SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] Wojtek / IIFYM - vol. 1

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 903935

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 713 Napisanych postów 9084 Wiek 40 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 99288
kuba_n
masz jakieś wytyczne odnośnie podziału węgli złożone/proste
dużo ładujesz owoców i dlatego tak fajnie Ci to wchodzi na samych złożonych mogło by być ciężko


Jako, że moja dieta jest wzorowana na UD2, to pozwolę sobie zacytować Lyle'a:

Lyle McDonald


Type of carbohydrate

In terms of types of carbohydrates, most research suggests that as long as total amounts
are sufficient, it just doesn't matter much. Sure, if you're looking at short-time periods (6 hours
between twice daily workouts), it matters hugely what types of carbs you eat. In general, you
probably want to start with high glycemic index liquids such as glucose and glucose polymers and
move more towards starches as time passes. But, again, over 24 hours, as long as you meet
total intake requirements, it won't matter as much.
However, people sometimes do notice subjective differences in carb-load quality depending
on the types of carbs eaten. Generally, carb-loads based around large amounts of fructose or
sucrose (which is half fructose) give inferior results. Fructose is used preferentially by the liver
and tends not to be as good at refilling muscle glycogen. Unfortunately, this limits a lot of junk
foods which are either high in sucrose or fructose (usually as high fructose corn syrup). You can
eat some, but don't make them the entirety of your carb-load.
At the same time, small amounts of fructose (perhaps 50 grams over a 24 hour period) or
sucrose (100 grams over a 24 hour period) seem to improve the carb-load. I have personally had
my best (qualitatively) carb-loads eating primarily starches (bagels, milk, pasta) with small
amounts of sucrose (usually some type of sherbet or high sugar cereal). The key is to keep
starches dominant with small to moderate amounts of fructose or sucrose. This should let you
satisfy any nagging cravings you have without ruining the quality of your carb-load.


A Tadeusz pewnie napisze jak to konkretnie wygląda w moim przypadku :)


Zmieniony przez - WojtekA4 w dniu 2015-07-10 13:50:03
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Solaros - nie jest to tajemnica. Nie bardzo rozumiem ten rozkład na ilosc posiłków w piątek i w sobotę, ale generalnie powiem tak - ja nie różnicuję nadto na proste i złożone w odiesieniu do czasu (ale zwracam uwagę na źrodła w/w). Uważam, ze jedne i drugie mogą znajdować się w posiłkach. Wychodzę jednak z założenia, ze ze względu na duża masęcząsteczkową, przy znacznej koncentracji ww w danej jednostce czasu dobrze jest jesć tak by dominowały węgle złożone (zjedzenie np 100g ww prostych na raz wymaga dostarczenia około 1,5 - 2 litrów płynów do żołądka by cukry szybko zeszły niżej). Jestem jednak za tym by przy wysokiej koncentracji węgli w posiłku pewna (nie koniecznie duża) część pochodziła z fruktozy. Dzięki temu pobór węgli summa summarum w jednostce czasu będzie szybszy bo glukoza i fruktoza wykorzystują niezależne ścieżki transportowe. W efekcie dodając fruktozy do skrobi/glukozy można szybciej wciągać węgle z przew pokarmowego. To jednak jest korzystne zwłaszcza w okresie powysiłkowym.


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-07-10 13:57:22
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
Dzięki.

Taki rozkład bo w piątek trening po południu.
W.sobotę off.

Więc ok 8h w piątek na 3-4posilki.
Sobota 12-14h na 5-6 posiłków.

Czyli taką sztukę owocu /sok można spokojnie do każdego posiłku wciągać.
Ew.czystą fruktoze.

Co osoba to inna metoda.


Zmieniony przez - solaros w dniu 2015-07-10 14:06:58
1

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Solaros - generalnie przy ładowaniu mozna działać na wiele sposobów. Chodzi jednak o optymalizację. Ja opieram się na pewnych danych naukowych dotyczących z jednej strony wpływu osmolalnosci roztworów na tempo opróżniania żołądka, z drugiej na mechanizmach wchłaniania cukrów z przew pokarmowego. Dla mnie ważna jest też jednak jakość spożywanej żywności ze względu na wpływ niektórych składników pokarmowych na metabolizm węglowodanów i aktywnosc hormonów regulujących gosp energetyczną oraz - na równowagę elektrolitową i kwasowo-zasadową. Mowa tutaj m.in. o potasie, (ale także magnezie, cynku, fosforze, witaminie B1), którego wysokie spożycie (np. z warzyw i owoców) podczas ładowania może potencjalnie zwiekszyć zatrzymanie wody w komórkach zmniejszajac jednocześnie ilośc wody przenikającej do przestrzeni miedzykomókowych. To m.in. spożycie sodu i potasu decyduje o tym ile nam przybędzie kg po ładowaniu. U mnie ładowanie z uwzględnieniem dobrych jakościow pokarmów daje niewielkie przyrosty masy ciała, (ale wszystkie pozytywy ładowania są zachowane, a rano sylwetka wygląda fenomenalnie), przy ładowaniu na wysoko przetworzonej i zarazem śmieciowej żywności przy dużym udziale sodu i niskim potasu na ładowaniu nieraz przybywały 3 - 4kg co było zupełnie niepotrzebne.

Wojtek łąduje teraz kreatynę, więc i podczas carboloadingu masa ciałą mocniej się podnosi, ale przy aktualnym doborze pokarmów, nawet przy węglach na poziomie około 15 - 16g / kg LBM, bez suplementacji kreatyną przyrost masy ciała po 30 - 36h ładowaniu prawdopodobnie nie przekraczałby 1,5kg. Przy dasrtcznym podbiciu sodu prawdopodobnie "przyrosty" byłyby przynajmniej dwukrotnie większe.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 713 Napisanych postów 9084 Wiek 40 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 99288
Od wczoraj do dzisiaj - a jadłem tylko śniadanie - przyjąłem jakieś 600g węgli, do tego 3x2g kreatyny + staram się pić baaaardzo dużo.

Waga: taka jak przed ładowaniem.
Sylwetka: Dużo lepsza

Takie mam spostrzeżenia.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 168 Napisanych postów 4456 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 65753
Czyli, że cukry proste w praktyce nie zawsze są takie szybkie? Chyba dobrze zrozumiałem, omg skomplikowane to
1

"Kazdy jest swirem - kwestia tylko na ile."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
__Logan__ - nie jest to skomplikowane - zwróc uwagę na ideę napojów izotonicznych i wady hipertoników oraz skąd wziął się pomysł na vitargo. Glukoza schodzi błysakwicznie z żołądka jesli jej stęzenie w podanym roztworze nie przekracza 5 - 6%. Gdy mamy do spożycia po treningu np 30g węgli - to jest żaden problem, ale gdy jest np. 50 to lepiej sprawdzi sięcarbo (wyższa masa cząsteczkowa), a jeśli np. 100g to skrobia, lub jej mix z innymi węglami np nieopłacalne cenowo vitargo lub jego odpowiednik w wersji econo czyli ryż biały. Ten aspekt ma szczególnie istotne znaczenie w sytuacji gdy organizm jest np. odwodniony, optymalizuje się kwestię nawodnienia organizmu i uzupełnienia węglowodanów. Masa cząsteczkowa spożytych składników pokarmowych to ciekawe zagadnienie.POruszane jest jednak w odniesieniu do żywienia w sportach wytrzymałościowych, to tam bowiem spożywa sięduże ilosci węglowodanów
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Wojtek - widzisz, a dodaliśmy węgli Sylwetka wygląda lepiej, bo woda wchodzi do komórek mięśniowych (wraz z gliko), ale ubywa jej w przestrzeniach miedzykomórkowych. Przy odpowiednio niskim bf-ie skóra robi się wtedy cienka jak papier (i zyły wychodzą, choć te wyłażąi na wysokim sodzie bo rośnie ciśnienie, skóra jednak wydaje się grubsza). Zabieg z potasem był stosowany w sportach sylwetkowych, teraz się od niego odchodzi bo zawodnicy biorą spiro (który oszczędza potas) xD
Nie musisz jednak pić na siłę, pij wg pragnienia z lekkiim plusem.


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-07-10 17:15:37
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 168 Napisanych postów 4456 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 65753
W prostym rozumowaniu - węgle proste szybko się trawią, węgle złożone wolno i tez taki wpływ ma to na glukozę we krwi. Takie rzeczy jak masa cząsteczkowa to zagadnienia które tylko Ty poruszasz i w żadnych normalnych artykułach nie ma takich rzeczy więc się nie dziw, że się dziwie ;)
Zastanawia mnie tylko jak piszesz o ryżu białym vs carbo, w wypadku 100g lepiej wyjdzie ryż? Aż się wierzyć nie chce. Nawet na logike płyn vs pokarm stały.

BTW Zazdroszcze Ci Wojtek Faftaqa, szkoda, że mnie nie stać ;/ Ide sprzedać nerke


BTW2 Wojtek odkryłem dodatkową funkcjonalność pasa suunto, pomiar efektów redukcji - fajnie jest jak co jakiś czas musisz go ściągać bardziej bo zaczyna zjeżdzać :)


Zmieniony przez - __Logan__ w dniu 2015-07-10 17:42:40

"Kazdy jest swirem - kwestia tylko na ile."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Węgle proste, te takie naprawdę proste czyli glukoza i fruktoza - nie wymagają trawienia. Po prostu ulegają wchłanianiu w jelicie. Niemniej zanm dostaną się do jelta mogą niekiedy pozalegać w żołądku jesli spozyjemy ich naprawdę dużo bez odpowiedniej dawki płynów. Tutaj ten aspekt został poruszony, są różnice w tempie opróżniania żołądka, ale jeśli chodzi o glikemię i insulinę w sumie różnic nie było: http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/003655200750056600?journalCode=gas

Węglowodany złożone, jeśli sa podane w oczyszczonej formie trawione są bardzo szybko. (mamy dwa rodzej skrobii amyloza - ta trawiona jest wolniej i amylopaktyna - dominujaca w żywnosci, ta trawiona jest bardzo szybko).

Tutaj na szybko: http://www.vitarade.pl/pl-pl/badania/ - wybacz że komercyjne, ale nie znalazłem innych opracowań polskojęzycznych na pierwszych stronach google niż to. Nie żebym pimpowałvitargo,. bo uważam je za zdecydowanie za drogie jak na walory które posiada (bardzo podobnie w przewodzie pokarmowym zachowywać się będzie kisiel).

Co do ryżu - moze to nie najbardziej obrazowy przykład, powinienem był napisac "kleik ryżowy"
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening na czczo, a okno żywieniowe

Następny temat

Geneza IIFYM (If It Fits Your Macros)

WHEY premium