WojtekA4Zaczynam łapać o co w tym wszystkim chodzi :)
Późno bo późno, ale ważne, że skutecznie.
Czyli co - wychodzi na to, że insulina jest kluczowym hormonem (albo jednym z najważniejszych) czy to przy budowie masy czy przy redukcji. Umiejętne obchodzenie się z jej właściwościami, może ułatwić sprawę budowania czy też zrzucania mięśni/fatu.
Czy mamy jakieś mechanizmy, które dawają nam sygnał kiedy wyrzut insuliny następuje?
Insulina jest ważna ale to jeden z "trybików" mechanizmu jakim jest ciało. Z tym, że wg mnie jest tak jak napisałeś - przy redu/masie jest czynnikiem na który trzeba mocno zwracać uwagę.
Co do pytania - to odpowiem pytaniem - po co Ci to? U zdrowego człowieka konsumpcja zawsze równa się wyrzut insuliny z tym że:
- tłuszcz = mało lub wcale (z tym wcale nie jestem pewien, może Faftaq podpowie)
- białko/węgle = mało/średnio/dużo - zależy od ilości (im więcej cukru we krwi tym więcej insy potrzebne do zbicia do normalnego poziomu), rodzaju (ww złożone/proste) oraz połączenia (inaczej zadziała ryż solo a inaczej z kurczakiem).
Poczytaj o indeksie glikemicznym i jego korelacji z indeksem insulinowym (szczególnie zwróc uwage na to drugie). Bardzo fajnie o IG/II tłumaczy Bilczyński na yt,
BTW Moje tłumaczenie jest jak laik laikowi więc same uproszczenia ale mi wystarczają do zrozumienia podstaw więc Faftaq nie zabijaj za herezje
Zmieniony przez - __Logan__ w dniu 2015-09-18 10:24:49
"Kazdy jest swirem - kwestia tylko na ile."