[...] wielokrotnie mieszał, zbijał z tropu i dawał wskazówki. W kolejnym badaniu opublikowanym w lutym 2022 r. na łamach prestiżowego i drogiego Journal of Strength and Conditioning Research naukowcy badali kwestię hipertrofii, a więc wzrostu włókien mięśniowych w odpowiedzi na serie wykonywane do załamania ruchu i w sposób klasyczny, z zapasem [...]
[...] stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) oraz rozmaite stany autoimmunologiczne i neurodegeneracyjne. Ważną rolę przeciwzapalną ma ograniczanie w diecie cukrów o szybkiej kinetyce (np. fruktoza), choć w niewielkiej ilości są niezmiernie pożyteczne dla sportowców. Udowodnione działanie prozdrowotne mają też kwasy zawarte w rybach i suplementach [...]
[...] możesz zmniejszyć, a czasami usunąć całkowicie bóle tej części ciała. Wprowadzenie drobnych zmian nie tylko ulży Twoim plecom, ale także przyniesie wiele korzyści w innych aspektach Twojego życia. Np. regularna aktywność pomoże Ci zadbać o Twoją sylwetkę i samopoczucie, dobrze dobrany materac sprawi, że będziesz się lepiej wysypiać, [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wapnia – niezbędnego składnika pokarmowego, zaliczanego do grupy makroelementów. Z drugiej jednak strony ci osobnicy, którzy decydują się na całkowite zaspokajanie swojego zapotrzebowania na wapń ze źródeł roślinnych, [...]
[...] których używamy, mają na nas toksyczny wpływ. Ksenoestrogeny Pierwszą grupą są ksenoestrogeny - substancje, które imitują w działaniu estrogeny. W czym się znajdują? Między innymi w BPA - chemicznym składniku obecnym w większości plastikowych butelek, pudełek, pojemników, paragonach z kas fiskalnych itd. Przedostaje się on do naszego organizmu w [...]
Wiele razy przytaczałem badania i dane naukowe dotyczące „witaminy B17” (laetrile), rzekomo cudownych właściwości przeciwnowotworowych witaminy C (podawanej dożylnie), bądź innych szamańskich wierzeń. Nauka bazuje na sprawdzaniu tez w dobrze kontrolowanych warunkach (badaniach klinicznych z grupą placebo, przy podwójnie ślepej próbie). [...]
[...] że mężczyźni mają dużo łatwiej, zarówno w kwestii budowy mięśni, jak i redukcji tkanki tłuszczowej. Dokonują kilku zmian w swojej diecie, trochę mocniej popracują na treningach, a kilogramy spadają. Podsumowanie W początkowym etapie mężczyźni szybciej tracą na wadze i gubią więcej tkanki tłuszczowej, niż kobiety. Jak pokazują badania, [...]
[...] ulubiony smak daje nam poczucie szczęścia. Zdrowa żywność zawiera pewne składniki odżywcze, które mogą mieć dość trwały wpływ na Twoje samopoczucie. Są to magnez, cynk, witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz tryptofan. Przyjrzyjmy im się bliżej. Tryptofan Tryptofan jest niezbędnym aminokwasem EAA. Oznacza to, że organizm go potrzebuje, ale [...]
Obecna epidemia SARS 2, mimo iż nie przynosi "znacznych" ofiar (w porównaniu do wielu innych chorób) spowodowała, iż zamknięte są kluby, siłownie i inne miejsca, gdzie można poćwiczyć. Tak naprawdę większość ludzi, którzy utrzymują niski poziom tkanki tłuszczowej i nie mają różnorakich zespołów, chorób, ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. [...]
Witamina K jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W pokarmach roślinnych, za wyjątkiem fermentowanej soi i kiszonej kapusty, występuje w formie filochinonu, czyli witaminy K1, natomiast w pokarmach zwierzęcych – głównie menachinonów, czyli witaminy K2. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] – czyli łączny skutek przyjmowania np. SAA i DNP wyrządza większe szkody, niż same SAA. Naukowcy opisali przypadek 17-letniego mężczyzny, który zmarł po spożyciu 2,4-dinitrofenolu (DNP) i Clenbuterolu (był spotykany np. pod marką Spiropent), które stosował z myślą o poprawie wyglądu sylwetki („odtłuszczenia”). Sekcja zwłok wykazała żółtawy [...]
[...] organizm, od zmian homeostazy po skutki zagrażające życiu i śmierć. W wielu przypadkach powikłania patofizjologiczne choroby wynikają ze stresu, a osoby narażone na stres, m.in. osoby pracujące lub żyjące w stresujących środowiskach, są narażone na większe prawdopodobieństwo wystąpienia wielu zaburzeń. Stres może być czynnikiem wyzwalającym lub [...]
Niedawno opublikowano badanie Alexandry G. Yunker i in. które przez leniwe osoby będzie używane jako „żelazny dowód” na szkodliwość słodzików. Czy sukraloza będzie kozłem ofiarnym? Wyniki tego eksperymentu są tak niechlujnie opracowane, iż nie dałem rady ustalić, o ile wzrosła podaż kalorii po wypiciu napoju z sukralozą w porównaniu do [...]
[...] grupie wiekowej 10-14 lat, najrzadziej wśród najmłodszych dzieci w wieku od 2 do 4 lat. Skąd się bierze otyłość, jakie czynniki mają na nią wpływ? Wbrew obiegowym, błędnym opiniom otyłość bardzo rzadko jest związana z uwarunkowaniami genetycznymi. W Internecie krąży grafika, na której wyliczono kaloryczność pokarmów, większość z nich jest [...]
[...] gdy stracimy kontrolę nad podnoszonym ciężarem, gdy wykonujemy gwałtowny ruch lub gdy trenujemy nieprawidłowo technicznie. Postępowanie w przypadku naciągnięcia powinno uwzględniać między innymi stopień uszkodzenia mięśni, co warunkuje naszą dalszą aktywność. Niedostosowanie się do zaleceń może znacznie wydłużyć czas regeneracji, a [...]
Leptyna jest produkowana m.in. przez białą tkankę tłuszczową, najczęściej występującą formę tkanki tłuszczowej u ssaków. Wbrew internetowym teoriom nie ma żadnych dowodów na to, iż tzw. brązowa tkanka tłuszczowa ma jakiekolwiek znaczenie praktyczne u człowieka. Naukowcy oszacowali, że rozmiar zlokalizowanych nad obojczykami zasobów brązowego [...]
Wbrew obiegowym, błędnym opiniom ćwiczenie z dużymi ciężarami wcale nie musi być niebezpieczne. Relatywnie niskie ryzyko kontuzji dotyczy podnoszenia ciężarów — dyscypliny olimpijskiej. Również trójbój siłowy (przysiad ze sztangą, wyciskanie sztangi leżąc oraz martwy ciąg, czyli podnoszenie ciężaru z ziemi) charakteryzuje niski stopień urazowości, [...]
ALLNUTRITION Whey Protein jest odżywką wysokobiałkową, której głównym zadaniem jest zapewnienie odpowiedniej ilości białka, dostępnego w bardzo krótkim czasie od spożycia. To zadanie doskonale spełnia źródło białko wykorzystane w ALLNUTRITION Whey Protein - koncentrat białek serwatkowych (WPC), charakteryzujące się bardzo szybkim wchłanianiem i [...]
Wielokrotnie przytaczałem dane dotyczące wysokowęglowodanowego posiłku, który jest w stanie podnieść stężenie insuliny nawet na 6 h. Może mieć to duże znaczenie dla sportowców i osób odchudzających się, gdyż insulina jest hormonem anabolicznym. Dlatego „blokuje” procesy kataboliczne, w tym mobilizację i zużywanie tkanki tłuszczowej. Więc jeśli [...]