SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] Wojtek / IIFYM - vol. 1

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 902309

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Moim zdaniem nie ma takiej reguły. Tłuszcze zwierzęce też można zepsuć. Istnieją dowody, ze zupełnie inaczje na nasz organzim wpływa tłuszcz mleczy niehomogenizowany, a inaczej - po homogenizacji... Na wędlinach to już w ogóle bym nie polegał

Skądinąd ciekawi mnie jakie kryteria obierasz oceniajac "jakosć" smalcu? Tzn, na jakiej podstawie uznajesz, że dany smalec jest OK? Pytam, bo mi nic nie przychodzi do głowy.
Widziałem natomiast jak się produkuje smalec i nie jestem jego entuzjastą.




Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-08-09 23:38:25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 520 Napisanych postów 10132 Wiek 49 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 68495
A to ciekawe z tą homogenizacją Dasz namiar na jakieś źródło? Bo będzie trzeba kupować mleko od baby i ręcznie oddzielać śmietanę
Przy tych upałach zimna śmietana z żółtkami jaj i odrobiną glukozy jest jedynym pokarmem, który wchodzi bez oporów.

Jakość smalcu? Zapach, ciężar, kolor. No i najlepiej gdy widzę słoninę/podgardle/boczek z których powstanie smalec. Jest też opcja szczególna: smalec produkcji moich rodziców.

Czy to prawda, że masowa produkcja smalcu to mechaniczne wyciskanie tłuszczu z tusz?

------------------------------------
Сила это способность
http://www.sfd.pl/Kettlebells_Sztanga_Bieganie_Sila_dla_cierpliwych_By_MaGor_Vol3-t1078817.html
------------------------------------
Spis treści i indeksy:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/69665444/sfd/pub/dziennik/spis_tresci.html
------------------------------------
http://www.sfd.pl/Pomoc_dla_małego_Igorka__serdecznie_zapraszamy_!-t1022615.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
MaGor - czynnikiem różnicującycm w przypadku tłuszczu mlecznego jest obecność otoczek kuleczek tłuszczowych mleka – MFGM (ang. Milk Fat Globule Membrane).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26016870

Homogenizacja może być czynnikiem wpływajacym negatywnie na MFGM.

Co do smalcu - no nie do końća tak jest.. W toku procesu produkcyjnego podgrzewa się go do temperatury, która niekiedy przekracza istotnie 100 stopni

Jeśli chodzi o jakość smalcu - to, jesteś w stanie użyć tych kryteriów przy produktach rynkowych dostepnyhch w sklepach?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 520 Napisanych postów 10132 Wiek 49 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 68495
faftaq

Jeśli chodzi o jakość smalcu - to, jesteś w stanie użyć tych kryteriów przy produktach rynkowych dostepnyhch w sklepach?

Tylko wagę potrafię określić. No i zbieram doświadczenia. Najgorszy smalec sprzedają w Biedronce. Potrafi śmierdzieć po podgrzaniu. Może to jego zaleta? Może to przez dodatek superodżywczego łoju? Całkiem niezły jest Aro dostępny w moim sklepie osiedlowym. Kupuję również ten z Sokołowa na wagę, z bloku. Nie unikam folkloru i stoisk na eko-bazarach. Mam zaufanego masarza od którego kupuję tam wędzoną słoninę (prawie bez soli) i właśnie smalec z domowej masarni. Drożej jest ale pachnie i wygląda rewelacyjnie. Unikam produktów Kredensu Krakowskiego. Coś mi w nim nie pasuje.
Jakości wielu produktów nie potrafimy ocenić.

------------------------------------
Сила это способность
http://www.sfd.pl/Kettlebells_Sztanga_Bieganie_Sila_dla_cierpliwych_By_MaGor_Vol3-t1078817.html
------------------------------------
Spis treści i indeksy:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/69665444/sfd/pub/dziennik/spis_tresci.html
------------------------------------
http://www.sfd.pl/Pomoc_dla_małego_Igorka__serdecznie_zapraszamy_!-t1022615.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Ciekawe kryteria. trudno powiedzieć na ile są obiektywne. W przypadku oliwy np. nie zawsze ta która wydaje się nam lepsza (bo bardziej zielona lub bardziej piekąca) jest w istocie lepszej jakości
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 713 Napisanych postów 9084 Wiek 40 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 99288
Jak się domyślam, to ostatni już tydzień z miską z redu.
Forma z dnia na dzień coraz fajniejsza, gdyby mięsa trochę było, wyglądałoby to naprawdę cool.
Wczoraj znowu cały dzień w drodze, więc eksperymentalne jedzenie.
Rano białko, około południa suche kabanosy z dużą zawartością mięcha, w miarę niskim fatem i wysokim białkiem.
Do tego sałatka za świeżych warzyw i mozzarella.
Kolacja - kabanosy raz jeszcze, sałatka z jajkiem i osobno mozzarella.

Wjechało sporo fatu, ale za to dzisiaj dobre nabicie :)
Wagę trzymam, obwody też, sylwetka jest bardziej wyrazista.
Dzisiaj już normalna miska, zaraz trening i konsultacja z Tadeuszem.
Czekam z niecierpliwością.

Prośba do modów o zmianę nazwy tematu na: [BLOG] Wojtek / Pods. redu. str. 249
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
Wrócę to zmienię.... Jak nikt nie zrobi tego Wcześniej.

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 713 Napisanych postów 9084 Wiek 40 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 99288
Dzięki dzięki za zmianę


Zmieniony przez - WojtekA4 w dniu 2015-08-11 18:26:00
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 713 Napisanych postów 9084 Wiek 40 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 99288
Checkout formy:

Not bad at all IMO po tych 2-3tyg od zakończenia typowej redu i kilku "odstępstwach" ;) od miski.



Poza tym, wczoraj mocny trening, ale raczej już ostatni z tej serii.
Robi się bardzo ciężko, to też wczoraj uzgodniliśmy z Tadeuszem, że zmieniamy trening, miskę itd.
Na finalną decyzję jeszcze poczekamy do końca tygodnia, ale mamy dwie opcje - boss wybierze którąś z nich.


Zmieniony przez - WojtekA4 w dniu 2015-08-12 08:43:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
kuzwa tesknie za krata widoczna bez napinki i dobrego swiatla... dobrze jest Wojt. Proposy
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening na czczo, a okno żywieniowe

Następny temat

Geneza IIFYM (If It Fits Your Macros)

WHEY premium