza aż 22 g protein, które mają ogromne znaczenie w kontekście regeneracji. Wykorzystano w jego składzie koncentrat białka serwatkowego, który charakteryzuje wysoka wartość biologiczna. Aminokwasy dla sylwetki i błonnik dla jelit Zawiera on korzystny profil aminokwasowy, który sprzyja odbudowie tkanek, co ma znaczenie szczególnie [...]
Włókno pokarmowe, czyli błonnik, odgrywa specyficzną rolę w diecie. Odpowiednio wysoka jego podaż może być skutecznym narzędziem nie tylko w regulacji funkcjonowania przewodu pokarmowego, ale również kontroli poziomu cholesterolu we krwi i ciśnienia tętniczego, czy nawet apetytu. Zaniedbanie tego aspektu przy bilansowaniu codziennych jadłospisów [...]
Jeśli spytamy większości dietetyków, jaki makroskładnik dominuje w dietach, które najczęściej układają, oczywiście poza wskazaniem na konieczność indywidualizacji każdej diety, odpowiedzą zapewne - węglowodany. Podobnie ma się rzecz z większością diet „zwykłych zjadaczy chleba”. Już nawet samo to pojęcie sugeruje, że w ich diecie dominuje chleb, [...]
Jedzenie pysznych rzeczy to jedna z większych przyjemności życia, a wyjście do restauracji tym bardziej poprawia nastrój, bo po prostu siadamy i jemy. Nie trzeba stać w kuchni, robić zakupów i jedynym wysiłkiem jest dotarcie do danego lokalu. Wegetarianie mają nieco utrudnione zadanie. Z jakimi problemami muszą się zmierzyć? W niektórych [...]
Ser Cheddar jest niskowęglowodanowym, wysokotłuszczowym, bogatym w białko pokarmem, który często występuje w diecie mieszkańców USA. Ser Cheddar ma dobrze scharakteryzowany profil aminokwasowy z wysoką zawartością leucyny (~10%) i jest uważany za niskoglikemiczny. Ponadto białko w serze Cheddar jest częściowo hydrolizowane z powodu [...]
[...] tak niekoniecznie sięgać po nie powinny kobiety w ciąży, czy przechodzące niektóre choroby i stosujące niektóre leki. Dla kobiet w ciąży nie do końca pożądana jest tak wysoka zawartość witaminy A oraz jej wysoce aktywnej biologicznie formy, czyli retinolu. Dla osób leczących się z dny moczanowej z kolei niekorzystnie mogą zadziałać zawarte [...]