[...] składnikami piwa są woda, etanol i węglowodany zawierające cukry ulegające fermentacji (tj. fruktoza, maltoza i maltotrioza), jak również oligosacharydy glukozy (Brandolini i wsp., 1995). Cukry fermentujące bezpośrednio przyczyniają się do słodkości piwa, podczas gdy węglowodany zawierające więcej niż cztery jednostki glikozylowe mogą być [...]
[...] zbilansowana dieta, zwłaszcza jeśli jest stosowana przez wiele lat, stanowi czynnik ryzyka dla stanu odżywienia oraz podatności na schorzenia i kontuzje. Diety eliminacyjne często zmniejszają szanse na osiągnięcie założonego celu zdrowotnego, czy wydolnościowego. Przy braku podstawowego rozeznania żywieniowego, czy konsultacji ze [...]
[...] przyjmowana regularnie przez partnerkę. Na całym świecie ponad 100 000 000 młodych kobiet używa tej metody antykoncepcyjnej, która jest również wykorzystywana m.in. przez sportsmenki, w celu regulowania okresu. Na formę sportowca ma wpływ wiele czynników, jednak w przypadku sportsmenek ilość zmiennych, które należy wziąć pod uwagę, [...]
[...] starania o lepszą sylwetkę, stan zdrowia, czy samopoczucie psychiczne. Budowa i rodzaje błonnika Nazwa błonnika odnosi się do włókienkowatej budowy ścian komórkowych roślin. Pod względem chemicznym należy on do węglowodanów, jednak nie podlega pełnemu trawieniu. Rozróżnia się błonnik rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny w wodzie. Oba często [...]
Jeśli spytamy większości dietetyków, jaki makroskładnik dominuje w dietach, które najczęściej układają, oczywiście poza wskazaniem na konieczność indywidualizacji każdej diety, odpowiedzą zapewne - węglowodany. Podobnie ma się rzecz z większością diet „zwykłych zjadaczy chleba”. Już nawet samo to pojęcie sugeruje, że w ich diecie dominuje chleb, [...]
[...] produktu jest miód, który charakteryzuje się nie tylko wyjątkową słodyczą, ale również uniwersalnym zastosowaniem prozdrowotnym. Miód i jego właściwości Właściwości poza kulinarne miodu odkryte zostały już w starożytności. Już wtedy zaobserwowano, że zastosowanie go jako okładu na rany może sprzyjać procesom gojenia oraz hamowaniu rozwoju [...]
Z badań wiemy już, że suplementacja wapniem i witaminą D3 przez 12 tygodni zwiększyła utratę tkanki tłuszczowej i trzewnej u osób spożywających bardzo mało wapnia podczas stosowania diety restrykcyjnej, związanej z ograniczaniem podaży energii. Niedobór witaminy D jest związany z występowaniem złamań (jest istotna dla zdrowia kości), uogólnionego [...]
[...] jest niskowęglowodanowym, wysokotłuszczowym, bogatym w białko pokarmem, który często występuje w diecie mieszkańców USA. Ser Cheddar ma dobrze scharakteryzowany profil aminokwasowy z wysoką zawartością leucyny (~10%) i jest uważany za niskoglikemiczny. Ponadto białko w serze Cheddar jest częściowo hydrolizowane z powodu starzenia/dojrzewania, [...]
[...] dowolny produkt spożywczy, dostarcza się do organizmu mniej lub bardziej różnorodną i obfitą mieszankę związków, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Chociaż substancje z dwóch ostatnich wymienionych grup nie dostarczają bezpośrednio energii, to niezbędne są do przeprowadzania przemian [...]
[...] strony stoją osoby, które nie wyobrażają sobie jeść kilku porcji owoców i warzyw dziennie, natomiast z drugiej są ci, którzy wręcz boją się najmniejszej przekąski. Aby zminimalizować negatywny wpływ słodkich preferencji smakowych na skład masy ciała i jednocześnie wyrzuty sumienia zaprojektowano nowe ciastka bez dodatku cukru oraz oleju [...]
[...] nasycone i / lub tłuszcze trans jest obecnie wiele. Dotyczy to zarówno gotowych produktów, jak i półproduktów, które dodawać można do deserów, ciast, lodów czy naleśników i innych potraw na słodko. Dobrym przykładem produktu, który jest doskonałym dodatkiem do dań i przekąsek, a jednocześnie może być spożywany jako deser sam w sobie, jest krem o [...]
Z roku na rok rosną bazy danych dotyczące częstotliwości zachorowań na różne schorzenia zagrażające życiu. Równolegle do zbierania tych informacji odbywają się próby odnalezienia pewnych czynników zarówno wspierających, jak i osłabiających organizm w walce o zdrowie. Do czynników, które przykuwają dużą uwagę naukowców, zaliczyć można m.in. sposób [...]
[...] mogą być nowym ulubieńcem smakoszy słodyczy. Ciastka kakaowo-kokosowe Kakaowe ciasteczka MAGIC CARDS o smaku kokosowym pokryte są kremem z wiórkami kokosowymi oraz przypominającą lukier, jednak bez cukru, polewą. Dodawane mogą być do deserów i potraw na słodko, a także spożywane osobno. Spośród innych ciastek wyróżnia je smak, gdyż łączą [...]
[...] jeden z nich. Badanie naukowe - peptydy kolagenowe a regeneracja 24 mężczyzn spożywało 20 g peptydów kolagenowych 7 dni przed testem wysiłkowym oraz 2 dni po zakończeniu treningu. Druga grupa spożywała placebo. Po 7 dniach suplementacji kolagenem każdy z panów wykonał 150 skoków, w celu wywołania uszkodzeń mięśni (zadanie imituje trening siłowy i [...]
[...] więcej organizm musi się „napracować” nad ich wchłanianiem przed wykorzystaniem do specyficznych funkcji biologicznych. MCT to średniołańcuchowe triglicerydy (ang. medium-chain triglycerides), które zawierają od 6 do 12 atomów węgla. Do MCT zalicza się kwasy kapronowy (6 atomów), kaprylowy (8), kaprynowy (10) oraz laurynowy (12). Głównymi [...]
Stwierdzono, iż rozmaite preparaty hormonalne skutecznie zmniejszają ilość testosteronu wolnego i całkowitego u kobiet. A to może mieć wpływ na trening siłowy (przyrosty siły, mocy i masy mięśni), gdyż kobieta wytwarza ledwie 0,25 mg testosteronu dziennie (dla porównania mężczyzna 7-8 mg). Komentarz do badania Większą skuteczność od doustnych [...]
Kulturysta, 2-krotny Mistrz Polski i V-ce Mistrz Europy- Tomasz Lech popularny “Papaj” wczoraj świętował swoje nadchodzące 40-ste urodziny! Na kameralnej imprezie pod Grudziądzem nie zabrakło znanych wielkopolskich kulturystów i przyjaciół Tomasza, m. in. Radosława Słodkiewicza i Karola Małeckiego. W imieniu całego SFD Team składamy [...]
[...] trenujących kulturystykę i fitness. To także doskonała okazja do spotkań pomiędzy reprezentantami tego dynamicznie rozwijającego się sektora, a także przedsiębiorcami i inwestorami poszukującymi nowych pomysłów na rozpoczęcie biznesu oraz planującymi inwestycje w branży fitness. Targi w roku 2016 odwiedziło ponad 23 000 osób. Wystawcami [...]
[...] / tydzień, 2,3 ± 1,0 h / tydzień, 14,4 ± 5,4 km / tydzień, przy 60-90% maksymalnej częstości akcji serca i trwały 21,5 ± 16,8 tygodni. Po 1 roku treningu odnotowano: zmniejszenie masy ciała o 3,3 kg, spadek ilości tkanki tłuszczowej o 2,7%, tętno spoczynkowe zmniejszyło się o 6,7 uderzeń na minutę, stężenie trójglicerydów [...]
L-cytrulina jest popularnym aminokwasem, który często pojawia się w różnych produktach dla sportowców. Dlaczego stosuje się suplementy diety, a nie pokarm? Z tej samej przyczyny, jak w przypadku kreatyny. W 1-1.5 kg świeżego arbuza znajduje się 3 g l-cytruliny (minimalna dawka skuteczna), zaś w 3.3-5 kg arbuzów znajdziemy 10 g l-cytruliny [...]