Naukowcy sprawdzali, jak w sumie 200 minutowa praca w ciągu 5 dni wpłynie na ilość tkanki tłuszczowej u kobiet. Były to 24 młode, dość sprawne panie. Eksperyment prowadzono: w temperaturze 15°C, w temperaturze -20°C (jednak w masce, gdzie powietrze było ogrzane do 18 °C), w temperaturze -20°C (bez maski). W niskiej temperaturze [...]
Nie jest tajemnicą, że zdrowa dieta wpływa pozytywnie na wiele aspektów naszego życia, czy to zdrowie czy kondycja fizyczna, nastrój, zdolność uczenia się i wiele innych. Nie ma też wątpliwości, że dbałość o to, co ląduje na naszych talerzach, jest ważne w każdym wieku. Do ciekawych wniosków doszli epidemiologowie z Uniwersytetu w Auckland w Nowej [...]
Hormon wzrostu należy do grupy podstawowych hormonów przedniego płata przysadki. Do hormonów tropowych przedniego płata przysadki zaliczamy: tyreotropinę (TSH), kortykotropinę (ACTH), gonadotropiny (LH i FSH). Hormonami efektorowymi przedniego płata przysadki są: somatotropina ( lepiej znana, jako hormon wzrostu, hormon somatotropowy), [...]
[...] leczenia jednej z najczęściej występujących, przewlekłych chorób układu oddechowego, czyli astmy oskrzelowej. Obok beta-mimetyków w terapii tego schorzenia stosuje się teofilinę (środek z tej samej grupy, co kofeina) oraz leki cholinolityczne. Uzkeser H. i wsp. wykazali, iż salbutamol może mieć wpływ na stan zapalny w organizmie. Stwierdzono, że [...]
Resveratrol (spotyka się też pisownię resweratrol) to związek występujący w roślinach, np. w winogronach. Związki polifenolowe, obok resweratrolu, obejmują flawonoidy, garbniki, kurkuminę i galakatechiny. Wszystkim przypisuje się działanie antynowotworowe. Ponadto resweratrol można znaleźć w żywności, w tym w orzeszkach ziemnych oraz w czerwonym [...]
[...] poprawiła ogólną jakość snu i zmniejszyła ilość snu nieprzynoszącego wypoczynku. Nie odnotowano zdarzeń niepożądanych terapii ashwagandhą. Referencje: Abhijit Deshpande i in. „A randomized, double blind, placebo controlled study to evaluate the effects of ashwagandha (Withania somnifera) extract on sleep quality in healthy adults” [...]
[...] duża różnica (305 kcal) w eksperymencie 1 podawanie 10-40 g koncentratu białka serwatkowego zmniejszyło poposiłkowe stężenie glukozy we krwi (białko nasila wydzielanie insuliny) w eksperymencie 2 podawanie 10–40 g koncentratu białka serwatkowego, ale nie WPH, zmniejszyło poposiłkowe wartości insuliny i glukozy w sposób zależny od dawki Co [...]
W piękny lipcowy dzień mało kto myśli o przeziębieniu. Inaczej jednak sytuacja przedstawia się jesienią i zimą. Wtedy każdy, kto chce zachować pełnię sprawności intelektualnej (szkoła/praca) i cieszyć się możliwością wykonywania zaplanowanych treningów, stara się zrobić wszystko, aby uniknąć przeziębienia oraz grypy.
[...] transportera kreatyny była większa o 14% w obu typach włókien w obrębie błony komórkowej (białek peryferyjnych), w porównaniu do zasobów wewnątrzkomórkowych aktywność kinazy kreatynowej była większa w kończynie unieruchomionej Podsumowanie Wyniki tego badania sugerują, iż spadek siły może w pewnym stopniu zależeć od zmniejszenia się [...]
[...] zanegował istnienie koronawirusa wywołującego COVID-19 i na dodatek zasugerował, iż za wszystkie zachorowania przypisywane koronawirusowi 2 (HCoV-19, SARS-CoV-2) odpowiadają inne patogeny, w tym wirusy grypy. W rzeczywistości koronawirus daje tak specyficzne objawy i tak ciężkie powikłania, iż trudno go zignorować i przypisywać wywołanie choroby [...]
[...] zdrowotne. Terapia tego typu chorób kojarzona jest ze stosowaniem syntetycznych leków, jednak niekiedy pewne wsparcie mogą przynieść również środki pochodzenia roślinnego. Stosowanie ashwagandhy Włączenie do diety osób z niedoczynnością tarczycy preparatu zawierającego witanię ospałą może być dobrym pomysłem, jednak stosując leki [...]
[...] Niemiec to odpowiednio 247 000 i 326 000, co oznacza prognozowany wzrost ilości zgonów z powodów nowotworów o 32% w kolejnych latach. Podsumowanie i wnioski Podawanie witaminy D może i jest kosztowne, ale i tak przyczynia się do zredukowania liczby zgonów oraz przynosi gigantyczne oszczędności, wynoszące setki milionów euro i to tylko w [...]
[...] do masy tkanki tłuszczowej, czy wydolność organizmu oraz stan zdrowia przy niektórych schorzeniach. Nie są to jedyne powody, dla których warto rozważyć włączenie do diety m.in. odżywek białkowych. Nie zawierają dodatku cukru oraz charakteryzują się znikomą ilością tłuszczu, a na rynku suplementów diety pojawia się coraz więcej coraz bardziej [...]
Rola flawonoidów w zdrowiu człowieka Flawonoidy zawarte w wielu roślinach działają jak przeciwutleniacze, związki, które zapobiegają uszkodzeniom komórek poprzez działanie wolnych rodników. Mają zdolność „włączania” enzymów, które chronią komórki. Na poziomie tkanek niektóre flawonoidy wzmacniają drobne naczynia krwionośne zwane naczyniami [...]
Tłuszcze są niezbędne dla utrzymania zdrowej, zbilansowanej diety i na szczęście (dla wegan, ale nie tylko) te najlepsze można pozyskać z orzechów, owoców, nasion i innych roślinnych surowców. Tłuszcz wspomaga przyswajanie witamin A, D, E i K, a także reguluje poziom hormonów i ciśnienie krwi. Najlepsze źródła tłuszczu dla wegan Orzechy Orzechy [...]
Trening plyometryczny w ujęciu fizjoterapeuty to trening, który skupia siłę mięśniową w połączeniu z szybkością ruchu. Oznacza to, że celem takiego treningu jest generowanie jak największej siły mięśniowej w jak najkrótszym czasie. W artykule skupimy się na korzyściach, jakie daje trening plyometryczny, oraz na tym, jak wpleść ćwiczenia [...]
Pasty kanapkowe są super dodatkiem do śniadań i nie tylko. Wiem, że przeciętny śmiertelnik, myśląc o kanapce, widzi przede wszystkim kromkę chleba z serem lub wędliną. I pewnie wielu zastanawia się, co taki weganin może zjeść w ramach tej "kanapki". Co ciekawe, weganie zwykle mają naprawdę bujną wyobraźnię i tworzą mnóstwo ciekawych past, a ich [...]
[...] się z bilionów mikroorganizmów i ich materiału genetycznego, które żyją w przewodzie pokarmowym. Mają one wpływ na wiele funkcji zachodzących w organizmie, które determinują Twoje zdrowie i samopoczucie. Bakterie te żyją w układzie pokarmowym i odgrywają kluczową rolę w trawieniu spożywanego pokarmu, a także pomagają we wchłanianiu i [...]
Jedną z najważniejszych dla prawidłowego funkcjonowania odpornościowego witamin jest kwas askorbinowy, czyli witamina C. Warto jednak wiedzieć, że bezpośrednio przekłada się ona również na stan skóry i innych tkanek miękkich w organizmie. Naukowe poszukiwania optymalnych dróg dostarczania witaminy C do przewodu pokarmowego doprowadziły do licznych [...]
Organizm ludzki składa się z wielu rodzajów związków, które wykazują różne właściwości fizykochemiczne. Niektóre występują powszechnie, we wszystkich tkankach, natomiast inne mają bardziej wyspecjalizowane funkcje. Dobrze zaplanowana i utrzymywana dieta jest podstawą dbałości o zdrowie, jednak obecne tempo życia nie ułatwia nam zadania. Dbasz o [...]