SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] Wojtek / IIFYM - vol. 1

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 904290

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 168 Napisanych postów 4456 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 65753
WojtekA4
Zaczynam łapać o co w tym wszystkim chodzi :)
Późno bo późno, ale ważne, że skutecznie.

Czyli co - wychodzi na to, że insulina jest kluczowym hormonem (albo jednym z najważniejszych) czy to przy budowie masy czy przy redukcji. Umiejętne obchodzenie się z jej właściwościami, może ułatwić sprawę budowania czy też zrzucania mięśni/fatu.

Czy mamy jakieś mechanizmy, które dawają nam sygnał kiedy wyrzut insuliny następuje?


Insulina jest ważna ale to jeden z "trybików" mechanizmu jakim jest ciało. Z tym, że wg mnie jest tak jak napisałeś - przy redu/masie jest czynnikiem na który trzeba mocno zwracać uwagę.

Co do pytania - to odpowiem pytaniem - po co Ci to? U zdrowego człowieka konsumpcja zawsze równa się wyrzut insuliny z tym że:
- tłuszcz = mało lub wcale (z tym wcale nie jestem pewien, może Faftaq podpowie)
- białko/węgle = mało/średnio/dużo - zależy od ilości (im więcej cukru we krwi tym więcej insy potrzebne do zbicia do normalnego poziomu), rodzaju (ww złożone/proste) oraz połączenia (inaczej zadziała ryż solo a inaczej z kurczakiem).
Poczytaj o indeksie glikemicznym i jego korelacji z indeksem insulinowym (szczególnie zwróc uwage na to drugie). Bardzo fajnie o IG/II tłumaczy Bilczyński na yt,

BTW Moje tłumaczenie jest jak laik laikowi więc same uproszczenia ale mi wystarczają do zrozumienia podstaw więc Faftaq nie zabijaj za herezje


Zmieniony przez - __Logan__ w dniu 2015-09-18 10:24:49

"Kazdy jest swirem - kwestia tylko na ile."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 713 Napisanych postów 9084 Wiek 40 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 99288
No i staje się to coraz bardziej jasne :)
O IG i ŁG czytałem w art. które Sol podesłał.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 168 Napisanych postów 4456 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 65753
Nie mówie, że nie czytałeś. Po prostu uważam, że czytanie róznych źródeł na ten sam temat pomaga w zrozumieniu tematu (i utrwala wiedze). Pozatym Bilczyński tłumaczy w dość przystępny sposób.
Najważniejsze, że powoli do przodu, kropla drąży skałe ;)

"Kazdy jest swirem - kwestia tylko na ile."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 168 Napisanych postów 4456 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 65753
WojtekA4

A tutaj taki patent na fajnego omleta ;)









Fajny patent ale nie wiem po co tak utrudniać sobie życie, ja bym wymieszał wszystko w misce i wtedy przelał do torebki. Prościej i szybciej.

"Kazdy jest swirem - kwestia tylko na ile."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 713 Napisanych postów 9084 Wiek 40 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 99288
Dzień 33

Dieta

- ogórek kwaszony (100g), pomidor zielony (150g), kurczak (200g), jajka (2szt), mix sałat (duża garść), feta (40g), oliwa (10g), awokado (150g)
- wołowina udziec (230g -> a było 280g), kasza gryczana (50g), pomidor zielony + czerwony (200g), oliwa (10g), fasola szparagowa zielona (200g), kasza gryczana niepalona (100g), banan (150g), maliny (50g), czekolada (3g), orzechy brazylijskiej (20g)
- indyk (150g), oliwa (10g), koncentrat (50g), papryka (100g), cukinia (200g), ryż brązowy (50g + 100g), jabłko (200g), serek wiejski (150g)

Dzisiaj i wczoraj podobna sytuacja. Kupuje mięso - chce np 250g. Wiadomo, nikt nie ma wagi w dłoni i nie ukroi idealnie. Dla przykładu polędwica wołowa. Kobiecie ukroiło się 300g. No przecież nie każe jej odciąć 50g ze steka. Więc biorę. W domu oglądam, grama tłuszczu nie ma, nie ma co odciąć, więc jem całość.

Art. czytałem: http://potreningu.pl/articles/4211/jak-nie-marnowac-jedzenia 

Ale po prostu szkoda mi wywalać takiego mięcha. Tak długo jak długo nie będę podbijał jakoś masakrycznie kaloryki poprzez takie sytuacje, to jedzenia marnować raczej nie będę. ;)





Wartość kaloryczna 2897,87kcal
Białko ogółem 202,76g
Tłuszcz ogółem 111,55g
Węglowodany ogółem 321,61g

Suplementacja

- omega 3
- wit. C

Trening

Dzień nietreningowy.


Zmieniony przez - WojtekA4 w dniu 2015-09-18 23:15:24
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 111 Napisanych postów 642 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 5809
bawisz się w aptekę? rawag robił niezłe wagi analityczne - ważą z dokładnością do 4 miejsc po przecinku :) jednego dnia zjesz 50 g mięsa więcej innego mniej albo na jajkach przytniesz :) i się wyrówna....

Zdrowe odżywianie nie polega na zakazach a na połączeniu instynktu ze zdrowym rozsądkiem!

nic na siłę wszystko młotkiem! Pełen chill out :D

http://www.sfd.pl/przeróbka_termiczna_pączka_w_maśle_na_wersję_fit-t1086128.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 233 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 930
crewliq - nie mieszaj chłopakowi w głowie. Po to ma zrobione rotacje na treningowe / nietreningowe by trzymać się rozpiski i rozkładu w/b/t. I tu nie chodzi o aptekę, tylko o to by mieć poczucie pełnej kontroli nad planem. Przy Wojtka bf-ie i problemach z jakimi się borykał to nie jest bez znaczenia.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 111 Napisanych postów 642 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 5809
chodziło mi o dodatkowe 50 g mięsa wołowego :) które ma się nie marnować

Zdrowe odżywianie nie polega na zakazach a na połączeniu instynktu ze zdrowym rozsądkiem!

nic na siłę wszystko młotkiem! Pełen chill out :D

http://www.sfd.pl/przeróbka_termiczna_pączka_w_maśle_na_wersję_fit-t1086128.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 713 Napisanych postów 9084 Wiek 40 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 99288
Ja akurat ważyłem i ważył będę produkty.
A na pewno większość z nich.
Być może, a raczej zdecydowanie nie będę tak bardzo precyzyjny jak do tej pory, że wybierałem czasami ziarenka ryżu, żeby było si.
Teraz dopuszczam granicę błędu.
Dla części produktów odstawiam wagę na bok.
Ale o tym już tutaj było. Nie ma co bić piany.

Chodziło mi tylko o to, że nie wyrzuce 50g mięsa - a odłożyć do resztek go nie odłożę :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
Wojtek, nie wiem co szef na to, ale przekraczając białko trudno o negatywy.
Ciężko przytyć po bialku.
Z resztą to 50g miecha to ile?
12g białka?

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening na czczo, a okno żywieniowe

Następny temat

Geneza IIFYM (If It Fits Your Macros)

WHEY premium