[...] głowy, gdyż jest to ważny regulator m.in. snu czy tolerancji na dystres psychiczny. Oba te czynniki znane są ze wzmagania dolegliwości bólowych. Ryboflawina Ryboflawina (witamina B2) jest kolejną po magnezie substancją odżywczą, która może być pomocna dla osób zmagających się z bólami głowy. Należy ona do witamin z grupy B, które znane są z [...]
Witamina D łączy funkcje prekursora hormonalnego oraz reguluje metabolizm wapnia i budowę kości. Należy do najbardziej wszechstronnych witamin i często zaleca się jej codzienne stosowanie w formie suplementacji diety. Jako że wpływa na liczne obszary funkcjonowania organizmu, nie można jej łączyć m.in. z niektórymi lekami. Niezależnie od tego, czy [...]
[...] nie rozważał spożywania wątroby jako części leczenia; nakarmił dziecko wątrobą, aby nie marnować cennego produktu. Prawdopodobnie nieświadomie „szaman” zapewnił dziecku witaminę A i to jest tajemnica skuteczności terapii. Witamina A jako lek Chociaż w latach 30. XX wieku badacze twierdzili, że witamina A może leczyć lub zapobiegać różnym [...]
[...] diety, zawartości tłuszczu ogółem, cholesterolu oraz tłuszczy nasyconych i trans, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, zawartości węglowodanów i cukrów prostych, alkoholu, witamin i składników mineralnych, a także fitozwiązków, takich jak flawanole, czy antocyjany. Za prozapalne uważa się np. cukry proste i alkohol, natomiast przeciwzapalne są [...]
[...] Osoby, które za pomocą diety faktycznie chcą podnieść możliwości zdrowotne własnego ciała, powinny dodatkowo zadbać o to, aby jadłospis uwzględniał poszczególne witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe czy związki, odpowiedzialne m.in. za hamowanie działania wolnych rodników, czyli przeciwutleniacze. Pamiętać należy, że sama podaż [...]
[...] organizmu, jest uczestnictwo we wchłanianiu substancji odżywczych z pokarmu. Dostępność wielu aminokwasów (np. tryptofanu), składników mineralnych (np. magnezu), czy witamin (np. witaminy D) w dużym stopniu odpowiada za kondycję psychiczną i równowagę neuroprzekaźników związanych z pobudzeniem organizmu do walki lub ucieczki oraz tych, [...]
Zielone warzywa liściaste to jeden z bardziej pożądanych pokarmów w naszej diecie. Znajdują się one na szczycie produktów, jeśli chodzi o gęstość składników odżywczych. Większość z nas dobrze wie, że są one zdrowe i wartościowe, a mimo to wciąż jemy ich za mało. Na zakończenie Nie podlega wątpliwości fakt, że warzywa liściaste są cennym [...]
[...] unikanie żywności przetworzonej wywołującej stany zapalne w organizmie. Ponadto bogactwo orzechów, nieskrobiowych warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych to kopalnia witamin i minerałów. Sprawdź: Przykładowy jadłospis diety śródziemnomorskiej. Wypróbuj 4 dni na najzdrowszej diecie świata! Aby chronić mózg, dbaj także o swoje serce Dieta [...]
[...] mężczyznom, chroniąc prostatę przed rozrostem, stanem zapalnym i zmianami nowotworowymi. Witamina K2 Poza regulacją krzepliwości krwi najważniejszą funkcją pełnioną przez witaminę K2 jest hamowanie kalcyfikacji (wapnienia) tkanek miękkich, szczególnie naczyń krwionośnych. A ponieważ witamina K2 przesuwa depozyty wapnia z tkanek miękkich do [...]
[...] odporności. Znaczącym ułatwieniem w realizacji takiego podejścia są złożone preparaty, które nacelowane są na wielokierunkową optymalizację samopoczucia. Zawierają niezbędne witaminy i składniki mineralne, ale również związki spoza listy substancji odżywczych, które wykazują cenne właściwości bioaktywne. Witaminy kluczowe dla energii [...]
[...] może nam brakować. Zdecydowanie trudniej jest dostarczyć nam chociażby dobrej jakości białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (EPA i DHA) czy niektórych z witamin np. B12. Z tego też względu firma Quamtrax wprowadziła na rynek bardzo ciekawy produkt o nazwie Choco Vegan Protein. Dzięki niemu nie tylko dostarczymy dobrej jakości [...]
[...] która znana jest przede wszystkim z korzystnego wpływu na skórę, włosy i paznokcie. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Biotyna jest jedną z niezbędnych witamin z grupy B, która m.in. wspiera produkcję keratyny - głównego białka występującego we włosach, skórze i paznokciach. Jeśli w Twojej diecie znajduje się zbyt mało [...]
[...] podaży jej działanie antyoksydacyjne może wspierać potencjał organizmu w walce z dolegliwościami często występującymi w okresie jesienno-zimowym. Z pewnością jest to witamina, o której ilość w diecie warto dbać przez cały rok. Zapotrzebowanie na witaminę C Dorosły organizm ludzki potrzebuje około 75 – 90 mg witaminy C dziennie, jednak w [...]
Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Najbardziej znana jest z wpływu na układ nerwowy i krwiotwórczy. Pokrycie zapotrzebowania na witaminę B12 bywa niedostateczne w krajach rozwiniętych i stanowi duży problem w krajach rozwijających się. Duże ilości kobalaminy spotkać można również w [...]
To zagadnienie można rozpatrywać dwutorowo. Pierwszy jest ogólny i zakłada przerwę w siłowni spowodowaną niesprzyjającymi okolicznościami, np. dłuższym wyjazdem, okresowym nadmiarem obowiązków, etc. Drugi jako przyczynę przerwy w treningach na siłowni wskazuje występowanie kontuzji/urazu. Beta alanina oraz arginina i cytrulina Mogą wspierać [...]
[...] powinny stanowić codzienny element zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Te wyjątkowe dary natury są cennym składnikiem jadłospisów, gdyż są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, magnezu, czy antyoksydantów w tym witaminy E i polifenoli. Food and Drug Administration (FDA) zaleca spożycie około 40 g orzechów dziennie w celu [...]
[...] przez dietę. Deficyty wielu ważnych związków odżywczych mogą prowadzić do stopniowego osłabienia lub wręcz zaniku pewnych funkcji organizmu. Dobry na to przykład stanowią witaminy. Mimo że zapotrzebowanie na niektóre z nich (np. witaminę K) wyraża się w mikrogramach (1 µg = 0,001g), to mogą one mieć istotny wpływ na zdrowie. Czym jest witamina [...]
[...] z samych zmielonych orzechów, to czerpiesz te same korzyści, co z ich niezmielonej formy. Masło orzechowe to źródło wielu składników odżywczych, m.in. białka, błonnika, witamin i minerałów. Nie można też zapomnieć o zdrowych dla naszego serca jedno- i wielonienasyconych tłuszczy, które pomagają obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu (LDL). [...]
Żurawinie od setek lat przypisuje się działanie lecznicze. Każdy z nas zetknął się z herbatkami, sokami, syropami lub suszonymi owocami żurawiny. Jest ona także dodatkiem do wielu dań, mimo że jej smak nie każdemu odpowiada. Jeśli lubisz cierpki smak soku żurawinowego to wiedz, że to nie tylko zaspokojenie Twoich kubków smakowych, ale także [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]