faftaqMaGor - organizm ludzki ma możliwosći adaptacyjne przy nadwyżce energetycznej niekiedy dochodzi do wzrostu termogenezy, a przy deficycie do zmniejszenia wydatkowania energii. Ale wbrew pozorom zasady termodynamiki znakomicie pasują do ludzkiego organizmu. Bilans energetyczny jest nieubłagany, dlatego własnie można schudnąc jedząc np. tylko w McD czy też jedząc tylko ciastka lub cukierki. Tyje się od nadmiaru kcal a nie np. nadmiaru węgli (wbrew temu co sugeruje Taubes). Operowanie bilansem to absolutny klucz, dalej są dopiero makra, dalej mikro i timming. Podejście żywieniowe powinno być holistyczne i brać pod uwagę perspektywę długoterminową, ale proponuję nadto nie wierzyć w teorie ideowe przypisane w religię Taubesa, bo Taubes albo z niewiedzy, albo celowo pomija pewne fakty, któe mówią, ze:
- najsilniejszym czynnikiem pobudzającym syntezę triglicerydów w komókach tłuszczowych jest ASP a nie insulina (a ASP pobudzane jest przez libpidy z pokarmu, a nie przez węgle),
- wzrost poziomu lipidów po posiłku hamuje aktywnność enzymu HSL inicjującego lipilizę (tak samo jak robi to insulina),
- na dietach LC insulina też jest pobudzana (przez białko, zwąłszcza białko mleczne)
- duża zawartośc tłuszczu w posiłku upśledza działanie TRPV1 w żołądku zaburzając mechanizmy kontroli łaknienia - w efekcie może rosnąc łaknienie, co objawia się zwłąszcza gdy pod długiuej ekspozycji na FAT nagle dodamy węgle
- węgle są bardziej termogenne niż tłuszcz - jedząc węgle mocniej podkręcamy metabolizm,
- insulina moze być przyjacielem redukcji - wpływa na metabolizm hrm tarczycy, zmniejsza aktywnośc białka wiązącego testosteron i pobudza leptynę
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-10-05 14:35:01
Panie Tadeuszu, a jakie jest Pana zdanie dotyczace ograniczania weglowodanow (dieta LC) w dni nietreningowe w celu ograniczania odkladania tluszczu podczas budowania masy? Zakladamy, ze w DT jemy duzo weglowodanow, jest plus kaloryczny, natomiast w DNT wspomniany LC oraz delikatny minus kaloryczny/0 kaloryczne