W tym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu omega 3. Ich uzupełnienie zapewnia nam bowiem szerokie spektrum korzyści zdrowotnych – od serca i stawów po wzrok i funkcje poznawcze. Jeżeli więc nawet ktoś nie gustuje w kuchni [...]
[...] Ze względu na potencjalne korzyści ergogeniczne (zwiększające wyniki w sporcie), meldonium zostało dodane do listy substancji zabronionych Światowej Agencji Antydopingowej w 2016 roku. Jednak wcale nie ma pewności, że pomaga sportowcom. Podsumowanie Meldonium dało się wykryć do 94 do 162 dni po użyciu. Większość substancji aktywnej [...]
W świecie kulturystyki i fitness krążą wiele mitów dietetycznych i treningowych. Jednym z nich jest stawianie na piedestale np. protein. Nie jest niczym zaskakującym, ale tego rodzaju retoryka jest powielana w Internecie i w kulturystycznej prasie. Więc jeśli pytasz, co jest ważniejsze: węglowodany, białka czy tłuszcze, to nie da się odpowiedzieć [...]
[...] nie zawiera cholesterolu ani trójglicerydów. Znaczenie ma sposób, w jaki ją przygotowujesz i spożywasz oraz ilość. Źródła The effect of coffee consumption on serum lipids: a meta-analysis of randomized controlled trials - PubMed (nih.gov) Coffee and Cholesterol: Is There a Link? (healthline.com) Triglycerides: Why do they matter? - Mayo Clinic
[...] ma nic wspólnego. Podsumowanie Suplementacja sportowa jest przeznaczona dla osób trenujących, niezależnie od płci. Nawet produkty takie jak boostery testosteronu nie powinny być szkodliwe dla kobiet, gdyż nie wykazują one tak znacznej siły biologicznej, aby ingerencja w poziom hormonów była możliwa, nie wspominając o negatywnych [...]
[...] światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser twarogowy Pistacje i granat dostarczą magnezu, w serze twarogowym znajdziemy pewne ilości witaminy B2. Twarożek wymieszaj z owocami i orzechami. Deser gotowy. Tuńczyk, awokado, brązowy ryż Tuńczyk – podobnie jak inne ryby stanowi źródło naturalnego koenzymu Q10. [...]
[...] Gorczyca, poza tym, że jest popularnym dodatkiem do dań np. musztardy - ma bardzo zbliżone działanie do pieprzu czy papryczki chilli. Choć nie jest tak ostra w smaku, jak inne wymienione przyprawy również stymuluje ciepłotę naszego ciała, przez co podbija nasz metabolizm. Dobra musztarda i pieprz cayenne to idealne połączenie na pyszny, [...]
Naukowcy ciągle chcą ulepszać sposób odżywiania się zawodników najprzeróżniejszych dyscyplin, w tym kulturystów. Jak wygląda zapotrzebowanie zawodników na węglowodany, proteiny i tłuszcze w świetle badań naukowych? Węglowodany Pojedynczy trening siłowy może spowodować zmniejszenie zapasów glikogenu mięśniowego nawet o 24-40%. Dodatkowo spada ilość [...]
Witamina D kojarzy nam się głównie ze słońcem jako jej naturalnym źródłem. Większość z nas ma jej niedobory, stąd też na rynku mamy bardzo dużo suplementów, które pozwalają uzupełnić jej braki. Witamina D ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a jej niedobory niosą za sobą ryzyko problemów zdrowotnych, od osteoporozy aż po choroby autoimmunologiczne. [...]
[...] zwiększył się z 8.3 do 15.4 nmol / L u mężczyzn leczonych oraz z 9.4 do 11.3 nmol / L u nieleczonych. Dokonano 55 biopsji z podejrzeniem raka prostaty oraz 12 biopsji z innych przyczyn. Wyniki pozytywne biopsji były niemal identyczne u mężczyzn, którym podawano testosteron (37.5%), w porównaniu do grupy kontrolnej (37%). Nie odnotowano [...]
Dość często spotykamy się z informacjami, które jednoznacznie wskazują, że podstawą treningu siłowego są wolne ciężary. Maszyny, wyciągi, ćwiczenia izolowane powinny być tą częścią, która uzupełnia Wasze wysiłki treningowe. Rozpisując plan treningowy, w którym główne ćwiczenia wykonywane będą na maszynach, będziecie uchodzić za nieudolnego [...]
L-cytrulina jest popularnym aminokwasem, który często pojawia się w różnych produktach dla sportowców. Komentarz Najbardziej szokujące, iż takie wyniki dały znikome dawki argininy i cytruliny. Normalnie rekomendowałbym nawet 10 g l-cytruliny w porcji, a co najmniej 5 g. Tu okazało się, iż porcja 1.2 g daje już pewne efekty. Cytrulina i arginina [...]
[...] mężczyzn żyje pełnią życia do pierwszego zawału, zdiagnozowania raka lub cukrzycy. Podsumowanie Chirurgiczne leczenie otyłości jest sposobem ostatecznym, większość ludzi powinna najpierw spróbować stosowania diety z ujemnym bilansem kalorycznym oraz właściwego treningu. Z kolei sięganie po SAA czy rhGH niesie za sobą zbyt duże skutki uboczne, by [...]
Kofeina jest prawdopodobnie najczęściej przyjmowaną, aktywną farmakologicznie substancją na świecie. Występuje w napojach (kawa, herbata, napoje bezalkoholowe, np. „energetyczne”, napojach typu cola), w produktach zawierających kakao lub czekoladę. Alkaloid ten jest spotykany w suplementach diety („spalaczach tłuszczu”, środkach [...]
[...] walory smakowe wielu potraw. Jest to szczególnie ważne w okresie diety redukcyjnej, kiedy staramy się ograniczyć większość dodatków odpowiedzialnych za dobry smak, czyli m.in. tłuszcze oraz węglowodany. Keczup może pomóc nam przejść przez najtrudniejsze fazy wynikające z drastycznego ograniczenia kalorii. Jak wspomniałem, kluczem będzie tutaj [...]
Infekcje dróg oddechowych mogą utrudniać funkcjonowanie w wielu sytuacjach życiowych, takich jak m.in. praca czy aktywność zarówno fizyczna, jak i umysłowa. W skrajnych przypadkach, takich jak wyraźnie obniżona aktywność układu odpornościowego, infekcje mogą być nawet śmiertelne. Zapobieganie infekcjom Mając na celu utrzymanie stanu zdrowia oraz [...]
[...] zdrowia. Coraz więcej mówi się o osłabieniu ochrony antyoksydacyjnej organizmu jako o jednej z przyczyn trądziku. Nie bez znaczenia w tym kontekście pozostaje N-acetylocysteina, która jest istotnym modulatorem gospodarki związanej z przeciwutleniaczami. Działanie N-acetylocysteiny NAC (N-acetylocysteina) jest pochodną aminokwasu siarkowego [...]
[...] z jelit". Dbanie o jelita jest bardzo ważne, jeśli chcesz egzekwować zdrowie całego ciała, a szczególne istotne w kontekście odporności. Niewłaściwa flora bakteryjna sprzyja infekcją. W samych Stanach Zjednoczonych jest aż 60-70 milionów ludzi z problemami trawiennymi. Wiedz, że nie jesteś sam, jeśli cierpisz regularnie na wzdęcia, zaparcia czy [...]
Wielokrotnie spotykamy się z opiniami, że trening siłowy nie wpływa pozytywnie na elastyczność mięśni. Czy jest to prawdą? Trenujesz siłowo? Spróbuj teraz wstać i z pozycji stojącej dotknąć palców u stóp. Udało się? Jeżeli tak, to gratulacje, należysz do wąskiego grona osób, które nie zaniedbują gibkości swojego ciała. Jeżeli nie, to poniższy [...]
[...] z niezliczonych elementów metabolomu powiązanego z metabolizmem bakteryjnym. Należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które wytwarzane są przez bakterie m.in. Clostridium butyricum w następstwie konsumpcji przez człowieka źródeł błonnika. Średnio jest trzecim co do obfitości występowania w przewodzie pokarmowym SCFA, tuż za [...]