SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

in

  • [...] dla układu odpornościowego. Odpowiedź odpornościowa na aktywność fizyczną Coraz więcej mówi się o tym, że niski poziom aktywności fizycznej społeczeństw w krajach rozwiniętych był jedną z przyczyn tak tragicznego przebiegu epidemii COVID-19. Osoby wymagające hospitalizacji i tlenoterapii to zazwyczaj nie były i nie są jednostki o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1220 Data: 2022-01-04 12:56:51
  • [...] 50. rokiem życia. Na szczęście, pomimo swojej nazwy, rzadko prowadzi do całkowitego łysienia. Zwykle włosy stają się po prostu bardzo cienkie. Jaka jest przyczyna łysienia m.in. androgenowego? Większość kobiet, u których występuje łysienie androgenowe, zaczyna stopniowo tracić włosy. Jest to choroba dziedziczna, której głównym sprawcą jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1256 Data: 2022-01-14 07:28:19
  • [...] powiązana z plagami dziesiątkującymi ludzi w XXI wieku. Brak wystarczającej aktywności fizycznej i niewłaściwa dieta sprzyjają pojawieniu się otyłości, a pośrednio wielu innych chorób. Naukowcy w 2018 r. zebrali dane od 378615 respondentów w corocznym badaniu. Oceniano wpływ 8 modyfikowalnych czynników ryzyka: braku aktywności fizycznej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 662 Data: 2022-07-09 13:00:37
  • Rooibos - korzyści zdrowotne. Co daje picie czerwonej herbaty?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Herbata ta nadal zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Przyciąga swoją uwagę, dzięki korzyściom, jakie oferuje. Zacznijmy jednak od tego, czym różni się od innych herbat. Herbata biała, zielona i czarna pochodzą z jednej i tej samej rośliny — Camellia sinensis. Różnią się jedynie sposobem przetwarzania. Z kolei czerwona herbata, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 728 Data: 2022-11-15 15:43:35
  • [...] stan, kiedy czujesz się niespokojny z jakiegoś powodu. Może być wywołany trudną sytuacją życiową, materialną, zbliżającym się wydarzeniem, np. wystąpieniem publicznym, egzaminem itp. Stres, jaki odczuwa nasz organizm, może także być wynikiem nieodpowiedniej ilości snu, nadmiernego wysiłku fizycznego lub ubogiej diety. Wiadomo jest, że wpływa on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 702 Data: 2022-11-24 09:23:03
  • [...] ich właściwości może sprawić, że przegapi się szansę na lepsze zdrowie, a nawet samopoczucie psychiczne. Związki wspomagające produkcję kolagenu Dodana do COLLAROSE witamina C, czyli kwas askorbinowy, bierze udział w aktywacji enzymów odpowiedzialnych za syntezę białek kolagenowych. Ma ona duże znaczenie w utrzymaniu nie tylko tkanek miękkich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 941 Data: 2023-01-03 14:41:59
  • [...] branży fitness w Polsce – zarówno zawodowych sportowców, jak i amatorów. W jednym miejscu i czasie będzie można spotkać ponad 1000 sportowców z różnych dyscyplin i ponad 120 wystawców z Polski i zagranicy. Głównym wydarzeniem ESP będą Debiuty kulturystyczne PZKFiTS 2018, które zostaną zorganizowane na niespotykaną dotychczas skalę! [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13714 Data: 2017-08-04 00:36:27
  • Dieta antyhistaminowa - konieczność czy fanaberia? Co jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Histamina w pokarmach (pochodzenia spożywczego) powoduje nietolerancje pokarmowe i rzadziej zatrucia, a ta składowana w ustroju jest jednym z głównych mediatorów zapalenia.  Zatrucie lub nadwrażliwość na histaminę pokarmową jest klasyfikowane, jako pseudoalergia - daje bardzo podobne objawy, jak alergia, ale nią nie jest. W klasycznych alergiach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2581 Data: 2019-11-30 08:59:18
  • [...] zadaniem jest dbanie o utrzymanie zdrowia. Trudno określić jednoznacznie, jaki narząd najbardziej odpowiada, za naszą odporność. Kompleksowo tworzą ją jelita, szpik kostny, śledziona, węzły chłonne i grasica, jako te odpowiedzialne za sprawność układu immunologicznego. Narządy te m.in. produkują komórki odpornościowe, które chronią nasze ciało.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2029 Data: 2020-08-17 09:52:01
  • Witamina B12 jest owiana całą masą mitów, to koszt, który płacimy za upowszechnienie Internetu. W XXI wieku witaminę B12 przepisuje się na „wszelkie schorzenia”, a nie ma to żadnego potwierdzenia naukowego. Ponadto jej niedobory nie są częste, w naszym klimacie o wiele częściej ludzi cierpią z powodu niedoboru np. witaminy D. Jedną z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1298 Data: 2020-09-28 08:54:16
  • [...] & Nutrition. Podsumowanie Odżywka bazująca na białku z kurczaka wydaje się korzystniejszym rozwiązaniem w diecie sportowców niż odżywki wołowe.  Patrząc jednak na inne źródła wiedzy - Lyle McDonald w swojej książce “Protein Book” przekonuje, iż  białko z kurczaka nie jest lepsze dla kulturystów w porównaniu do białka wołowego - jednak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7982 Data: 2020-10-14 13:24:58
  • Magnez i potas należą do najczęściej polecanych suplementów dla sportowców i osób aktywnych. Można przyjąć, że oprócz białka serwatkowego, kreatyny, beta-alaniny oraz kofeiny oba te związki  należą do fundamentów suplementacji sportowej. Magnez działa jako aktywator ok. 300 reakcji enzymatycznych które są niezbędne dla: syntezy białka, skurczów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2313 Data: 2020-10-20 07:54:40
  • [...] składnikami piwa są woda, etanol i węglowodany zawierające cukry ulegające fermentacji (tj. fruktoza, maltoza i maltotrioza), jak również oligosacharydy glukozy (Brandolini i wsp., 1995). Cukry fermentujące bezpośrednio przyczyniają się do słodkości piwa, podczas gdy węglowodany zawierające więcej niż cztery jednostki glikozylowe mogą być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2190 Data: 2021-06-20 06:36:23
  • Dieta wegańska - wpływ na kości

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] zbilansowana dieta, zwłaszcza jeśli jest stosowana przez wiele lat, stanowi czynnik ryzyka dla stanu odżywienia oraz podatności na schorzenia i kontuzje. Diety eliminacyjne często zmniejszają szanse na osiągnięcie założonego celu zdrowotnego, czy wydolnościowego. Przy braku podstawowego rozeznania żywieniowego, czy konsultacji ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 958 Data: 2021-09-06 12:07:30
  • [...] przyjmowana regularnie przez partnerkę. Na całym świecie ponad 100 000 000 młodych kobiet używa tej metody antykoncepcyjnej, która jest również wykorzystywana m.in. przez sportsmenki, w celu regulowania okresu. Na formę sportowca ma wpływ wiele czynników, jednak w przypadku sportsmenek ilość zmiennych, które należy wziąć pod uwagę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4720 Data: 2021-09-09 16:24:29
  • Czy błonnik obniża apetyt?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] starania o lepszą sylwetkę, stan zdrowia, czy samopoczucie psychiczne. Budowa i rodzaje błonnika Nazwa błonnika odnosi się do włókienkowatej budowy ścian komórkowych roślin. Pod względem chemicznym należy on do węglowodanów, jednak nie podlega pełnemu trawieniu. Rozróżnia się błonnik rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny w wodzie. Oba często [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1186 Data: 2021-09-24 15:29:38
  • Przetworzone węglowodany - czyli jakie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeśli spytamy większości dietetyków, jaki makroskładnik dominuje w dietach, które najczęściej układają, oczywiście poza wskazaniem na konieczność indywidualizacji każdej diety, odpowiedzą zapewne - węglowodany. Podobnie ma się rzecz z większością diet „zwykłych zjadaczy chleba”. Już nawet samo to pojęcie sugeruje, że w ich diecie dominuje chleb, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1045 Data: 2021-09-26 11:52:49
  • [...] produktu jest miód, który charakteryzuje się nie tylko wyjątkową słodyczą, ale również uniwersalnym zastosowaniem prozdrowotnym. Miód i jego właściwości Właściwości poza kulinarne miodu odkryte zostały już w starożytności. Już wtedy zaobserwowano, że zastosowanie go jako okładu na rany może sprzyjać procesom gojenia oraz hamowaniu rozwoju [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3432 Data: 2021-10-04 16:45:37
  • Z badań wiemy już, że suplementacja wapniem i witaminą D3 przez 12 tygodni zwiększyła utratę tkanki tłuszczowej i trzewnej u osób spożywających bardzo mało wapnia podczas stosowania diety restrykcyjnej, związanej z ograniczaniem podaży energii. Niedobór witaminy D jest związany z występowaniem złamań (jest istotna dla zdrowia kości), uogólnionego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1547 Data: 2021-11-22 18:49:55
  • [...] jest niskowęglowodanowym, wysokotłuszczowym, bogatym w białko pokarmem, który często występuje w diecie mieszkańców USA. Ser Cheddar ma dobrze scharakteryzowany profil aminokwasowy z wysoką zawartością leucyny (~10%) i jest uważany za niskoglikemiczny. Ponadto białko w serze Cheddar jest częściowo hydrolizowane z powodu starzenia/dojrzewania, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3641 Data: 2022-03-01 09:50:59