[...] Można w ten sposób dobrze funkcjonować i nawet nieźle trenować, jednak nie jest to idealna sytuacja. Podobnie negatywnie oddziałuje nadmierne ograniczenie podaży protein lub ich znaczna nadwyżka. Niestety, ciągle zdarzają się ludzie, którzy myślą, że „więcej znaczy lepiej”. Czy spożywanie węglowodanów ma wpływ na trening siłowy? To zależy. [...]
[...] wypróżnień, zmienionym funkcjonowaniem jelit, wzdęciami. Tego rodzaju objawy towarzyszą często SIBO, czyli zespołowi przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (ang. small intestinal bacterial overgrowth). SIBO często współwystępuje z IBS. Czy witamina D może mieć wpływ na zespół jelita drażliwego? W badaniach obserwacyjnych zasugerowano [...]
Depresja to coraz bardziej powszechne zjawisko w naszym społeczeństwie. Wynika to z wielu sytuacji, które nas dotykają — praca, brak pracy, zdrowie nasze i rodziny, wysokie koszty życia przy często niskich zarobkach, spadek poczucia bezpieczeństwa w szerokim tego słowa znaczeniu, natłok obowiązków i wiele innych. Na zakończenie Dla niektórych [...]
Przez kilkadziesiąt lat trwał wyścig zbrojeń między użytkownikami dopingu a kontrolującymi. W rzeczywistości, po jednej stronie siedział sztab ludzi, którym zależało na tym, by ich zawodnicy nie „wpadli” na kontroli antydopingowej (te uwzględniające sterydy anaboliczno-androgenne pojawiły się dopiero w latach 70. XX wieku). Niemniej aż do 2012 r. [...]
[...] w kwestii profilaktyki chorób takich jak rak okrężnicy. Jednym z takich produktów jest olej z oliwek. Oprócz konsumpcji oliwy badacze wzięli pod uwagę jeszcze dziewięć innych czynników żywieniowych. Po przeanalizowaniu wszystkich danych okazało się, że częstotliwość występowania raka jelita grubego była dodatnio skorelowana z konsumpcją [...]
Na pewno pamiętacie kontrowersje, jakie wywołały popularne zrzutki prowadzone przez zawodników. Rok temu skrytykował je m. in. Krystian Wolski i Łukasz Sosiński. ZOBACZ: Popularne zrzutki w ogniu krytyki - wpłacać czy nie wpłacać? W sieci pojawiła się kolejna prośba o pomoc finansową. Tym razem prosi sam prezes federacji Nabba/Wff Polska dla [...]
Kreatyna i beta-alanina należą do najpopularniejszych suplementów stosowanych przez sportowców różnych dyscyplin. Komentarz W tak krótkiej 6-sekundowej pracy ani kreatyna, ani beta-alanina nie pokażą swoich prawdziwych możliwości. Beta-alanina dałaby efekty przy dłuższej pracy i wielokrotnym powtarzaniu sekwencji (karnozyna buforuje środowisko, [...]
Wiemy, iż szanse przeżycia infekcji SARS-2 są znacząco większe przy dużej, regularnej podaży witaminy D (nawet ponad 10000 IU dziennie przez kilka dni, następnie stosuje się dawki podtrzymujące 2000-4000 IU dziennie). Podsumowanie Jak widać, infekcja COVID wiąże się ze spadkiem nasycenia krwi tlenem, wzrostem stanu zapalnego i występowaniem [...]
Ashwagandha, znana również jako żeń-szeń indyjski, jest bardzo cenną rośliną o wielu właściwościach stosowaną w celu poprawy funkcji poznawczych, zmniejszenia stanu zapalnego i przeciwdziałania skutkom starzenia. Wykazano, że Withanolide A i Withaferin A pochodzące z Ashwagandhy poprawiają odporność i mają właściwości przeciwnowotworowe. [...]
[...] zmian nie dotyczy tylko i wyłącznie bólu i uczucia ciężkości nóg oraz ich opuchlizny. Jest pewnego rodzaju odzwierciedleniem stanu zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Diosmina w leczeniu żylaków Diosmina jest związkiem chemicznym obficie występującym w owocach cytrusowych. Należy do flawonoidów i już od późnych lat ’60 XX w. wykorzystywany jest [...]
[...] podatność oraz podjąć odpowiednie kroki. Jednym z najważniejszych czynników regulujących odporność jest higiena stylu życia i to ona najczęściej wymaga modyfikacji. Dieta a infekcje Dieta oraz stan odżywienia organizmu w dużym stopniu wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego. Odpowiednio wysoka podaż białek (szczególnie aminokwasów [...]
[...] on, gdy układ odpornościowy reaguje mocno na zewnętrzne alergeny. Alergen to coś, co wywołuje reakcję alergiczną. Najczęściej są to pyłki drzew, traw, chwastów — roślin zapylanych przez wiatr. Pyłki roślin zapylanych przez owady są zbyt ciężkie, aby mogły się utrzymać w powietrzu przez dłuższy czas, dlatego jest mniej prawdopodobne, że [...]
Diklofenak sodowy jest jednym z najpopularniejszych leków z grupy NLPZ. Wbrew obiegowym, błędnym opiniom w większości wypadków nie opłaca się profilaktyczne sięganie np. po aspirynę, chyba że istnieje wyraźne wskazanie lekarskie potwierdzone badaniami krwi (np. niewielkie dawki kwasu acetylosalicylowego jako lek przeciwpłytkowy). Coraz częściej [...]
[...] przy możliwie jak najmniejszej porcji, jak najdłuższym uwalnianiu do organizmu, a także jak najmniejszym stopniu wydalania. Substancją odżywczą cieszącą się szczególnym zainteresowaniem naukowców w tym kontekście jest witamina C. Czym jest witamina C liposomalna? Liposomy to mikroskopijne, sferyczne struktury, których błony, podobnie jak błony [...]
W 2015 roku (aktualizacja 9 września 2021) pod przewodnictwem Erica Trexlera i Abbie E. Smith-Ryan z laboratorium fizjologii stosowanej na Uniwersytecie Północnej Karoliny w Stanach Zjednoczonych Ameryki opublikowano przegląd wiedzy dotyczący zastosowania beta-alaniny w sporcie, który zatwierdzony został przez zespół Międzynarodowego [...]
Twoja sypialnia powinna być oazą spokoju, miejscem, w którym odpoczywasz po długim i intensywnym dniu. Spędzasz tam średnio siedem godzin na dobę, więc powinno to być miejsce wygodne i zdrowe. Niestety nie wszystkie przedmioty dziennego użytku nadają się do przechowywania w sypialni. Zobacz, które z nich lepiej usunąć i co zmienić, jeśli planujesz [...]
[...] Jakie zagrożenia wiążą się z nadmierną konsumpcją węglowodanów? Przyjrzyjmy się badaniu naukowemu. Co oceniali naukowcy? Naukowcy oceniali wpływ posiłków na wydzielanie greliny, insuliny, sytość i głód. Podawano dwa rodzaje posiłków. 1217 kcal, 10% białka, 77% węglowodanów i 13% tłuszczów 1217 kcal, 10% białka, 15% węglowodanów i 75% tłuszczów W [...]
Naturalne prebiotyki stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelit. Pokarmy bogate w inulinę, która jest błonnikiem pokarmowym, mogą ułatwić to zadanie. W jaki sposób inulina wpływa na Twoje zdrowie i jakie produkty ją zawierają? Co to jest inulina? Inulina (nie mylić z hormonem insuliną) to rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Ma wiele [...]
Dieta wegańska nie powinna ograniczać się do unikania mięsa i produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Jest to bowiem styl życia, który składa się nie tylko z troski o uczucia zwierząt, ale również o stan środowiska. Zredukowanie śladu węglowego, które uzyskuje się dzięki rezygnacji z konsumpcji odzwierzęcej, dotyczy bowiem tylko produktów, [...]
Beta-alanina (BA) jest aminokwasem wytwarzanym endogennie w wątrobie. Można ją pozyskiwać z pożywienia, gdyż znajduje się w drobiu, wołowinie i rybach. Niemniej, problem jest taki sam jak z kreatyną, w teorii da się ją pozyskać z mięsa, w praktyce nikt nie jest w stanie zjeść dzień w dzień takich (liczonych w kilogramach) ilości kurczaka, indyka [...]